Bygg in köksfläkten på vinden och slipp oljudet

Är du trött på den stora och högljudda köksfläkten över köksön, välj då i stället en vindsmodell med extern motor. Motorn monteras uppe på vinden, så slipper du oljdet i köket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
12.000 kronor
Med spisfläkten monterad i taket får du ännu mer arbetsplats samt ljus och luft över spishällen.

Med spisfläkten monterad i taket får du ännu mer arbetsplats samt ljus och luft över spishällen.

Intro

Ta bort den stora, klumpiga och bullriga köksfläkten som hänger ned och blockerar en kubikmeter luft i köket. Montera i stället en takmodell.

Om du är riktigt smart köper du en så kallad extern motor. Den externa motorn kan nämligen monteras uppe på vinden, långt från själva köksfläkten. På så sätt slipper du alltså det mesta av bullret.

Sätt bullerkällan på vinden

En spisfläkt som monteras i taket fungerar i stort sett som de vanliga modellerna som suger upp rök och fukt i köket och leder bort det genom en ventilation i väggen eller på taket. Men eftersom man inte kan nå dem direkt från golvet, ska de styras med fjärrkontroll på grund av den långa vägen från stekpannan upp till spisfläkt är de också lite mindre effektiva. De pyttesmå oljepartiklarna blir så avkylda att de kondenserar, klumpar ihop sig och faller ner igen.

Fördelen med att välja en spisfläkt med extern motor är alltså att den bullrande motorn kan placeras fritt på det ena eller andra stället i utrymmet mellan spisfläkten och ventilationen – och därmed alltså långt bort från den goda stämningen i köket.

Om du dessutom ser till att koppla ihop de tre delarna (spisfläkt, motor och ventilation) med spirorör, kan du vara säker på att få ett effektivt sug.

Spirorören är tillverkade av tunn aluminiumplåt, och till skillnad från mjuka flexslangar håller de formen när det bildas undertryck i dem. Suget blir därför starkare. Spiroröret kan vara lite besvärligare att anpassa, men på följande sidor kan du se hur du gör.

Instruktion

01
Förbered monteringen 6 Steg

Det är naturligtvis skillnad på hur man monterar de olika spisfläktarna för tak som finns, och därför är det viktigt att du följer tillverkarens anvisningar till punkt och pricka. Men det finns i alla fall flera identiska moment.

I det första skedet ska den gamla spisfläkten monteras ned, du ska skära hål i taket och därefter ska spirorörens längd och böjar anpassas mellan spisfläkt, motor och ventilation. Lycka till med arbetet!

1

Täck spisen noggrant innan du sätter igång. Om du gör det, säkerställer du att den inte kommer till skada om du tappar några skruvar, en takbräda eller din skruvdragare när du arbetar precis ovanför den. Använd ev. en bit från en papperskasse eller en skiva om du har en sådan hemma.

2

I I taket ska isoleringen tas bort precis ovanför den gamla köksfläkten så att du kommer åt att arbeta.

3

Den gamla motorn lirkas försiktigt upp och tas bort när elen har stängts av. Är elinstallationen inte inkopplad, dvs. inte ansluten till ett vanligt vägguttag, är det din elektriker som ska koppla in den.

4

Markera spisens mitt i taket med ett lodsnöre.

5

Borra hål i taket med ett borr som är så långt att det borrar genom bjälklaget. Gå därefter upp på vinden och kontrollera att spisfläkten kan placeras mellan takbjälkarna.

6

Såga ut hålet med en sticksåg när du har markerat spisfläktens hålstorlek. Ett bra sätt att få placeringen av spis och spisfläkt att överensstämma är att måtta med ett lod och lodsnöre i spisens alla hörn.

02
Gör klart fläkten 2 Steg

Beroende på din takkonstruktion finns det flera olika metoder du kan tillämpa när du ska fästa spisfläkten. Den kan antingen skruvas upp direkt i stommen, hängas på plats i stålvajrar eller skruvas upp i några solida plankor som du lägger på tvären på takbjälkarna såsom vi visar här.

De flesta tillverkarna kan också leverera olika ramar som du kan använda om du behöver sänka spisfläkten en aning för att få det hela att gå ihop.

1

Denna spisfläkt monteras på två plankor som ligger på tvären mellan takbjälkarna. Det är viktigt att de två plankorna når hela vägen över takbjälkarna.

2

Skruva fast spisfläkten i takhålet och de två förstärkningsbrädorna. Därefter sätts spisfläkten ihop innan du monterar in rör och motor.

03
Montera röret 5 Steg

När spisfläkten har monterats är det dags att montera röret på vinden. Spirorör, eller spiralrör som de också heter, kan köpas i de flesta byggvaruhus och på internet. När du har mätt upp mellan spisfläkten, motorn och ventilationen gäller det bara att beställa hem dem.

Du kan både få raka rör och rör med 90-graders böjar. Se till att köpa rör med mått som passar ihop med spisfläkten och motorn. Kom också ihåg att köpa skarvmuffar och skruvbeslag.

1

Spirorör skärs lättast av med en vinkelslip. Använd en så tunn metallklinga som du kan få tag på.

2

Skarvmuffarna skjuts in där två rör eller böjar möts.

3

Skruva i tre självgängande skruvar genom rör och skarvmuffar (överst och på båda sidorna). På så sätt kan du vara säker på att alla delarna hålls säkert på plats.

4

Montera fästena ovanpå reglarna som rören senare kan monteras i. När rören har lagts ned, skruvar du i en självgängande skruv genom varje sida av fästena.

5

Isolera rören med lamellisolering (alu miniumbeklädda Rockwool-mattor). På så sätt ser du till att inte kondens droppar ned genom spisfläkten. Till sist ska du montera och koppla in motorn enligt anvisningarna.

Tidsförbrukning

2 dagar.

Pris

Från ca 12 000 kr för den billigaste spisfläkten med extern motor och spirorör med skruvbeslag, skruvar och skarvmuffar.

Svårighetsgrad

Att borra hål i taket och dra spirorör är en omfattande gördet-själv-uppgift, men vi visar hur du gör.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ljudisolering