Välj rätt mejsel till din borrhammare

Vi hjälper dig att hitta rätt SDS-Plus mejsel för rätt uppgift, oavsett om du ska riva en väg, ta bort en matta eller fräsa ut för kablar i lättbetong.

Välj rätt mejsel till din borrhammare

Din borrhammare kan mer än bara göra hål. Med rätt mejsel i SDS-plus format kan du t ex ta bort kakel och klinker, skära sönder ett linoleumgolv eller riva en vägg.

Med en borrhammare med fäste för SDS-plus-verktyg och rätt mejsel kan du lösa många olika uppgifter. Oavsett om det handlar om att riva en innervägg, ta bort fogar eller stämma ut trä för stora tappfogar, så finns det en mejsel för ändamålet.

Tre olika slags mejslar

1: Rivningsarbete

Det finns en del mejslar med det gemensamma syftet att slå sönder saker, grovt och hänsynslöst, utan utskiljning.

 • Hur ser de ut?
  Rivnings mejslar ska kunna göra hål och slå sönder stort och smått. Därför är de spetsiga eller lite smala, så att de kan få hål på det som ska rivas.

 • Hur ska de användas?
  På en liten borrhammare används den här sortens mejsel till tunna betongplat tor och lättare stenvägg

2: Skrapningsarbete

SDS-plus-skrapningsverktyg är din genväg när du ska ta bort det översta lagret, t ex kakel, utan att skada det som ligger under.

 • Hur ser de ut?
  Skraporna har ett bredare huvud än rivningsmejslar. Vissa är tunga och vinklade medan andra är gjorda av tunt stål som “skär” bättre än de tjocka.

 • Hur ska de användas?
  Skraporna passar till att ta bort puts, plattor, linoleum, mattor, kakellim m m.

3: Specialarbete

Det finns en del olika specialmejslar med ganska specifika syften och former.

 • Hur ser de ut?
  Special mejslar ser ut som det de kan göra och det är ofta att gräva i eller formge halvhårda material, så att du exempelvis kan dra kablar i lättbetong.

 • Hur ska de användas?
  Specialmejslar används i begränsad omfattning och främst i murade väggar och liknande.

1. Rivningsarbete

Spetsmejsel:
Den första mejsel som de flesta köper. Mejseln är idealisk för att skapa de första brottytorna när du ska förstöra ett golv eller en mur.

Plattmejsel:
Den lite bredare profilen gör att mejseln är rätt val när du redan har fått hål på det som ska rivas, och att bort större bitar från t ex en mur.

2. Skrapningsarbete

Bredmejsel:
Den enklaste skrapmejseln har ett brett huvud med en spetsig vinkel som gör det lätt att skrapa t ex puts från en vägg.

Kakelmejsel:
När det är extra viktigt att skydda underlaget – om du t ex ska ta bort plattor – så väljer du en kakelmejsel som egentligen är en bredmejsel försedd med en vinkel som gör det enkelt att undvika att mejseln går i underlaget. Vinkeln är också praktisk om du ska arbeta längs golv eller tak i en hyfsat bekväm arbetsställning.

Skrapa:
Om du ska ta bort mjuka material som linoleum eller matta, så använder du en skrapa. I motsats till de flesta andra mejslar är stålet tunt och flexibelt, och den är så vass att den kan skära i elastiskt lim, och så har skrapan små knivar på kanten som kan skära av ett lager linoleum i våder.

3. Specialarbete

Hålmejsel:
Om du ska fräsa ut spår för elkablar eller pexrör i lättbetong, så kan du använda en hålmejsel, som är gjord för att gräva ut en kanal. Till tegel används en spårfräs som vibrerar mindre. Det mår teglet bättre av.

Hålmejsel med vingar:
Om det är viktigt att det spår som du gör inte varierar på djupet använder du en hålmejsel med vingar, som fungerar som djupstopp.

Stämjärn:
SDS-plus-stämjärn används av hantverkare som t ex ska göra stora tappfogar på takkonstruktioner i samband med renoveringssarbete.

Fogmejsel med karbidtänder:
Den här sortens mejsel är till för att gräva ut fogar mellan tegelstenar utan att förstöra murningen. Därför är den försedd med hårdmetalltänder som både krossar och tar bort bruk.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Borrmaskiner och borrskruvdragare