Vi har testat
7 borr- skruvdragare för under 2.700 kronor:
- BILTEMA HDB 18 V
- BOSCH UniversalDrill 18V-60
- MAKITA DHP487Z
- RYOBI RDD18
- SKIL 3070 CA
- STANLEY SFMCD715
- WORX WX354.9

BILTEMA HDB 18 V
Moment: 50 Nm
Varvtal: 1.700/min.
Pris: 1.447 kronor

BOSCH UniversalDrill 18V-60
Moment: 60 Nm
Varvtal: 1.900/min.
Pris: 1.899 kronor

MAKITA DHP487Z
Moment: 40 Nm
Varvtal: 1.700/min.
Pris: 2.700 kronor

RYOBI RDD18
Moment: 52 Nm
Varvtal: 1.750/min.
Pris: 1.948 kronor

SKIL 3070 CA
Moment: 60 Nm
Varvtal: 1.800/min.
Pris: 2.349 kronor

STANLEY SFMCD715
Moment: 60 Nm
Varvtal: 1.900/min.
Pris: 2.330 kronor

WORX WX354.9
Moment: 60 Nm
Varvtal: 2.000/min.
Pris: 2.450 kronor
Klicka och se presentation av testet:
Borr- skruvdragare
Som gör-det-självare är det i stort sett omöjligt att klara sig utan en borrskruvdragare. Och ska du igång ett större byggprojekt som t ex ett trädäck, är det en bra idé att investera i två stycken – en att borra och en att skruva med. Då slipper du att konstant byta mellan borr och bit.
Sju starka maskiner
Vi har samlat sju populära maskiner, som alla kan köpas för 2.700 kronor eller mindre. Ofta köps maskin och tillbehör var för sig, men två av deltagarna har köpts som färdiga paket i en låda med två batterier. Eftersom det är hela paketen som vi testar, räknas båda batterierna med i vårt test av uthållighet. Och det är faktiskt de två maskinerna som konkurrerar om titeln som bra köp.
Fyra av deltagarna har “vanlig” slagfunktion för enklare borrning i t ex tegel, medan en faktiskt kan borra i betong!
Så här testar vi
Normalt viktar vi hastighet och styrka högst när vi testar borrskruvdragare. Men även om det här handlar om relativt billiga maskiner så klarar alla deltagarna sig så bra, och skillnaderna är så små att vi istället låter uthållighet och ergonomi räknas mest i det samlade betyget.
Uthålligheten visar hur länge du kan arbeta med maskinerna innan de måste laddas, medan ergonomin speglar hur länge du kan arbeta utan att bli trött.
Vi har också testat de olika funktionerna, där bland annat slagfunktion som gör det lättare att borra i murverk är en fördel.

BETYG
Den samlade betyget är ett viktat genomsnitt av dessa fyra parametrar: uthållighet, ergonomi, hastighet och funktioner.

UTHÅLLIGHET
Vi kör tills batterierna är tomma med ett 32 mm centrumborr i 25 mm MDF. Totalt antal hål med alla batterier räknas.

ERGONOMI
Under vårt test bedömer vi löpande deltagarnas balans, konstruktion och utformning, och hur de är att arbeta med.

HASTIGHET
Vi skruvar fem karmskruv på 7,5 x 112 mm i en furustolpe utan att förborra. Därefter det sätter vi 10 spånskruv på 6 x 80 mm.

FUNKTIONER
Vi testar maskinernas olika funktioner som arbetsbelysning, slagfunktion och möjligheten att läsa av batteriladdningen.
Resultaten

MAKITA DHP487Z
2.700 kronor
BOSCH UniversalDrill 18V-60
1.899 kronor
BILTEMA HDB 18 V
1.447 kronor
RYOBI RDD18
1.948 kronor
SKIL 3070 CA
2.349 kronor
STANLEY SFMCD715
2.330 kronor
WORX WX354.9
2.450 kronorLäs mer om borrskruvdragare hos tillverkarna:
Testvinnare
Liten, stark och pigg
MAKITA DHP487Z
Testvinnaren är väldigt övertygande och ett sant nöje att arbeta med. Trots sin blygsamma storlek ger både uthållighet och hastighet full pott.
Den är kompakt och smidig, och den är det givna valet om du ska arbeta med din borrskruvdragare under längre tid åt gången. För även om testvinnaren är liten och lätt så saknar den varken styrka eller uthållighet.
120 krävande 32 mm hål i en MDF-skiva på en laddning är enormt imponerande – särskilt eftersom batteriet bara är på 3 Ah. Det ger 40 hål per amperetimme, eller nästan dubbelt så många som den näst mest uthålliga deltagaren med 22,5 hål per amperetimme.
Så även om du väljer ett mindre batteri, t ex 2 Ah, för att få en ännu lättare och mer kompakt kombination, hänger Makitan utan några stora problem med konkurrenterna.
Testvinnaren är utrustad med en kolborstfri motor som med mindre friktion ger längre livslängd och bättre uthållighet. Jämfört med de andra med samma slags motor är det dock anmärkningsvärt hur mycket längre batteriet räcker.
Stor effekt
På pappret är testvinnaren den svagaste deltagaren med ett vridmoment på 40 Nm. Den hade dock inga problem med de stora karmskruven. Den höll varvtalet jämnt från början till slut och fick i de krävande skruven väldigt snabbt.

Makitan har stora och tydliga siffror och illustrationer överallt. De gör det enkelt att ställa in maskinen efterhand, så att den passer perfekt till uppgiften.

Den kompakta maskinen ligger bra i handen, och den låga vikten betyder att du kan arbeta med den under lång tid utan att bli trött i armen.

Batteriindikatorn är tydlig och lätt att läsa av och förstå. Den sitter på batteriet och kan därför läsas av utan att den måste sitta i en maskin.
Bra köp
Liten och behändig
BOSCH UniversalDrill 18V-60
Den gröna maskinen från Bosch är testets lättaste och mest kompakta deltagare. Tillsammans med den goda balansen var det helt avgörande för att få toppbetyg i ergonomi.
Blygsam storlek och vikt går ut över uthålligheten, som dock hålls uppe av att maskinen levereras med två batterier. Då kan det ena laddas medan du arbetar med det andra.
Det är värt att framhäva arbetsbelysningen som sitter nederst på handtaget precis ovanför batteriet. Härifrån lyser det upp arbetsområdet perfekt utan att borrchucken kan kasta irriterande skuggor som hos flera av konkurrenterna.
Boschmaskinen har en batteriindikator som gör det möjligt att planera laddning och arbete, så att du inte försinkas av ett tomt batteri. Den sitter dock på maskinen och batterinivån kan därför inte avläsas utan maskinen.
Hela paketet med borrskruvdragare, laddare och två batterier säljs i en väska för 1.899 kronor. Därför är det vårt bästa förslag på ett bra köp.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.