Fogning med runda kanter

Det är faktiskt ganska knepigt att foga samman två bänkskivor i 90 graders vinkel om de har runda kanter. Men det går! Här visar experten dig hur du lyckas och får en tät fog mellan bänkskivorna.

Intro

Köksbänkar fogas ofta ihop i 90 graders vinkel, eftersom kökets form gör det möjligt. Med raka kanter på bänkskivorna är det rätt lätt, men när framkanten har fasats av till en lätt rundning blir det genast knepigt. Om du fogar en rund kant mot en vinkelrät kant bildas det ett litet ”dike” mellan skivorna, och där samlas det snabbt smulor, skräp, damm och fett. Det duger inte!

Nej, du ska i stället fräsa bort rundningen så att kanten blir rak och vinkelrät mot ovansidan. Rundningen ska tas bort endast där skivan ska fogas ihop med den andra. Det är viktigt att noga mäta den anslutande skivans bredd. Du kan klara jobbet med såg och sågskena, men med handöverfräsen får du störst precision. Hörnet på den anslutande skivan måste du dock fila till för hand.

Instruktion

01
Mät och markera 3 Steg

1

Mät hur stor rundningen är. Här är den 8 mm och det kan kontrolleras med en vinkelhake. Det innebär att 8 mm av bänkskivan ska fräsas bort.

2

Markera bredden på den anslutande bänkskivan där du ska fräsa. Här är bredden 62 cm - normal bänkskivebredd.

3

Sätt ett märke (här 8 mm från kanten) och dra ett streck som ska vara lika långt som bredden på anslutande skiva (här 62 cm).

02
Bänkskiva 1 3 Steg

1

Lägg en rätskiva eller sågskena längs kanten som handöverfräsen kan styra mot. Fäst också en kloss som stoppar fräsen vid rätt ställe (här 62 cm).

2

Fräs i flera omgångar med exempelvis 16 mm notfräs och ta 3-5 mm i sänder. Håll fräsen vågrätt så att kanten blir vinkelrät mot ovansidan.

3

Så här ska det se ut. När du har fräst färdigt med 16 mm notfräs bildas automatiskt en kvartscirkel med radien 8 mm som avslutning.

03
Bänkskiva 2 3 Steg

1

Nu ska den främre kanten på anslutande bänkskiva filas till för att passa till den kvartsrunda avslutningen. Det är rent handarbete.

2

Börja bearbetningen med en rasp när du har markerat rundningen med hjälp av den frästa skivan. Ta endast lite i sänder och kolla passformen.

3

Så där ja! Anpassningsarbetet har avslutats och de två bänkskivorna kan nu pressas ihop. Det är med andra ord dags för limning och pluggning och ev. beslag.

Video

TIPS: Helt skarpa snitt i melamin

TIPS: Sätt tejp på sticksågens sula

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor