Intro
Instruktion
01
Underlag
4
Steg
Underlaget är viktigast när det handlar om infarter. Den konstanta trafiken in och ut med däck som vrider sig på plattorna, kan få hela beläggningen att röra sig om inte underlaget och kantsäkringen är ordentligt gjord.
Du måste ta bort det översta jordlagret, så att det finns plats att göra en fast botten till beläggningen. Om din tomt lutar, kan du göra en kantsäkring av kantblock och därefter lägga bärlager, stenmjöl och sättsand, innan du till sist kan lägga plattorna. Det är viktigt att beläggningen har fall (2,5 cm per m) så att regnvattnet leds bort.
Ta bort det översta jordlagret så att det finns plats för ett lager bärlager på 15 cm, ett lager stenmjöl på 12 cm och ett lager sättsand på 3 cm.
Börja med ett lager bärlager på 15-30 cm och packa det. Påför sedan ett lager stenmjöl på 10-15 cm och packa det också, och avsluta med ett lager sättsand på 2-4 cm.
Gräv en ca 25 cm djup och 35 cm bred ränna. Fyll med betong och sätt kantblock i den våta betongen. Kantblocken kan putsas efteråt. De är till för att hålla sten och sand på plats, eftersom marken lutar.
02
Beläggning
6
Steg
Betongplattor är ett vanligt val när det gäller infarter.
Betongplattor kan köpas i många olika nyanser och storlekar, och det kan vara frestande att välja lite större plattor, för att få färre fogar att rensa. Nackdelen med stora plattor är bara att de är tunga och svårhanterliga - särskilt eftersom de måste vara minst 6 cm tjocka för att tåla att köras på.
Därför är det smart att använda samma storlek som här. Det gör det lättare att göra “mjuka” övergångar mellan olika nivåer.
Det är en bra idé att undersöka vad för slags jord du har. Om underlaget är sandigt eller på annat sätt väl dränerat, så att regnvatten försvinner snabbt, räcker det oftast att gräva bort ca 35 cm. Om underlaget består av jord och är fuktigt eller liknande, så kan du behöva gräva bort ännu mer material.
Plattorna på en infart måste vara tjockare än till en terrass, så att de inte går sönder när du kör på dem. Vi rekommenderar att plattorna är minst 6 cm tjocka.
Gräv hålen till stolpskorna som ska användas till carportens stolpar och sätt dem i fuktig betong. Skruva fast stolpskorna vid en bjälke, så att de inte flyttar sig när de gjuts.
Börja den nya beläggningen där den möter den gamla. På så sätt blir det bara kapningar och ojämnheter ute längs sidorna på beläggningen.
Lägg hela plattor först och kapningarna till sist. På så sätt har du koll på riktningen och kapningsarbetet kan göras färdigt på en gång till sist.
03
Stolpar och sparrar
4
Steg
Carportens uppbyggnad är enkel. Stolparna sätts i de förgjutna stolpskorna och när de har kapats i rätt höjd, monteras bärlinan och sparrarna.
Regnvatten på taket leds bakåt genom att de bakre stolparna görs kortare än de främre, så att bärlinan blir vinklad.
Hur stort fall taket ska ha beror på vilken sorts tak du väljer - följ alltid leverantörens rekommendationer.
Den bakre stolpen (A) ska vara kortare än den främre för att taket ska få fall. Dra ett snöre från den främre till den bakre bärlinan (B), som här faller ca 2,5 cm per meter. Lutningen varierar beroende på tak - följ alltid leverantörens rekommendationer. Gör hack i de stående stolparna (A) som bärlinan kan läggas i.
Sätt den första, mittersta och bakersta sparren (E) först, så att konstruktionen låses. Därefter kan du sätta upp resten av sparrarna. Se till att det inte är mer än 60 cm mellan sparrarna.
04
Panel och tak
5
Steg
Denna carport är öppen och oisolerad, så det ställs inte några särskilda krav på vindlast eller isolering.
Panelen sätts på en stomme av läkt som skruvas direkt på carportens stolpar och bärlina. Om stolparna sitter exakt, så kan alla panelbrädor kapas på en gång.
Om du skruvar på panelen, som vi gör här, så rekommenderar vi att du använder 4,5 x 50 mm skruv. Förborra innan du skruvar fast brädan i ändarna.
Underlaget till panelen byggs av läkt (C). Sätt läkten ca 3 cm innanför framkanten på stolparna (A), så att alla ändskarvar döljs.
Håll ett avstånd på 25 mm från änden och underkanten på panelbrädan (G) när du skruvar. Kontrollera löpande att brädorna i de olika sektionerna fluktar.
De översta panelbrädorna sågas nära bärlinan (B). På carportens sidor ska brädan sågas diagonalt på grund av taklutningen.
Takskivorna avslutas jämnt med änden på sparren (E). Det ger möjlighet att montera takfotsbräda (H) och täckbräda (J) senare.
Material
Träkonstruktion:
- 10 x 10 cm tryckimpregnerade stolpar (A)
- 45 x 145 mm reglar till bärlinor (B)
- 38 x 73 mm läkt till underlag (C) och snedsträvor (D)
- 45 x 195 mm reglar till taksparrar (E)
- 45 x 95 mm reglar till kortlingar i takkonstruktionen (F)
- 25 x 125 mm fjällpanel (G)
- 25 x 125 mm tryckimpregnerade brädor till takfot (H)
- 19 x 100 mm tryckimpregnerade täckbrädor ovanpå takfotbrädorna (J)
- Distansklossar (K)
Dessutom:
- Takskivor (här kanalplast)
- 4,5 x 50, 4,5 x 70, 4,5 x 90, 4,5 x 100, 4,5 x 120 mm skruv
- Plintbetong
- Vinkelbeslag (80 x 80 mm)
- Ankarskruv
- Franska skruv till stolpskor
- Stolpskor med beslag
- Träskydd
Tidsförbrukning
Ca 14 dagar.
Pris
Ca 80.000 kronor.
Svårighetsgrad
Hemligheten här är noggrannhet och enkla material. Med bra planering kan de flesta med lite byggerfarenhet göra likadant.