Välj rätt borrhammare

För krävande borrningar i tegel, sten och betong är en borrhammare ett skänk från ovan. Tack vare maskinens SDS-fäste och höga hastighet borrar den i hårda material, som om det vore smör. Vi visar vad du ska titta på.

Borrhammare: Välj rätt borrhammare

STYRKA: En borrhammare är mycket mer effektiv än en slagborrmaskin när det gäller arbete i betong och tegel.

Snabbguide till borrhammare

Här synar vi borrhammaren. Vi visar dig 3 typiska arbeten med borrhammaren och går igenom borrhammarens viktiga tillbehör.

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Maskinens delar

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. CHUCK/ SDS-FÄSTE används för borr och mejslar. Det ska vara lätt att montera verktyget.
  2. FUNKTIONSVÄLJARE används när man ska växla mellan vanlig borrfunktion och hammarfunktion. På vissa maskiner kan rotationen slås av, så att den kan användas med mejsel till rivning av tegel och betong.
  3. RIKTNINGSKNAPPEN ska vara lättåtkomlig när man arbetar med maskinen.
  4. PÅ-AV-KNAPPEN ska sitta lättåtkomligt och hastigheten ska vara lätt att reglera.
  5. HUVUDHANDTAGET ska vara tillräckligt stort för en hand med arbetshandske på.
  6. BATTERI OCH LADDINDIKATOR. På batterimodeller ska batteriet vara lätt att sätta på och ta av, och det ska finnas tydliga lampor eller skalor som visar hur mycket ström som är kvar i batteriet.
  7. STÖDHANDTAG. När du måste ta i ordentligt är det nödvändigt med ett stödhandtag för att styra maskinen. kontrollera att det sitter fast ordentligt, och att det är behagligt att hålla i.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Läs vårt stora test av borrhammare här

3 TYPISKA ARBETEN MED BORRHAMMAREN

Hål i betong, tegel och sten med borrhammare
Inställd på borrfunktion är borrhammaren utmärkt för att borra hål i hårda material.

Rivning av kakel och betong med borrhammare
Med mejsel och inställd på hammarfunktion är maskinen effektiv vid rivning.

Stora hål, för ventilation t.ex. med borrhammare
Stora hål i tegelmur kräver mycket kraft. Här är borrhammaren perfekt.

3 VARIANTER AV BORRHAMMAREN

Borrhammare med liten chuck
För vanliga borrarbeten i betong, tegel och sten klarar dig dig fint med en borrhammare med SDS-plus-fäste. Denna modell finns med både sladd och batteri.

Borrhammare med utbytbar chuck
Borrhammaren finns även i en variant med utbytbar chuck, så att du snabbt kan växla mellan hammarfunktion och vanlig borrfunktion.

Borrhammare extra stor modell
För stora projekt, t.ex. rivning av stödmur av betong, rekommenderar vi en kraftig borrhammare med SDS-Max-fäste eller en bilmaskin. Bägge kan hyras.

BORRHAMMARE MED PRAKTISKA FUNKTIONER

Borrhammare med bärrem.
Flera tillverkare har byggt in en ögla för en bärrem i toppen av maskinen. En bärrem är praktisk om du arbetar högt upp eller på platser där du inte bara kan lägga ifrån dig borrhammaren.

Borrhammare med stödhantag.
Ett stödhandtag som kan fästas på sidan när du behöver extra kraft är en stor fördel. Och med ett inbyggt djupstopp blir det enklare att borra exakt pså djup som behövs.

Funktionsväljare
för byte mellan t.ex. hammarfunktion och mejselfunktion ska vara tydlig att läsa av, lätt att komma åt och enkel att betjäna – även om man har arbetshandskar på sig.

Borrhammare med arbetsljus.


Ordentligt ljus där man borrar är ett måste. Det ska vara starkt, och varken maskin, chuck eller hand ska skugga det.

BORRHAMMARE I 3 PRISNIVÅER (BATTERI-MODELLER INKL. LADDARE OCH 2 BATTERIER)

DEN DYRA BORRHAMMARE
Stor, robust och mycket stark semiprofessionell maskin.
Batteri: 18 V/4,0 Ah
Laddtid: 70 minutter
Max. djup i betong/trä: 24/26 mm
Max. slag/min.: 4.500
Energi per slag: 2,1 joule
Vikt m. batteri: 3,1 kg
Pris: 5.500-7.000 kr.

BORRHAMMARE I MELLANKLASSEN
Liten, lätt borrhammare med överraskande styrka.
Batteri: 12 V/4,0 Ah
Laddtid: 80 minutter
Max. djup i betong/trä: 13/13 mm
Max. slag/min.: 6.575
Energi per slag: 1,1 joule
Vikt m. batteri: 1,9 kg
Pris: ca. 3.500 kr.

DEN BILLIGA BORRHAMMARE
Liten maskin som fungerar fint till mindre arbeten.
Batteri: 18 V/2,5 Ah
Laddtid: 50 minutter
Max. djup i betong/trä: 10/10 mm
Max. slag/min.: 5.000
Energi per slag: 0,6 joule
Vikt m. batteri: 1,4 kg


Pris: ca. 2.500 kr.

LÄS OCKSÅ: Pelarborrmaskin test

Borrhammarens tillbehör

När man ska borra hål i betong och sten är borrhammaren snabb och effektiv. Väljer man dessutom en modell som har en mejselfunktion, får man en kraftfull maskin som med rätt mejsel klarar av en lång rad olika renoveringsuppgifter, både utom- och inomhus.

Borrhammarens tillbehör

EFFEKTIVITET: Med en mejsel på borrhammaren går arbetet mycket snabbare än med hammare och mejsel.

Standard: Hammarborr till borrhammaren

När man borrar i hård betong, natursten och murverk kräver arbetet en borrhammare med hammarborr.

Borrhammaren borrar långsammare och mycket kraftigare än slagborrmaskinen. Här duger det inte med vanliga borr med släta skaft. Arbete i hårda material kräver ett hammarborr med ett skaft som passar ett SDS-fäste. Detta gör att borret inte skakar under arbetet.

Hammarborret finns i många olika längder från 5 cm till över en meter, samt med en diameter från 3,5 mm till 26 mm. Borren finns med två, tre eller fyra skär. Alla tre varianterna är mycket bra, men de extra skären gör borret bättre på att ta sig igenom armering av betong. I betong utan armering klarar lite billigare borr, med två skär, av uppgiften snabbare.

Som tumregel rekommenderas att man undviker de allra billigaste borren.

Hammarborr till borrhammaren

Hammarborren finns med två, tre eller fyra skär.

2 möjligheter: Fäste

Ett SDS-fäste ser till att ge ett bra grepp om hammarborrets spår, men gör det samtidigt möjligt för borret att röra sig fritt några millimeter ut och in.

Fästet finns i två varianter: SDS-Plus och SDS-Max. De två varianterna är så gott som identiska i utförandet. Den största skillnaden är storleken.

För de allra flesta gör-det-själv-uppgifter räcker det med en borrhammare till ett SDS-Plus-fäste. Men för mycket stora rivningsarbeten går arbetet snabbare med en borrhammare med ett SDS-Max-fäste.

Borrhammarens tillbehör: 2 möjligheter: Fäste

På denna bild kan du se ett SDS-Plus-skaft.

Hammarborr i set

För större uppgifter lönar det sig att köpa ett set med de vanligaste hammarborr-storlekarna. I regel medföljer det även ett par mejslar, t.ex. en spetsmejsel och en plattmejsel. Och då har man garderat sig.

7 mejslar till borrhammaren

SPETSMEJSEL
Den spetsiga formen gör att maskinens slagenergi koncentreras på en enda punkt. Den gör maskinen till ett effektivt verktyg som krossar det materialet som den stöter på. Mejseln finns både med rund och kantig spets.

PLATTMEJSEL
Precis som spetsmejseln är den här typen av mejsel främst avsedd till rivningsarbete. Det platta huvudet gör det dock lättare att bestämma riktningen på arbetet, vilket är praktiskt t.ex. när ett dörrhål ska göras större.

BILNINGSMEJSEL
Den här typen av mejsel kallas även för en hålkärlsmejsel. Den är formad som en sked och är avsedd att användas vid utskärning av spår till eloch VVS-installationer i t.ex. tegel, betong och lättbetong.

BREDMEJSEL
Denna mejsel kan användas till många olika uppgifter. Det breda huvudet är lämpligt att användas till avjämning av ytor och avlägsnande av avflagningar. Den kan även användas om man ska ta bort kakel på vägg eller golv.

KAKELMEJSEL
Kakelmejseln är det optimala verktyget när kakel ska tas bort på väggar och golv. Detsamma gäller puts och liknande. Det vinklade huvudet gör det lättare att få mejseln att ligga plant mot väggen.

SPADMEJSEL
Den här typen av mejsel har ett vasst skär. Den är skräddarsydd för att gräva sig in i hårt underlag som t.ex. lera, skiffer, kalksten och stenig jord där det är svårt att gräva med en vanlig spade.

SPACKELMEJSEL
Den här typen av mejsel har utformats för att ta bort limmade mattor. Men den klarar även av vinyl (plattor eller våder) utan problem. Bladet är tunt och flexibelt och sluter därför tätt mot underlaget under arbetet.

OBS!
En del borrhammare har utrustats med en mejselfunktion. När mejseln har klickats fast i borrchucken ställs maskinen in för mejsling. Inställningen säkerställer att borrchucken inte vrider sig.

Specialtillbehör: Adapter till vanlig borr

En SDS-adapter består av en borrchuck som man känner igen från en klassisk borrmaskin. Borrchucken sitter på ett SDS-fäste som passar till borrhammaren. När adaptern sitter på, kan man använda vanliga borr till trä och murar och kombinera dem med borrhammarens stora potentiella kraft. SDS-adaptern kan köpas för omkring 300 kr.

Borrhammarens tillbehör: Adapter till vanlig borr

Borrchucken sitter på ett
SDS-fäste som passar till borrhammaren.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Borrmaskiner och borrskruvdragare