Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så gör du dörrinfattningar

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det låter inte helt enkelt att göra dörrinfattningar – eller dörrfoder, som de också kallas. Särskilt hörnen kan utmana även den bästa gördet- självaren. Vägen till helt exakta och raka hörnfogar ligger i mätarbetet, och arbetsordningen som infattningen görs i. Här visar vi hur man går i mål, tryggt och säkert.

Infattningar

PRECISION: Infattningar används för att dölja övergången mellan vägg och dörrkarm. Hörnfogarna ska sitta helt kant i kant för att ge bästa intryck.

INFATTNINGAR – SÅ MONTERAS DE

Oven peitelistan asennus

1. Denna metod kräver att dörren är monterad helt i vinkel, annars blir det något besvärligare, då infattningarna måste anpassas till de sneda vinklarna.

Oven peitelista merkkaus

2. Markera på dörrens karm – i båda sidor – var de vågräta och lodräta delarna ska sitta, ex. 10 mm in från kanten. Använd vattenpass till din hjälp.

Oven peitelista

3. Ställ den lodräta infattningen på golvet. Krysset används för att märka ut var infattningen ska sågas. Gör en sned hjälplinje på de båda lodräta infattningarna, som visar sågvinkeln.

Oven peitelista

4. Håll därefter den vågräta delen upp mot krysset, och markera på samma sätt i båda ändar. När alla tre delar markerats upp är de redo att sågas till.

Oven peitelistan sahaaminen

5. Alla tre delar – de två lodräta och den vågräta – sågas till efter markeringarna. Det görs lättast och snabbast med en kap och gersåg.

Oven peitelistojen kiinnittäminen

6. Börja med att montera den vågräta delen. Den spikas fast med dyckert. Slå inte i dem helt, så blir det lättare att efterjustera. Sätt på de lodräta delarna, och slå ner dyckerten hela vägen.

INFATTNINGAR PÅ ÄLDRE KARM

Oven listoitus vanhaan karmiin

1. Karmar i äldre hus är ofta mindre än väggens tjocklek. Då kan det behövas en tätningslist. Håll en vinkel längs väggen, och mät avståndet in mot karmen. Måttet motsvarar listens tjocklek.

Oven listoitus vanhaan karmiin

2. Mät in på karmen. Listerna ska sättas så långt in mot väggen, att gångjärnen har ett par millimeters spelrum, när dörren öppnas. Gör markeringar längs hela karmens längd.

Oven peitelistan kiinnittäminen

3. Spika fast listerna med dyckerts. Välj en längd som gör att listerna fäster i karmen. Listerna ska inte snedsågas i hörnen, utan bara gå mot varandra.

Oven peitelistan kiinnittäminen

4. Mätning och montering sker på samma sätt som beskrivs i avsnittet om vanliga infattningar. Men kom ihåg att slå någorlunda mitt på tätningslisten.

Oven peitelistan kiinnitys

5. Du försänker dyckerten en aning genom att använda en dorn. Då kan du spackla igen spikhålen, så att de efter målning blir helt släta och osynliga.

TIPS: Använd spikpistol

Med en spikpistol är det lätt att hålla infattningarna helt på plats med den fria handen, medan man spikar. En annan fördel är att spikpistolen nästan aldrig spräcker träet, eftersom dyckerten slår sig genom träets fibrer med så hög hastighet att fibrerna deformeras.

Flexkarm: Smart system för olika väggtjocklekar

Ska hela dörren bytas ut är Flexkarmen från Swedoor en lätt och flexibel lösning – särskilt i äldre hus med tjocka väggar.

Oven peitelistan kokoaminen

Infattningarna sågas till på längden, monteras ihop med lim och clips och knackas fast i spåret i dörrkarmen.

Oven peitelista

Spåret är så djupt, och delen som infattningen trycks fast med så långt, att det anpassar sig till väggen och dess ojämnheter.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka