Carport med inbyggt förråd

Om du behöver ett förråd, kan du enkelt bygga ut en vanlig carport så att du får det utrymme du behöver. Konstruktionen är enkel och kan bindas ihop snyggt genom att kläs med ribbor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
10.000 kronor

Intro

Drömmer du om en torr plats för både bil och cykel, kan du slå två flugor i en smäll genom att bygga ihop förrådet med en carport. Köper du dessutom en carport, som fås som byggsats, ska du bara köpa det extra material som behövs till förrådet. En både enkel och billig lösning.

Här har vi valt att “uppgradera” carporten, t ex så fästs stolparna i stolpskor istället för att bara grävas ner i marken, eftersom trä utan markkontakt håller längre. Förrådet i carportens förlängning kläs med en enkel panel av ribbor, som också täcker carportens baksida. Det gör att förråd och carport hänger ihop på ett bra sätt. Allt trä målas med träskyddsfärg, eftersom det kommer att förlänga carportens och förrådets livslängd.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Rita dina egna projekt i ett gratis ritprogram innan du bygger

Instruktion

01
Stolpar 4 Steg

Stolparna placeras i U-formade stolpskor, som gjuts fast i betong. Först grävs hål för stolparna, ca 30 x 30 cm och på frostfritt djup, minst 90 cm. Därefter placeras stolpskorna i betongen, men först när betongen har härdat i ca ett dygn kan de rätas upp.

1

Den U-formade stolpskon placeras i betongen. Lägg först en tvärslå över hålet, t ex en bit läkt, som kan hålla stolpskon så att den inte sjunker ner i betongen. Kolla med ett vattenpass så att stolpskon står rakt. Det är viktigt att du trycker ner t ex en bit läkt i betongen några gånger för att avlägsna eventuella luftbubblor och se till att betongen sluter helt tätt runt stolpskon.

2

Sätt stolpen (A) i stolpskon. Spänn först fast den endast tillfälligt med en tving, tills du har justerat alla stolparna på plats. Spänn upp ett murarsnöre som du kan rikta in stolparna efter, så att de står på en rak linje. Om det är nödvändigt att justera stolparna lite på höjden, kan du lägga ett par distansklossar eller kilar under.

3

Lägg en tillfällig takregel (C) på ett stolppar. Kolla att den ligger helt rakt och finjustera eventuellt stolparnas placering. Se till att stolparna på den ena kanten står lite högre än på den andra, så att taket får ett fall. Ett fall på 2 cm per meter är lagom.

4

Skruva fast stolparna (A) med franska skruv, 12 x 120 mm, när alla står som de ska.

02
Bärlina och takregel 4 Steg

Mellan de sex stolparna, tre på vardera sida, ska det sättas bärlinor, som ligger i det hack som finns överst på stolparna. Det ger en stark konstruktion. De tvärgående takreglarna fästs ovanpå bärlinorna med vinkelbeslag. Takreglarna kommer automatiskt att slutta något, då fallet redan är gjort, eftersom stolparna på ena sidan är lite lägre än på den andra sidan.

1

Montera bärlinor (B) på stolparna (A), så konstruktionen blir stadig och du har något att fästa takreglarna i. Bärlinorna sätts så att de sticker ut 30 cm över den främre stolpen och 15 cm över den bakre stolpen.

2

Bärlinan (B) fästs med gängstänger, brickor och muttrar. Enligt ritningen ska standardcarporten bara monteras med långa skruvar, men eftersom det görs en tillbyggnad förstärks sammanfogningen ytterligare med gängstänger.

3

Reglarna (C) skruvas fast i bärlinorna (B) med vinkelbeslag. De placeras på ett avstånd av 57 cm. Det behövs vinkelbeslag endast på den ena sidan om takregeln, ef-endast ef tersom det sedan ska sättas klädselbrädor på sidorna. De ska fästas i reglarnas ändar, vilket kommer ge reglarna stadga.

4

Stryk konstruktionen med träskydd. Det är mycket enklare att göra det nu, innan taket läggs på. Då kan du komma till enklare i hörnen, och du riskerar inte att råka måla på takskivorna.

03
Tillbyggnad och tak 4 Steg

Tillbyggnaden består av två stolpar som förbinds till carporten med reglar. Det ska också sättas en extra stolpe mellan de två bakre stolparna på carporten, så att det kan sättas in en dörr. När trästommen är färdig, kan takskivorna läggas. Här har man valt genomskinliga trapetsskivor.

1

Sätt två stolpar (A) i marken till förrådet. De placeras mitt för de bakre stolparna på carporten, enligt samma princip som övriga stolpar. Mellan de två bakre stolparna på carporten sätts en extra regel, som takreglarna (E) till förrådet kan vila på. Sätt upp en bärlina (D) på utsidan av förrådet. Den fästs med gängstänger på samma sätt som bärlinorna (B) på carporten.

2

Stolparna (A) sågas till, så att de är i höjd med överkanten av bärlinan (D). Bärlinorna ska också sågas till på längden, så att de fluktar med stolparnas utsida.

3

Fäst två hjälpbitar (F) på den extra stolpen på carportens baksida. På vardera sida om stolpen fästs hjälpbitarna mellan de två bakre takreglarna för att stötta taket vid den extra stolpen.

4

Montera klädselbrädor (G) hela vägen runt på förråd och carport. Skruvarna sätts efter ett murarsnöre, så att de hamnar på en rak linje. Fäst takskivorna med takskruv. Skivorna ska sågas till med en sticksåg. Sätter du först på maskeringstejp där du ska såga får du ett finare snitt.

04
Ribbinklädning med dörrar 5 Steg

Förrådet och baksidan av carporten ska kläs med ribbor. Det ska göras tre dörrar - en dubbeldörr till förrådet, så att det är lätt att komma in och ut med cyklar, och en dörr som ger enkel tillgång till carportens baksida. Dörrarna sätts ihop på en jämn yta med räta vinklar. Då blir det enklare att bygga dem exakt lika. Alla dörrar ska ha en snedsträva, så att de inte hänger.

1

Här ska ribborna gå ända in till väggen, så det ska sättas en stolpe (H) så att det finns något att fästa ribborna i. Stolpen fästs med långa skruvar, 5 x 60 mm. Kom ihåg att förborra.

2

Ribborna (M) sågas till och monteras. De skruvas i stolparna med 4,5 x 43 mm skruvar med 8 mm distansklossar, så att det blir samma avstånd mellan alla ribbor.

3

Såga till ribborna (M) i ändarna när alla är iskruvade på en sida, här den ena långsidan av förrådet. Om du sätter en läkt tvärs över ribborna, vilken cirkelsågen kan såga längs, får du ett snyggt rakt snitt. Du kan också använda en sänksåg med styrskena.

4

Dörrarna monteras på ett plant underlag med räta vinklar. Gör först en ram (J och K) som ribborna (M) kan fästas i med 4,5 x 40 mm skruvar. Sätt också en snedsträva (L) på alla dörrar från nedre hörnet på den sida där gångjärnen sitter. Det stabiliserar dörren.

5

Ribbinklädning och dörrar går i ett, så att de bildar en enhetlig fasad.

Material

 • Standardcarport med 6 stolpar (A, B, C, G)

Förstärkning av carporten:

 • 6 stolpskor till 120 x 120 mm stolpar
 • 24 x 40 kg färdigblandad betong
 • Franska skruv, 12 x 120 mm, och brickor
 • 8 gängstänger, Ø 12 mm, ca 15 cm långa
 • 8 muttrar med brickor, Ø 12 mm

Förrådstillbyggnad:

 • 2 stolpskor till 120 x 120 mm stolpar
 • 2 stolpar, 120 x 120 mm
 • 2 bärlinor (D) à 45 x 120 mm reglar, 270 cm långa
 • 5 reglar (E) à 45 x 120 mm, 205 cm långa
 • 2 klädselbrädor (G) à 18 x 200 mm, 206,8 och 270 cm långa
 • Trapetstakskivor, 0,7 mm
 • Skruvar till trapetstak, ca 50 st.
 • 12 vinkelbeslag, 40 x 40 mm
 • Skruvar, 4 x 45 mm
 • Ribbor (M), tryckimpregnerade, 28 x 45 mm, till inklädning, 185,5 och 235 cm långa
 • Skruvar, 4,5 x 43 mm

Ribbinklädning på baksidan:

 • 1 stolpe (H) à 45 x 75 mm regel, 180 cm lång
 • 1 stolpsko till 120 x 120 mm stolpar
 • 1 stolpe (A), 120 x 120 mm, 200 cm lång
 • Franska skruv, 12 x 120 mm, med brickor
 • 2 hjälpbitar (F) à 45 x 120 mm regel, 57 cm långa
 • Ribbor (M), tryckimpregnerade, 28 x 45 mm, 11,5 och 215 cm långa
 • Skruvar, 4,5 x 43 och 5 x 60 mm

Dörrar (både dubbel- och enkeldörr):

 • 6 stående ramdelar (J) à 38 x 73 mm, 166 cm
 • 6 liggande ramdelar (K) à 38 x 73 mm, 66,5 och 85 cm
 • 3 snedsträvor (L) à 38 x 57 mm, 145,5 och 154,5 cm långa
 • Ribbor (M), tryckimpregnerade, 28 x 45 mm, till inklädning, 81,5 och 85 cm långa
 • Skruvar, 4,5 x 43 mm
 • 12 hörnjärn, 112 mm (fönsterbeslag)
 • 6 hakgångjärn, 385 mm
 • 2 grindlås

Dessutom:

 • Träskyddsfärg, här grå

Specialverktyg

 • Eventuellt sänksåg med styrskena

Tidsförbrukning

Ca 4-5 dagar

Pris

Ca 10.000 kr.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt att bygga carporten, men var noga med att stolpar och dörrar står helt rakt.

Ritning

Multimedia

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

TEKNIK: Montering av vinkelbeslag

Vänd beslaget rätt och gör fogen optimalt stark

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Carport