Vi har stresstestat 11 olika typer av köksbänkskivor, bland annat terrazzo, laminat och stavlimmad ek. Vi har utsatt alla bänkskivor för flera tuffa test, bland annat: Fett, färg, syra, repor, värme och hårdhet.

Slutsatsen av våra tester är att många av de svindyra köksbänkskivor som säljs i dag är direkt olämpliga för ändamålet:

  • Granit för 2500 kr per meter får snabbt fettfläckar
  • Stavlimmat trä för 500 kr per meter missfärgas av matvaror
  • Terrazzo för 3500 kr per meter tål inte citronsaft

Ladda ned hela artikeln och se alla resultat.

Så här testade vi bänkskivorna

Bänkskivorna stresstestas med vardagliga utmaningar: Fett och fukt samt syra och färg från rött vin, citron, rödbetor och olja. Testfälten markeras med blå tusch och varje prov får sitta kvar i tio timmar. Därefter tvättas skivorna. Vi avslutar med att se hur de klarar en varm stekpanna, om de tål att skäras i och om de skadar ditt porslin.

7 VARDAGLIGA UTMANINGAR:
FETT: Vi låter en olja färgad av chili stå och dra i 10 timmar på skivorna.
FÄRG: Rödbetors kraftiga färgämne får hjälp av ättikslag att bearbeta skivorna i 10 timmar.
SYRA: Citronsaften är nästan färglös men på 10 timmar kan den fräta fula fläckar i ytan.
FÄRG: Rött vin får också 10 timmar på sig, alltså en natt, att färga skivorna.
REPOR: Vi drar en kniv 5 gånger över ytan med ett tryck på 200 gram. Reporna avslöjas med en blyerts.
VÄRME: En tung stekpanna uppvärmd till 200° ställs att svalna på skivorna.
HÅRDHET: Hur långt kan en kopp falla utan att den skadas?