Nya foderlister på gammal karm

Det kan lätt bli lite snett när man sätter nya foderlister på en gammal karm. Här visar experten dig hur det ska göras.

Intro

I gamla bostäder är dörrkarmens bredd nästan alltid mindre än väggens tjocklek och därför kan det lätt bli snett om du sätter upp nya foderlister på en gammal karm. Dessutom blir det lätt ett glapp mellan den vågräta listen och de lodräta listerna.

Lösningen är extra lister som gör den gamla karmen lite tjockare och därmed blir det lättare att fästa foderlisterna snyggt. Vilken tjocklek du ska välja på din list måste du mäta dig fram till. Hyvlade lister säljs i standardstorlekar med tjocklekar från 8 mm. Om du inte hittar en som passar perfekt kan du lätt hyvla ner en.

Instruktion

01
Gör så här 9 Steg

1

Räkna ut hur tjock den extra listen ska vara. Håll en vinkel längs väggen och mät avståndet till karmen.

2

Mät på karmen. Listerna ska dras in så långt som möjligt mot väggen så att gångjärnen inte går emot när dörren öppnas. Sätt märken hela vägen runt.

3

Spika fast listerna med t.ex. 40 x 1,6 mm dyckertar. Du behöver inte geringssåga listerna i hörnet. Det räcker om de skjuts ihop kant mot kant.

4

Markera på foderlisterna. Ställ den lodräta listen på golvet och håll den mot karmen medan du sätter ett märke precis under den vågräta extra listen. Markera också på den vågräta foderlisten.

5

Spika fast foderlisterna med t.ex. 40 x 1,6 mm dyckertar när du har geringssågat dem 45 grader så att du kan skarva dem snyggt upptill på karmen.

6

Stryk lim på de geringssågade ändarna så minskar du risken för att det blir en glipa mellan listerna om träet arbetar i takt med att luftfuktigheten ändras.

7

Fäst den vågräta foderlisten med ett par dyckertar när du har tryckt ner den ordentligt mot de två lodräta foderlisterna. Limmet ska helst pressas ut lite ur skarven.

8

Lås listerna med ett par dyckertar som slås in från sidan. Det kan vara nödvändigt att pressa ut eller trycka in en av listerna lite.

9

Försänk alla dyckertar med en spikdrivare och torka bort överflödigt lim. Spackla spikhål och hörnfogar. Slipa och måla. Fyll ev. springan mellan foderlisterna och väggen med akrylspackelmassa.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrkarmar