Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bordsskivor

Bänkskivor i köket ska vara hållbara och kunna stå emot både fukt och helst även värme. Vi visar dig olika sorters bänkskivor för köket, samt underhåll och reparation av bänkskivor.

Köksbänken

Köksbänken ska inte bara vara fin utan även praktisk, då den fungerar som arbetsyta i ett av hemmets mesta använda rum; köket. Köksbänken får utstå vatten, rödvin och små slag, så den ska tåla lite av varje. Detta ska du ta med dig i dina beräkningar, när du väljer köksbänk.

Bänkskivor finns i många material och olika prisklasser. Till de billigaste bänkskivorna hör laminat och rostfritt stål, som båda är material som håller för mycket och inte kräver underhåll.

Bänkskiva i trä

En bänkskiva i trä är mycket populärt. I mellanprisklassen finns olika träslag som ex. bok och ek. Trä är ett “varmare” material till bänkskivan, som är behagligt att röra vid. Men bänkskivor i kök kräver kontinuerligt underhåll med bänkskiveolja för att hålla sig fin. I gengäld har bänkskivor av trä den fördelen att de kan slipas ner och oljas in, om de blir slitna eller får en skada. Då blir de som nya igen. Det går inte att göra med bänkskivor av laminat eller rostfritt stål. Får de skador måste du byta hela bänkskivan.

Du kan läsa mer om hur du slipar din bänkskiva av trä i denna artikel: Slipning av bänkskiva

Olja till köksbänken

Om du har slipat din köksbänk av trä är det viktigt att du oljar in den efteråt, så den nya rena ytan blir motståndskraftig. När du oljar din bänkskiva är det viktigt att du använder en olja som är speciellt framtagen för bänkskivor.

Se hur du oljar in din bänkskiva av trä här: Olja in bänkskivan

Marmorbänkskiva

I den dyra delen av prisskalan ligger bänkskivor av marmor och konstmaterialet corian. Det är starka bänkskivor, men var uppmärksam på att marmor inte tål syror så bra. Det samma gäller bänkskivor av betong, som har blivit ett ganska populärt material till bänkskivor. En bänkskiva i betong är ett perfekt gör det själv-jobb, medan de andra typerna av bänkskiva köps färdiga och endast måttanpassas.

Vi har testat 11 av de vanligaste materialen till köksbänkar för att se hur motståndskraftiga de är mot t.ex. rödvin och slag. Se testet här: Test av 11 olika köksbänkar

Lister till köksbänken

När du har monterat en ny köksbänk ska du göra några fina övergångar mellan vägg och bänkskiva. Det görs ofta med trälister, den allra vanligaste kallas hålkälslist.

Du kan läsa mer om lister till köksbänken här: Lister till köksbänken

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka