1. Rivningsarbete
Spetsmejsel:
Den första mejsel som de flesta köper. Mejseln är idealisk för att skapa de första brottytorna när du ska förstöra ett golv eller en mur.
2. Skrapningsarbete
Bredmejsel:
Den enklaste skrapmejseln har ett brett huvud med en spetsig vinkel som gör det lätt att skrapa t ex puts från en vägg.
Kakelmejsel:
När det är extra viktigt att skydda underlaget – om du t ex ska ta bort plattor – så väljer du en kakelmejsel som egentligen är en bredmejsel försedd med en vinkel som gör det enkelt att undvika att mejseln går i underlaget. Vinkeln är också praktisk om du ska arbeta längs golv eller tak i en hyfsat bekväm arbetsställning.
Skrapa:
Om du ska ta bort mjuka material som linoleum eller matta, så använder du en skrapa. I motsats till de flesta andra mejslar är stålet tunt och flexibelt, och den är så vass att den kan skära i elastiskt lim, och så har skrapan små knivar på kanten som kan skära av ett lager linoleum i våder.
3. Specialarbete
Hålmejsel:
Om du ska fräsa ut spår för elkablar eller pexrör i lättbetong, så kan du använda en hålmejsel, som är gjord för att gräva ut en kanal. Till tegel används en spårfräs som vibrerar mindre. Det mår teglet bättre av.
Hålmejsel med vingar:
Om det är viktigt att det spår som du gör inte varierar på djupet använder du en hålmejsel med vingar, som fungerar som djupstopp.
Stämjärn:
SDS-plus-stämjärn används av hantverkare som t ex ska göra stora tappfogar på takkonstruktioner i samband med renoveringssarbete.