Borr och bits
Fyra vanliga borr
TILL TRÄ
Alle bor til træ kan kendes på den spids, der er i centrum. Den skal forhindre, at boret glider, når de skarpe sideskær tager fat. Det mest almindelige bor til træ er det klassiske spiralbor. Boret kan ikke bruges til andre materialer end træ.
TILL METALL
Metallborr är oftast svarta och har slipats så att skären bildar en spets. Det innebär att borren till skillnad från träborr börjar borra i centrum. Borren är av hårt stål och kan för det mesta användas i andra material: plast, trä, laminat etc.
TILL STEN OCH BETONG
På spetsen på borr för tegel, sten och betong sitter en liten hård platta. Den har lötts fas och på bra borr är den av en hårdmetall som inte kan slitas ner. Resten av borren är gjord av ett mjukare stål för annars är det stor risk att borren bryts av när den belastas.
Tre bott för specialuppgifter
SPIRALBORR: Nästan alla borr har en spiralgång, men ändå är det endast en sorts borr som fått namnet spiralborr. Den har en skruvformad spets som drar ner borren i träet. Oftast 6-32 mm.
CENTRUMBORR (FLATBORR): Centrumborren används för att göra stora hål i trä. Den arbetar snabbare än spiralborren men inte lika snyggt. Vanliga storlekar är 6-40 mm.
SDS-BORR: Ska du borra i sten och betong är det bäst att använda en borrhammare, men den kräver specialborr med s.k. sds-koppling. Vanliga borr duger inte.
LÄS OCKSÅ: När ska jag använda betongborr?
De vanligaste bitsen och deras spetsar
KRYSSPÅR (PH)
Stjärnformat spår och det vi brukar använda stjärnskruvmejseln till. Heter phillips-spår.
KRYSSPÅR (PZ)
Spåren har en dubbel stjärna, en rätt stor och en liten med fina kanter. Heter pozidrive.
Välj en sats
Du kan med fördel köpa både borr och bits i hela satser – också kombinationssatser. Det är ofta ekonomiskt fördelaktigt.
Ibland lönar det sig att köpa många billiga bits och kasta dem i takt med att de slits.
Hållare för bits
BITSHÅLLARE MED LÅS
När du sticker ner en bits i denna hållare låses bitsen fast. För att få loss den ska den svart delen tryckas framåt. Har bäst grepp om bitsen.