Carport

En carport är någon av de enklaste och lättaste byggnader som du kan ge dig på. Och en stor carprot till bilen gör helt enkelt livet lite bättre. Här hittar du byggbeskrivningar på olika carport-lösningar och läsa ett antal artiklar som gör dig förberedd att välja fundament, takbeklädnad och inte minst välja rätt dimensioner till sparrarna som håller taket uppe.

  Alla artiklar om carport

  Bygg själv din carport

  Vi visar dig steg för steg hur du själv bygger din egna carport, och vilka verktyg och material du ska använda.

  Vi guidar dig t.ex. i valet av stolpar och stolpskor (om du vill undvika kontakt med marken), plåttak m.m. Du hittar råd och instruktioner för din nya carport här.

  LÄS OCKSÅ: Så använder du stolpskor

  Planera din carport

  Det kräver planering att själv bygga en carport. Allt beror på tid och pengar, och det är en bra idé att titta på vilka standardmodeller som finns på marknaden som lever upp till dina krav. Studera ditt hus noga och för över stilen på din carport. Är du inte ute efter en billig carport kan du gå till en arkitekt som ritar upp en carport åt dig. Det kostar en del, men så blir du också säker på att carporten får ett harmoniskt uttryck och blir funktionell. Du kan även välja att bygga en carport som vi har här på Gör Det Själv. Det finns massor av pengar att spara på att bygga carporten själv.

  Bygg själv en carport av återvunna material

  Kanske har du några takpannor över från ett annat byggprojekt och ett gammalt fönster stående. Bygger du din carport själv finns det bra möjligheter att återanvänd gamla material. Om du bygger en carport av återbruksmaterial kan du spara riktigt mycket pengar.

  Kolla byggreglerna när du bygger carport

  Det är viktigt att följa byggbestämmelserna när du bygger en carport. En del carportar och garage går under reglerna för attefallshus, men långt ifrån alla. Kontakta kommunen innan du sätter igång att bygga din carport, så att du vet om du behöver ansöka om bygglov.

  Här kan du läsa mycket mer om vad du ska tänka på innan du börjar bygga: Det här ska du tänka på innan du bygger komplementbyggnader

  Bygg själv den perfekta carporten

  Vi har byggvägledningar till olika typer av carportar, stora som små. Är du ute efter en carport av galvaniserat stål och plast? Då är carporten av galvaniserat stål med termotakskivor samt inbyggd hängränna och stuprör kanske något för dig? Vi har en utförlig byggbeskrivning hur du själv bygger carporten av stål.

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg en carport av galvaniserat stål

  Bygg en carport i trä

  Vill du hellre bygga en carport i trä med klassiska metoder och traditionella verktyg? Då visar vi dig hur. Leta upp din fogsvans och några nyslipade stämjärn, och bygg en enkel konstruktion som matchar huset.

  Bygg en carport med förråd

  Du kan också välja att bygga en dubbel carport med plats för bil och båt, cyklar, verktyg, trädgårdsmöbler, uteleksaker och trädgårdsredskap. Eller varför inte gå all in med en carport med förråd eller en carport med tillhörande växthus. Oavsett vilken modell du väljer, kommer du hitta både inspiration och instruktioner till hur du bygger den perfekta carporten - steg för steg.

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Dubbelcarport med massor av utrymme