Borrskruvdragare test: Maskinerna fick borra hål tills batterierna var helt tomma.

Maskinerna fick borra hål tills batterierna var helt tomma.

Låt oss slå fast en sak direkt: Även om de små borrmaskinerna/ skruvdragarna på 12 V liknar leksaker, så är de allt annat än det.

Då vi påbörjade testet var planen att borra hål med ett 10 mm-träborr tills batterierna var tomma. Det stod dock snabbt klart att vi var tvungna att byta till ett centrumborr på 28 mm. Annars hade vi fortfarande borrat.

Både batterierna och maskinerna är något mindre än 18 V-modellerna som de senaste åren har varit hantverkares och gör-det-självares föredragna val. Samtidigt är även priset avsevärt lägre. Den dyraste maskinen i testet kostar 3 110 kr med laddare och två batterier.

Även branschens billigaste kan med stor sannolikhet ta upp kampen med din nuvarande maskin på 18 V, om den har mer än bara några år på nacken.

I testet undersöktes sex maskiner som alla levereras i ett paket med laddare och två batterier. Eftersom vi testar hela paketet tömdes också båda batterierna då vi testade uthålligheten.

10,8 eller 12 V borrskruvdragare

Medan några tillverkare marknadsför en del av sina elverktyg och tillhörande batterier som 10,8 V, kallar andra tillverkare det för 12 V. Det är dock egentligen ingen skillnad.

Det är bara fråga om två olika sätt att mäta samma batteri på. Spänningen hos ett fulladdat batteri är nämligen nästan 12 V. Den genomsnittliga spänningen tills batteriet är urladdat är däremot 10,8 V.

Så har vi testat borrskruvdragare

Styrkan testades genom att fem spånskruvar på 6 x 110 mm skruvades helt i botten under tidtagning. Därefter testade vi hastigheten med tio mindre spånskruvar på 5 x 60 mm.

Det är dock inte tillräckligt att vara stark och snabb. För att testa uthålligheten borrade vi därför hål med ett 28 mm-centrumborr i en 20 mm MDF-skiva tills batterierna var helt tomma. Eftersom det är hela paketet vi har testat, tömdes även båda batterierna.

Maskinerna är kompakta, men det är särskilt längden på huvudet som är avgörande för hur enkelt det är att komma åt i trånga utrymmen.

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Vi har testat dessa 6 borrskruvdragare

  • BOSCH EASYDRILL 12-2
  • MAKITA DF332DSAJ
  • BOSCH GSR 12V-15
  • DEWALT DCD710D2
  • METABO POWERMAXX BS
  • STANLEY FMC011S2

LADDA NED HELA ARTIKELN och se vilken borrskruvdragare som klarade testet bäst.