Välj rätt borr och bits

Du får garanterat ett dåligt resultat om du har valt fel bits eller borr. Här visar vi hur du väljer rätt borr och bits till rätt jobb.

En borrskruvdragare eller borrmaskin blir aldrig bättre än den borr eller bits du sätter i maskinen. Även de bästa maskinerna kan vara hopplösa att arbeta med om du sätter fel borr eller bits i chucken.

Här visar vi hur du väljer rätt borr och bits till det arbete som ska utföras.

Borr och bits

1. SPETS: Spetsen på borren talar om för dig vilka material borren kan användas till. Här har borren en lång spets för den ska användas i trä.

2. SKÄR: Den yttre delen av spiralen kallas skär och arbetar sig ner i materialet. På träborr ska kanterna vara vassa så att borrhålen blir släta och fina.

3. SPIRAL: Det är endast kanten på spiralen som skär medan resten ser till att materialet transporteras bort.

4. SKAFT: Skaftets form säger vilka maskiner borren kan monteras i. Ett helt slätt skaft passar i nästan alla maskiner bortsett från borrhammare.

5. METALL: En bra bits har tillverkats av minst två olika metaller. En hård metall längst ut för att inte slitas och en mjukare metall där den fästs för att den inte ska gå av.

6. NAMN: Spårtyp och storlek bör alltid anges så att du kan välja rätt bits.

Fyra vanliga borr

TILL TRÄ
Alle bor til træ kan kendes på den spids, der er i centrum. Den skal forhindre, at boret glider, når de skarpe sideskær tager fat. Det mest almindelige bor til træ er det klassiske spiralbor. Boret kan ikke bruges til andre materialer end træ.

TILL METALL
Metallborr är oftast svarta och har slipats så att skären bildar en spets. Det innebär att borren till skillnad från träborr börjar borra i centrum. Borren är av hårt stål och kan för det mesta användas i andra material: plast, trä, laminat etc.

TILL STEN OCH BETONG
På spetsen på borr för tegel, sten och betong sitter en liten hård platta. Den har lötts fas och på bra borr är den av en hårdmetall som inte kan slitas ner. Resten av borren är gjord av ett mjukare stål för annars är det stor risk att borren bryts av när den belastas.

UNIVERSALBORR
Universalborr, som även kallas multiborr, har fått flera egenskapar av de tre andra borren. De har stenborrens hårda spets och träborrens vassa kanter. Därför kan de användas i många material, även keramiska plattor. Kan användas utan slagfunktion.

Tre bott för specialuppgifter

SPIRALBORR: Nästan alla borr har en spiralgång, men ändå är det endast en sorts borr som fått namnet spiralborr. Den har en skruvformad spets som drar ner borren i träet. Oftast 6-32 mm.

CENTRUMBORR (FLATBORR): Centrumborren används för att göra stora hål i trä. Den arbetar snabbare än spiralborren men inte lika snyggt. Vanliga storlekar är 6-40 mm.

SDS-BORR: Ska du borra i sten och betong är det bäst att använda en borrhammare, men den kräver specialborr med s.k. sds-koppling. Vanliga borr duger inte.

LÄS OCKSÅ: När ska jag använda betongborr?

De vanligaste bitsen och deras spetsar

RAKT SPÅR
Skruvar med rakt spår är i dag sällsynta utom i dekorationssammanhang.

KRYSSPÅR (PH)
Stjärnformat spår och det vi brukar använda stjärnskruvmejseln till. Heter phillips-spår.

KRYSSPÅR (PZ)
Spåren har en dubbel stjärna, en rätt stor och en liten med fina kanter. Heter pozidrive.

TORXSPÅR
Numera det vanligaste spåret på moderna skruvar. Bitsen får ett extra starkt grepp.

SEXKANTSSPÅR
Även kallat insexspår som vi känner igen från Ikeamöbler. Finns även i t.ex. motorer.

Välj en sats

Du kan med fördel köpa både borr och bits i hela satser – också kombinationssatser. Det är ofta ekonomiskt fördelaktigt.

Ibland lönar det sig att köpa många billiga bits och kasta dem i takt med att de slits.

Hållare för bits

BITSHÅLLARE MED LÅS
När du sticker ner en bits i denna hållare låses bitsen fast. För att få loss den ska den svart delen tryckas framåt. Har bäst grepp om bitsen.

BITSHÅLLARE MED MAGNET
Magneten håller fast bitsen och för det mesta också skruven så att du får en hand fri att hålla arbetsstycket. Nog den vanligaste bithållaren av alla.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Borrmaskiner och borrskruvdragare