Vi har testat
5 borrhammare:
- EINHELL HEROCCO
- RYOBI R18SDS-0
- AEG BBH 18C-0
- DEWALT DCH133M1
- MAKITA DHR182Z

EINHELL HEROCCO
Slag: 5 500/MIN.
Slagkraft: 2,2 JOULE
Pris: 2 790 KR

RYOBI R18SDS-0
Slag: 5 000/MIN.
Slagkraft: 1,3 JOULE
Pris: 3 100 KR

AEG BBH 18C-0
Slag: 5 500/MIN.
Slagkraft: 1,5 JOULE
Pris: 5 150 KR

DEWALT DCH133M1
Slag: 5 680/MIN.
Slagkraft: 2,6 JOULE
Pris: 2 990 KR

MAKITA DHR182Z
Slag: 5 000/MIN.
Slagkraft: 1,7 JOULE
Pris: 3 750 KR
Batteridrivna borrhammare
En slagborrmaskin är en fin maskin att ha när du t.ex. ska borra i tegel. Men om det är fråga om en betongmur kommer du inte långt utan en borrhammare. Den har både lägre varvtal och ett färre antal slag. I gengäld är slagen betydligt större och mer kraftfulla, och detta gör att borrhammaren kan slå sig igenom den mycket hårda betongen.
LÄS OCKSÅ: Test av borrhammare med sladd
Det är bland annat det smarta SDS-fästet som möjliggör de kraftiga slagen. Fästet håller nämligen fast borret ordentligt samtidigt som det gör att borret kan röra sig fritt några millimeter ut och in.
Batteridrivna maskiner med kraft
Vi har valt att fokusera på batteridrivna borrhammare. Priset är föga överraskande lite högre jämfört med maskiner som drivs med 230 volt, och du får räkna med att betala ungefär det dubbla. I gengäld slipper du den besvärliga sladden, förlängningssladdar och du behöver inte oroa dig för om det finns ett vägguttag i närheten eller inte.
Vårt test visar att du inte behöver kompromissa när det gäller kraften, bara för att du väljer en maskin utan sladd. De starkaste modellerna presterar helt i klass med modellerna med sladd, och de kan till och med hålla på länge innan batterierna tar slut.
Några av maskinerna i testet kan dessutom användas som elektriska borrhammare när du ska ta bort kakel i badrummet eller köket i en hast.
Så här testar vi
Styrkan mätte vi genom att borra sex krävande 10 mm-hål i en betongsten medan vi tog tiden. Därefter testade vi uthålligheten genom att borra vidare tills batterierna tog helt slut.
Under vårt arbete med maskinerna i testet utvärderade vi regelbundet deras ergonomi och kvalitet. En borrhammare ska vara solid och ha en lång hållbarhet. Men den kan också bli så solid att det går ut över handhavandet, eftersom maskinen kan bli både tung och klumpig. Det kan därför vara svårt att hitta rätt balans.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av dessa fyra faktorer: styrka, uthållighet, ergonomi och kvalitet.

UTHÅLLIGHET
Vi borrade tills batterierna tog slut. Antal hål per amperetimme är ett uttryck för hur länge maskinernas batterier håller.

ERGONOMI
Under vårt arbete utvärderade vi regelbundet vikten, balansen och möjligheten att skifta ställning med handen.

STYRKA
Vi borrade sex hål på tid i ett betongkantblock. Med ett nytt 10 mm SDS plus-X7- borr från Bosch borrades det 100 mm ned.

KVALITET
Kvaliteten på handtaget, borrchucken och maskinerna i allmänhet har räknats med i vår totala utvärdering av kvaliteten.
Resultaten

MAKITA DHR182Z
3750 kronor
EINHELL HEROCCO
2790 kronor
RYOBI R18SDS-0
3100 kronor
AEG BBH 18C-0
5150 kronor
DEWALT DCH133M1
2990 kronorLäs mer om borrhammare med batteri hos tillverkarna:
Testvinnare
Kan hålla på i en evighet
MAKITA DHR182Z
Makita-maskinen är testets klart mest effektiva deltagare. Den kan arbeta under imponerande lång tid, och så har den dessutom ett fint kraftöverskott.
Testets vinnare är en ganska övertygande maskin med en imponerande kombination av styrka och uthållighet. Samtidigt håller den vridmomentet högt från start till slut, och den kör med samma kraft när borret är 8 cm inne i materialet som när du startar.
Trots att flera maskiner i testet har utrustats med större batterier upp till 5,2 Ah, så kan Makita-maskinen med sitt batteri på bara 3 Ah göra fler hål per laddning. Jämför man på det sättet har de andra maskinerna i testet ingen chans att hänga med.
God ergonomi
Vid första ögonkastet ligger Makita-maskinen lite efter när det gäller ergonomin. Den korta kroppen och det höga greppet med batteriet i änden innebär nämligen att maskinen är en aning baktung. Ett väl utformat handtag, ett solitt stödhandtag samt att det är möjligt att hålla fast maskinen med den andra handen baktill, innebär dock att hanteringen fungerar ganska bra. Samtidigt har Makitan utrustats med en inbyggd stötdämpare som effektivt dämpar vibrationerna innan de når din hand.
Det är en enormt välgenomtänkt maskin med flera fina detaljer som t.ex. ett bra och mycket exakt arbetsljus.

Stötdämparen dämpar effektivt de många vibrationerna innan de når din hand.

Det halksäkra gummit på handtaget och stödhandtaget säkerställer att dina händer förblir där de ska vara.

LED-ljuset i botten på handtaget träffar arbetsområdet perfekt utan att det bildas skuggor.
Bra köp
Imponerande prisvärt
EINHELL HEROCCO är testets billigaste deltagare. Ändå har den bäst ergonomi, trots att den även är testets tyngsta deltagare. Hemligheten är en ytterst kompakt design där man har tänkt igenom viktfördelningen noga. Motorn sitter längst fram på maskinen (precis bakom stödhandtaget) och ger en bra balans åt batteriet i botten. Herocco är därför på ett mycket imponerande sätt lätt att hantera. Totalt sett resulterar det i en tredjeplats, men maskinen är billigare än nummer ett och två. När du dessutom får en praktiskt transportlåda vid köpet, är det ingen tvekan om att Einhell-maskinen ska ha titeln Bra köp.
SE TESTET: Test av borrhammare med sladd
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.