Perfekta dörrfoder varje gång

Det kan verka som en svår uppgift, men du kan enkelt byta ut dörren själv. Sätter du samtidigt fodren med ett flexibelt system från Swedoor, så gör du det ännu lättare för dig.

DÄRFÖR ÄR DET LÄTT! Dörrfodret trycks fast på karmen och anpassar sig efter väggens tjocklek. Du slipper därför kilar mellan vägg och foder, som kan vara nödvändigt med en vanlig karm.

Intro

Byte av en invändig dörr låter kanske som att ta sig vatten över huvudet, men det är inte så svårt. Särskilt inte om du använder Flex+- Karm-systemet från Swedoor, som är ett smart och enkelt system för anpassning och montering av dörrfoder. En uppgift som annars kan ta tid och vara ganska utmanande, blir betydligt enklare.

Systemet har flera smarta detaljer, men den största fördelen är att fodren klickas på och anpassar sig efter väggen. Du behöver t.ex. inte sätta några kilar mellan vägg och foder, som kan vara nödvändigt med en vanlig karm.

Instruktion

01
Dörröppningen förbereds 4 Steg

Innan du sätter igång att byta karm och foder ska du mäta upp för den nya dörren. Dörren måste naturligtvis passa i dörröppningen, men du kan med fördel välja ett foder som är en smula bredare än dina befintliga. Är du samtidigt försiktig när du avlägsnar den nuvarande karmen, slipper du förhoppningsvis reparera väggen och måla efteråt, när dörren väl är bytt.

1

Mät upp för den nya dörren. Öppningen mäter 90 x 210 cm. Det passar en standarddörr på 82,5 x 204 cm.

2

Skär med en hobbykniv längs fodren, innan du avlägsnar dem. Då slipper du förstöra tapet och färg.

3

Den gamla karmen tas bort. Är den fastspikad är det en bra idé att kapa spikarna med en tigersåg. Då slipper du skada väggen när karmen avlägsnas.

4

Karmstyckena tas loss en halv längd åt gången. Först sågas karmen av med tigersåg, sticksåg eller liknande.

02
Karmen sätts i 6 Steg

Först ska du välja åt vilket håll dörren ska öppnas. En Flex+Karm kan nämligen monteras så att dörren kan antingen inåt eller utåt. Det avgörs av hur överstycket placeras.

Den ihopbyggda karmen monteras i hålet med monteringskuddar och kilar. När den är vågrät skruvas den fast med de medföljande karmskruvarna. Först i gångjärnssidan, sedan hängs dörren upp temporärt och riktas in, innan den skruvas fast i andra sidan.

1

Dörrkarmen fogas samman och bottenstycket skruvas fast i förborrade hål, så att det hårda träet inte spricker.

2

De medföljande tätningslisterna klipps till med en sax. Listerna får dörren att bli mer tät och gör att den stängs tystare.

3

Det klossas upp för bottenstycket, innan dörren sätts i. Låt ev. uppklossningen vara 0,5-1 mm högre i gångjärnssidan, då karmen ibland sätter sig litegrann.

4

Karmen skruvas fast med de tillhörande karmskruvarna i gångjärnssidan. Kontrollera att karmen är lodrät.

5

Dörren hängs på temporärt. Är dörren tung och svår att få på, kan du lägga några klossar under som stöd.

6

Dörren riktas in och skruvas fast i den andra sidan. När karmen är anpassad efter dörren kan du kila upp den, så att karmen sitter perfekt när den skruvas fast med de tillhörande karmskruvarna.

03
Fodren klickas på 5 Steg

Fodren passar i bredden och de är redan kapade 45° vinkel i toppen. Det enda som behöver göras är att de ska sågas till i botten.

När fodren är tillsågade och sammanfogade med det tillhörande setet bestående av ett ”kex”, lim och spänne, klickas de lätt på och bankas på plats med en knuten näve.

1

Mät upp för fodret. Först avlägsnas dörr och gångjärn, som annars är i vägen. Överstycket av fodret klickas på. Mät från underkanten av överstycket till golvet.

2

Fodrets sidostycken sågas till. De ska bara sågas till i botten, då de redan är kapade i vinkel (45°) i toppen.

3

Fodret monteras i toppen. Innan dess har de två fogarna förstärkts med de tillhörande “kexen” och sedan limmats ihop.

4

Fodret klickas fast i spåren på karmen. Slå försiktigt karmen på plats med en knuten näve.

5

Gångjärnen monteras på karmen igen, när det flexibla fodret har bankats på plats ordentligt.

04
Avslutande finish 2 Steg

När karm och foder är på plats ska trekantslister monteras. Dörren ska monteras igen, och den ska ha handtag och låskista. Skruvhålen, där karmskruvarna håller karmen på plats, täcks med de tillhörande propparna.

1

Trekantslist monteras med dyckert. Då både list och bottenstycke är av hårdträ, förborrar vi med ett 1 mm borr. Kom ihåg att först lägga en kloss mitt under bottenstycket, så att det inte sjunker.

2

Häng upp dörren, och montera handtag och låskista. Det här handtaget ingick i det samlade paketet med dörr, karm och monteringsset.

Material

• 1 dörr
• 1 Flex+Karm (passar dörren från Swedoor)
• 1 monteringsset med skruvar, lim och liknande (från Swedoor)
• Kilar

Tidsförbrukning

1 dag

Pris

ca. 3.000 kronor

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrkarmar