3 säkra metoder när du skruvar i gips

Gips är ett utmärkt byggnadsmaterial som kan användas till det mesta, men man måste skruva i många skruvar. Det finns maskiner som kan spruta ur sig skruvar på nolltid, men det finns enklare metoder också. Läs här och ta reda på vad du behöver.

Rekommendationen är att det i genomsnitt ska sitta 20 skruvar per m2 i en gipsskiva – i alla lager. Det blir riktigt mycket skruvande, särskilt utan rätt verktyg.

Handlar det om en riktigt stor renovering av huset med pallar med gipsskivor som ska upp, så är det en god idé att investera i en gipsskruvautomat för bandade skruv.

Vid ett mindre projekt så går det bra med speciella bits för gipsskruv. Mellantinget finns så klart också, och det är en gipsskruvdragare som skruvar i skruvarna enkelt och exakt – en och en.

De tre alternativ som vi visar här kan alla sätta en gipsskruv perfekt i en gipsskiva. Skillnaden är hur snabbt och effektivt de gör det, och det avspeglas också i priset.

3 verktyg för att skruva i gips

1. “Gammeldags” gipsskruvdragare

Pris ca. 400 kr

Den här maskinen är riktigt effektiv. Skruvdjupet är inte justerbart och hastigheten är steglös. Passar till standard gipsskruvar som inte är bandade, vilket betyder att skruvarna måste ”laddas” och skruvas i en och en.

2. Gipsskruvautomat

Pris ca 2.300 kr (utan batteri och laddare)

En batteridriven gipsskruvautomat gör det lekande lätt att sätta i gipsskruvar. Maskinen använder bandade skruv, vilket gör skruvprocessen mycket enklare och snabbare. Det är en stor fördel att maskinen är batteridriven, så att sladden inte är i vägen när du flyttar dig runt i rummet som ska gipsas.

3. Gipsskruvbit

Pris ca 25 kr

En gipsbit som passar till den vanliga skruvdragaren är den absolut billigaste lösningen. Den fungerar bra för de mindre uppgifterna, men för större projekt är den inte tillräckligt effektiv. På biten sitter ett stopp som hindrar att skruven skruvas i för djupt.

Gipsskruven ska sitta perfekt varje gång!

Sätts skruven för djupt bryts det yttersta lagret papp och skruven håller därför inte skivan som den ska.

Det blir problem att spackla om skruven sticker ut för långt.

Gipsskruven ska sitta perfekt varje gång. Sitter skruven för djupt bryter den gipsskivans papplager och klarar därför ingenting. Sitter skruven för långt ut kan skivan inte spacklas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Borrmaskiner och borrskruvdragare