Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skydda din dyra köksbänk

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Trä, granit och betong är sårbara material att använda som köksbänk. En bänkskiva blir snart ful och tråkig att se på. Se här vad du kan göra för att skydda din köksbänk och fräscha upp den.

Bordsskiva med olja

Är din bänkskiva av trä ska du olja in den regelbundet.

Repor, fläckar, skråmor och jack. Det är priset för att ha en köksbänk i naturmaterial. Skadorna är oundvikliga, men du kan göra en hel del för att skydda din bänkskiva så bra som möjligt. Och så bör du rengöra och göra om behandlingen med jämna mellanrum.

Bänkskiva av trä

Skydd: Köksbänksolja är den bästa lösningen när du vill skydda en träbänkskiva på bästa sätt mot vatten och spilld mat och dryck.
Den nyinköpta bänkskivan ska slipas slät, torkas av och strykas med olja, gärna ett par gånger. Träet ska mättas och du får inte glömma att behandla baksidan också, så att bänkskivan inte slår sig.

När skadan har skett: Den trötta, fläckiga och vattenskadade bänkskivan måste slipas ned ordentligt med en excenterslip eller en bandslip. Därefter ska du olja in den som du gjorde när skivan var ny. Se till att upprepa behandlingen 1–2 gånger om året.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Bänkskiva av sten eller betong

Skydd: Den nya bänkskivan ska behandlas med stenolja (natursten) eller bivax (natursten och betong). En mättad bänkskiva är bättre på att avvisa fett och smuts.

När skadan har skett: Du kan köpa speciella medel och fläckborttagningsmedel för sten- och betongskivor. Ju oftare du ser till att ta bort fläckar och återbehandla med olja eller vax, desto finare kan du hålla din köksbänk.

Bänkskiva av stål

Skydd: Specialprodukter som ofta bara heter \"metal polish\" eller likna kan lägga en hinna som gör feta fingeravtryck och liknande mindre synliga. Men annars finns det inte så mycket som kan skydda metallskivan.

När skadan har skett: Är skivan mycket ful och repig kan du fixa till den med ett rengöringsmedel och slipa med en excenterslip våtslippapper med grovlek 600 korn. Med polerskivor till excenterslipen kan du få skivan att skina igen. Riktiga jack är lite svårare att rädda, men du prova med smält lödtenn, som droppas ned i jacket med hjälp av en lödkolv.

De dyra köksbänkarna är inte värda pengarna

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka