Hjälp! Vilken maskin ska jag köpa?

Vad är en kolborstfri motor? Ska man välja 12 eller 18 volt? Och är slagfunktion det samma som borrhammare? Det uppstår en ocean av frågor, när man ska köpa sin första borrskruvdragare, eller när den gamla ska bytas ut mot en nyare och smartare modell. Lyckligtvis har vår testredaktör en god vän som är nybliven husägare och som inte är rädd för att ställa alla de dumma frågorna.

1. Vad betyder akku, när man pratar om en akku-borrmaskin?

Akku kommer från accumulator, det engelska ordet för uppladdningsbara batterier. Det handlar alltså om en batteridriven borrmaskin.

2. Ska jag välja batteri eller sladd?

Dagens batterier är så kraftfulla, och maskinerna så energi effektiva, att de lätt kan lösa de allra flesta gör-det-självuppgifter. Behovet av maskiner med sladd uppstår först när det handlar om specialmaskiner, som borrhammare eller gipsskruvdragare, och som går i många timmar och gör mycket krävande arbetsuppgifter.

3. Vad är skillnaden mellan en borrmaskin och en skruvdragare?

Med borrmaskin menar man vanligtvis en maskin med sladd som bara kan användas att borra med. Skruvdragare är batteridrivna och var förr mest lämpade att skruva i skruvar med. I dag är batteridrivna maskiner så kraftfulla att de lätt klarar mer än så. Därför har många leverantörer också börjat kalla sina nyare batteridrivna maskiner för borrskruvdragare.

4. Ska jag köpa med eller utan slagfunktion?

Om du ska borra i tegel, är slagfunktionen till stor hjälp. Men mot hård betong har den inte en chans. Då behövs en borrhammare.

5. Ska den ha 12 eller 18 volt?

Dagens batterier är oftast dyrare än själva maskinen. Så det kan finnas pengar att spara på att välja en maskin med det lite mindre batteriet på 12 volt. Många av de små 12-voltsmaskinerna är lika kraftfulla som de större på 18 volt var för bara några år sedan. Väljer du en med ett moment på omkring 30 newtonmeter (Nm) eller mer, klarar du det mesta.

6. Vad är Newtonmeter?

Skruvdragarens vridmoment mäts i Newtonmeter. Det motsvarar den kraft, mätt i Newton, som krävs för att trycka ned änden av en stång 1 meter. En vikt på 1 kilo motsvarar 9,8 Newton. Hänger man en vikt på 1 kg i änden av en stång på 1 meter, är vridmomentet därför 9,8 Nm.

Ett vridmoment på 30 Nm motsvarar att vikten i änden av den 1 meter långa stången väger drygt 3 kg. Använder man istället en skiftnyckel som är 20 cm lång, måste vikten vara drygt 15 kg.

7. Vad är en borrhammare?

Borrhammaren är en urstark maskin som slår sig igenom betongen, medan den borrar. Slagen är färre än med en vanlig borrskruvdragare. I gengäld är de mycket mer kraftfulla. Borrhammaren är utmärkt till hård betong, men man ska vara försiktig när man borrar i tegel. Annars kan det lätt spricka.

8. Vad är Amperetimmar?

Amperetimmar är ett mått på hur stor batteriets ”tank” är. Ju fler Amperetimmar, desto längre kan du jobba utan att behöva ladda ditt batteri.

9. Hur många amperetimmar behöver jag?

För de flesta uppgifter i hemmet räcker 2 Ah. Särskilt om du köper två batterier. Då kan det ena laddas, medan det andra sitter i maskinen.

10. Vad betyder de små dioderna på batterierna?

Dioderna fungerar som batteriindikatorer, så att du enkelt kan se hur mycket bränsle det finns kvar i ”tanken.“

11. Varför heter vissa batterier High Energy, ProCore, LiHD och liknande?

Tidigare var alla batteriet uppbyggda av liknande battericeller. Det betydde att 4 Ah hos den ena leverantören i stort sett var det samma som 4 Ah hos den andra. På senare år har det dykt upp batterier med kraftfullare celler. I vårt eget test var en borrskruvdragare från Bosch cirka 5-8 % snabbare och cirka en tredjedel mer uthållig, när den använde deras nya ProCore-batteri på 4 Ah jämfört med deras vanliga batteri på 5 Ah. Metabos nya LiHD-batteri på 4 Ah är kraftfullare, 100 gram lättare och betydligt mindre än deras tidigare Li-Ion-batteri på 4 Ah.

12. Vad betyder det att en motor är kolborstfri?

De nyaste och mest avancerade maskinerna har för det mesta en kolborstfri motor. Här använder man en teknik som har gjort det möjligt att minska friktionen inne i motorn genom att ta bort några kolborstar. På så sätt blir motorn omkring 25 % mer effektiv, den alstrar mindre värme och den har längre livslängd.

I en gammeldags motor med kolborstar sitter elektromagneterna på den roterande axeln i mitten och följer med runt. Borstarna används för att skapa kontakt mellan batteriet och den roterande axeln.

I en modern, kolborstfri motor sitter elektromagneterna istället på kåpan utanför den roterande axeln. Därmed minskar friktionen betydligt, eftersom det inte blir någon fysisk kontakt med axeln inne i motorn.

13. Hvad betyder kolfri?

Kolfri och kolborstfri är samma sak. På engelska heter det brushless. Det är också vad som står på sidan av de flesta verktyg med en kolborstfri motor.

14. Hur många batterier behöver jag?

Om du ska skruva i en skruv eller borra ett hål, räcker det med ett batteri. Men ska du ge dig på större projekt blir det mycket enklare med två batterier. Så kan det ena laddas medan du använder det andra.

15. Är det nödvändigt med ett bältesclip?

Bältesclippet är inte avsett för att du ska gå runt med maskinen i bältet. Men när du t ex står högst upp på en stege är det mycket bra att kunna hänga fast maskinen i byxlinningen eller i en ficka. Då har du båda händerna fria att arbeta med.

16. Är det nödvändigt med en snabbladdare?

För den ihärdige gör-det-självaren som ska borra många hål på kort tid, kan en snabbladdare vara bra. DeWalts vanliga laddare (DCB107) behöver t ex en timme för att ladda ett 1,3 Ah-batteri medan deras snabbladdare (DCB115) bara behöver 20 minuter.

17. Är det nödvändigt med inbyggd arbetsbelysning?

Inbyggd LED-belysning i maskinen är ingen nödvändighet, och vill du gärna spara lite pengar kan detta vara en sådan sak. Med det sagt, så gör arbetsbelysningen det mycket enklare att se vad du gör.

18. Varför har vissa maskiner Bluetooth?

Många proffsmaskiner har idag Bluetooth, som gör att du kan hålla koll på hur länge maskinen varit igång och om batterierna är på väg att ta slut. Det är relevant för den professionelle hantverkaren med många maskiner och batterier att hålla koll på. För gör-det-självaren är det överkurs.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Borrmaskiner och borrskruvdragare