Bord

Oavsett om det gäller soffbord, nattduksbord, matbord eller något helt annat bord, hittar du här råd och instruktioner för hur du själv kan bygga ett bord, eller reparera det gamla.

  Bygg ett eget bord

  Det är oftast förvånansvärt dyrt att köpa sig ett bord. Men ett bord är ju endast en skiva med fyra ben under, och därför är ett bord även ett perfekt gör-det-självprojekt. Om du kastar dig ut och bygger ett eget bord, så har du även möjlighet att bygga ett bord som är helt unikt och som inte finns någon annanstans än i ditt hem.

  Bygg eget matbord

  Det är matbordet vi samlas kring när vi äter och har gäster. Om du själv bygger ett matbord är det därför viktigt att ta höjd för hur många människor som kan sitta runt bordet. Om du tar dig för att bygga ett eget matbord, är det en bra tumregel att tänka att varje plats/person kräver 60 cm bord. Så om du vill ha plats för tre gäster på varje sida av ditt matbord, så ska bordet vara 180 cm långt. Därutöver är normalhöjden på ett matbord ca 70 cm, och de flesta matstolar är anpassade efter denna höjd.

  Bygg själv ett soffbord

  I motsats till att bygga ett eget matbord, så finns det fler möjligheter att leka med uttryck och dimensioner när man tar sig an att bygga ett eget soffbord. Självklart ska höjden på ditt soffbord matcha soffan, men annars finns det många möjligheter till att bygga sitt egna soffbord, precis som man vill ha det. Det är bara fantasin som sätter gränser när du bygger ett eget soffbord.

  Bygg ett eget skrivbord

  Ska du bygga ett skrivbord till ett kontor eller en hemmaarbetsplats så kan du med fördel själv bygga ett bord med smarta detaljer. Det kan vara en god idé att skapa många möjligheter till att gömma undan papper, bärbar dator och annat som man inte vill ha på bordsskivan, så att du får ut så mycket som möjligt av den ytan. Ett hemmabyggt bord med sådana detaljer behöver inte kosta så mycket, om du bara tänker igenom arbetet noga innan du bygger ditt bord.

  Redaktionen rekommenderar: Bygg ett eget billigt skrivbord

  Välj rätt bordsskiva

  När du bygger ett eget bord, bör du ta ställning till vilken bordsskiva ditt bord ska ha. En del bordsskivor är mer tåliga mot fett och smuts än andra bordsskivor, och beroende på vad du ska använda ditt bord till är det en god idé att ta höjd för detta. En bra och snygg lösning skulle kunna vara att bygga ett eget bord av linoleum. Ett bord av linoleum är robust och superenkelt att hålla rent. Därför är det en bra lösning när du bygger ett eget bord, oavsett vilket syfte bordet har.

  Fixa det gamla bordet

  Har du ett äldre, vackert mahognybord är det inga problem att ge det sin glans tillbaka så att det blir som nytt. Det behöver inte ta flera månader utan går faktiskt att göra ganska snabbt. Metoden kan användas på alla äldre mahogny-möbler.