Zink på bänken – billigare än rostfritt stål

Trä är för vanligt och rostfritt stål verkar kliniskt. Zink är däremot perfekt. Dels för att det användes förr i världen, dels för att zink passar så bra både i stil och färg till de rustika skåpen och det nylagda klinkergolvet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
350 kr/m

Intro

När hembiträdena, eller fruarna, för cirka 100 år sedan slet i dåtidens grovkök och tvättstugor, så var det ofta vid bänkar som var klädda med zink. Från början av 1800-talet var just zink det material man valde till bänkar och bord som skulle tåla smutsigt jobb, vattenstänk och slitage.

För det var inte alla som hade råd med marmor, och den rostfria diskbänken hade inte slagit igenom. Såvtt vi vet monterades en av de första rostfria diskbänkarna hos Anders Zorn i hans hus i Mora i slutet av 1800-talet. Resten av befolkningen fick vänta ytterligare 60 år.

Men det unga par, Janna och Torben, vars ombyggnad vi följer, ville ha zink. Det är en metall som är praktisk och den passar till resten av inredningen. En fördel med zink är att plåten är billig. Plåtslagaren tar 150-200 kr per kvadratmeter och det är lätt att själv arbeta med plåten eftersom den är rätt mjuk.

Instruktion

01
Bänkskivan: underlaget görs i ordning 3 Steg

Den mjuka och tunna zinkplåten kräver ett stabilt, fast och plant underlag. I annat fall finns risk att plåten bockas, repas i onödan eller skadas. Eftersom underlaget inte syns så snart zinkplåten har monterats kan man välja ett billigt underlag. Här väljer Torben 19 mm spånskiva, och den förstärks längs långsidorna med ett par hyvlade furulister.

Standardmått för spånskivor är 122 cm i bredden och en bänkskiva är normalt 63 cm bred. Det innebär förstås en del spill men resten kan säkert användas till något annat.

Zinkplåten beställs av närmaste plåtslagare i det mått du önskar den. Tänk på att det går åt 8-10 cm för att vika plåten runt kanten.

Här förlängs bänkskivan eftersom den 244 cm långa spånskivan inte riktigt räcker till.

Underlaget består av spånskiva och kantlister i hela bänksivans längd. Listerna (C) - se ritning - limmas och skruvas fast kant i kant med spånskivan (A). Skarvlisten (E) sätts så att hälften hamnar under spånskivan. Listen fästs med lim och skruvar.

Förlängningen (B) limmas och skruvas fast och skruvarna försänks. Lägg rikligt på lim i skarven mellan skivorna. Förlängningen fästs också i ändlisten (D).

Skivans framkant rundas av både upptill och nertill med handöverfräs. Om du inte har en fräs kan du fasa kanterna med fil och sedan slipa dem med maskin.

02
Zinkplåten limmas fast 7 Steg

Du kan inte räkna med att köpa zink på byggvaruhus eller i järnaffärer. Kontakta i stället en plåtslagare på orten och beställ via denne.

Obehandlad zinkplåt i den vanligaste tjockleken, 0,7 mm, kostar cirka 35 kr per kilo och det går åt 5 kg per kvadratmeter. Det ger ett cirkapris på 170-190 kr per kvadratmeter.

Väljer du förpatinerad zinkplåt ökar priset till cirka 42 kr per kilo och en kvadratmeter går då på 200-225 kr.

Med underlag av 19 mm spånskiva och kantlister av 22 x 44 mm hyvlad furu gick bänkskivan på knappt 350 kr per löpmeter (inkl. lim).

Zinkplåt är mjuk och bockas lätt runt kanten men först skall den limmas fast och limmet få härda över natten.

Nästan all zinkplåt som säljs i Sverige kommer från Rheinzink i Tyskland.

Först limmas zinkplåten fast. Torben börjar med att fästa maskeringstejp runt den avrundade framkanten innan han fördelar monteringslim i strängar på skivan. Strängarna läggs på cirka var 5:e cm innan de dras ut med fintandad spackel över hela spånskivan.

Zinkplåten rullas ut över spånskivan kant i kant med spånsivans bakre kant. Skivan läggs på golvet och Torben går med små steg över den för att pressa fast zinkplåten.

Bänkskivan lyfts upp på ett par bockar, och zinken pressas fast längs kanterna med tvingar. För att fördela trycket från tvingarna används lister.

Nästa dag sågas kanterna rena så att överflödig zink sågas bort. För att inte skada ovansidan på zinken vänds skivan och Torben sågar i stället från undersidan.

Zinkplåten knackas runt framkanten med hjälp av en lång slagkloss och hammare. En hjälplist sitter fastspänd på bänkskivan och håller zinkplåten på plats.

Bänkskivan vänds och lim stryks runt framkanten. Därefter spänner Torben fast hjälplisten mot framkanten medan han knackar ner plåten mot baksidan av skivan.

Zinkplåten spikas fast på kantlisten medan hjälplisten sitter fast med tvingar. Den tas bort nästa dag när limmet har härdat. Till sist filas kanterna på zinkplåten till.

03
Disklådan: lätt montering med sanitetskitt 4 Steg

Även om man numera använder silikon eller annan fogmassa för montering av disklådor (kanske för att man hört att silikon är tätt), så använder vi här en annan produkt, sanitetskitt.

Det är en mjuk, smidig och följsam produkt som aldrig härdar och därför alltid håller tätt. När man har lagt på sanitetskittet och spänner fast disklådan, så pressas det ut en del massa. Den kan lätt tas bort eftersom den inte kladdar som silikon. Sanitetskitt används annars också vid montering av tvättställ och toalettstolar.

Men innan disklådan (eller stålvasken) kan läggas på plats sågar man ut hål i bänkskivan och därefter tätar man kanten på spånskivan med olja, primer eller silikon. För om vatten tränger förbi kittet och fortsätter in i spånskivan så kommer denna att slå sig.

Mallen som följer med lådan tejpas fast. Se till att mallen hamnar ovanför ett skåp annars får disklådan inte plats. Borra några hål för sticksågsbladet på insidan av strecken. Har du ingen mall ritar du av disklådan och drar ett nytt streck 2 cm innanför det första.

Hålet för lådan sågas längs strecket. används ett bimetallblad i sticksågen och Torben sågar från undersidan för att zinken inte skall förskjutas. Lådan provas i hålet.

Sanitetskittet rullas till en cirka 1 m tjock sträng och läggs på undersidan av den breda kanten runt disklådan. Det är bättre att slösa i stället för att snåla med kittet.

Lådan trycks ner i hålet och beslagen dras åt under bänkskivan. Det kitt som nu pressas ut tas lätt bort med plastspackel eller med en kartongbit.

04
Nu kan bänkskivan läggas på 3 Steg

Nu är det äntligen dags att lyfta bänkskivan på plats efter det förberedande arbetet.

Monteringen som sådan går rätt snabbt men en kontrollmätning av underredet visade att den bakre kanten var för låg och därmed skulle bänkskivan luta mot väggen.

Ett antal plastbrickor med rätt tjocklek limmas därför på ramen till underredet. Limmet torkar rätt fort men det tar cirka 12 timmar innan det har härdat. Så därför måste vi här vänta till nästa dag med att lägga bänkskivan på plats så att brickorna inte skavs bort.

Vi börjar med att skapa ett plant underlag för bänkskivan genom att limma plastbrickor på den bakre delen av ramen. Brickorna sätts fast med monteringslim och detta skall ha lov att härda över natten.

Nästa dag kan bänkskivan monteras. Torben lägger monteringslim i strängar på underredet, också på brickorna, samt fäster bänkskivan i den främre delen av ramen med 5 x 60 mm skruvar nerifrån. Därefter läggs tunga böcker på skivan i ett par dagar.

En kantlist limmas i bakkant och täcker skarven mellan väggen och bänkskivan. Listen fästs ganska lätt med monteringslim på bänkskivan. Hålet för kranen borras med hålsåg om det inte finns hål i disklådan.

Material

19 mm spånskiva:
• Skiva (A), 63 x L cm
• Förlängningsbit (B), 63 x L cm

22 x 44 mm hyvlad furu:
• 2 kantlister (C) à L cm
• 2 ändlister (D) a 54,2 cm
• Skarvlist (E), 54,2 cm

0,7 mm zinkplåt, 70 cm bred:
• Zinkplåt (F), L + 10 cm

Längden på bänkskivan = L

Dessutom:
• Kantlist av ädelträ
• Trälim
• 4 x 35 och 5 x 60 mm skruvar
• Monteringslim
• 20 mm spikar, vanliga eller till spikpistol
• Sanitetskitt
• Plastbrickor i olika tjocklekar

Tidsförbrukning

2 dagar

Pris

300–350 kr per löpmeter

Ritning

Bordsskivan - del för del

Den nya bänkskivan kostar 300-350 kr per löpmeter och du kan själv göra en liknande. Den består av en zinkplåt (F), som limmas fast på en spånskiva (A) vars långsidor förstärks med kantlister (C). Kortändarna förstärks med ändlister (D). Vid skarvning läggs en bit (B) på en skarvlist (E). Spånskivorna limmas och skruvas fast på listerna.

Bordsskivan - del för del

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Stödskiva för tunna material

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor