Så här lägger du fiskben på bordet

Har du några parkettstavar över från projekt där du lagt fiskbensmönstrat golv? Drömmer du om ett exklusivt matbord? Lägg då ett fiskbensmönster på en bordsskiva. Det är enkelt och sprider en herrgårdskänsla!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
4.500 kronor
Fiskben på bordet

Vårt bord får ett helt klassiskt fiskbensmönster som följer det mönster som man ofta hittar på golv i gamla, förnäma lägenheter och hus. Men det finns naturligtvis möjlighet att lägga stavarna i ett annat mönster om det är det du vill.

Intro

När du har lagt fiskbensmönster på golvet får du ofta lite parkettstavar över. Och vad ska du göra med dessa rester? Om det inte räcker till ännu ett rum kan du kasta träbitarna. Såvida du inte använder dem till ett kreativt projekt som det som beskrivs här.

Fiskbensmönster kan nämligen fungera som dekoration på andra ställen än golvet, t.ex. på matbordet.

Det finns många olika mönster som du kan ge dig på, och du kan också välja fritt vilket träslag du vill använda och vilken nyans bordet ska ha. Här använder vi skivor av furu. Med hjälp av en bordscirkelsåg sågar vi ut stavar i rätt storlek ur skivorna.

Så här lägger du fiskben på matbordet

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du gör ett exklusivt matbord med fiskben. Det tar tid att såga till stavarna, det måste vara helt exakt, men det är inte svårt. Vi visar hur du:

 • sågar till bordsskiva och stavar
 • bygger ramen
 • limmar fast stavarna på skivan
 • behandlar bordet med epoxi

Instruktion

01
Skiva och stavar sågas till 5 Steg

Vi har köpt en spånskiva som vi sågar till i en längd på 185 cm och en bredd på 80 cm. Du kan eventuellt få någon på byggvaruhuset att såga till skivan - annars kan du göra det med en cirkelsåg med styrskena eller ett sidoanslag.

Därefter sågar vi till en hög med furuskivor så att de blir stavar med en bredd på 7 cm. Det är en stor fördel att ha en bordscirkelsåg, men arbetet kan även klaras av med en allmän cirkelsåg.

1

Bordsskivan sågas till. Här använder vi en cirkelsåg. Vi spänner fast en brädbit med skruvtvingar så att vi kan köra med sågen. Detta ger ett helt rakt snitt.

2

Vi märker upp på skivan. Vi letar upp mitten på skivan, och ritar därefter upp ett streck på 12 cm som utgår från mitten på båda sidorna. Dessa streck använder vi till att styra mönstret.

3

Avsätt extra plats. Vi märker upp så att det finns cirka 1 centimeter över runt skivan där fiskbensmönstret ska läggas. Den här biten skär vi bort sist.

4

Stavarna finsågas. Vi har skurit till stavarna på bredden som här är 7 cm. Nu ska de ha den rätta längden på 45 cm.

5

Gör en provläggning. Stavarna läggs ut på skivan i det önskade fiskbensmönstret. Vänta med att limma fast dem tills du vet att de passar. Det som blir över i sidorna skärs bort när stavarna har limmats fast.

02
Bygg sargen själv 2 Steg

Vi bygger ett bord från A till Ö och därför gör vi även sarg och ben. Du kan välja att göra ditt eget fiskbensmönstrade bord från grunden eller lägga stavar på en färdig bordsskiva med ben. Det finns olika lösningar för att fästa benen på sargen. Detta kan bland annat göras genom att man monterar pinnskruvar i benen och skruvar fast dem med muttrar i beslagen på sargen.

1

Såga en ram. Såga i 45 graders vinkel med en kap-/geringssåg. Vi använder hyvlade brädor av furu till vår ram. Limma fast brädorna på bordsskivan med parkettlim och skruva i några 4 x 40 mm-skruvar.

2

Den lodräta sargen monteras. I byggvaruhuset kan du köpa speciella beslag till sargen i vilka bordsbenen kan monteras med skruvar. Såga spår i sargen i hörnen där ramens delar möts. Beslagen ska sitta fast i spåren. Det finns olika system för montering av bordsben.

03
Stavarna limmas fast på skivan 5 Steg

Nu har stavarna skurits till och vi har gjort en provläggning. På så sätt vet vi att allt passar. Stavarna ska fästas på bordet, och här är det viktigt att vi är mycket noggranna så att mönstret blir helt rakt.

Vi limmar fast stavarna med ett parkettlim som också är det som man använder till ett fiskbensmönstrat golv. Limmet appliceras på bordsskivan med en 4 mm-tandspackel.

1

Såga till de sista stavarna. När du når bordsändarna ska de sista stavarna anpassas så att trekanterna sluts. Observera att stavarna följer hjälplinjen som vi ritade ut tidigare.

2

Skapa mjuka avrundningar på stavarna. Runda kanterna på stavarna med en putshyvel så att mönstret framträder tydligare.

3

Då är alla stavar på plats. Nu kan vi limma fast dem. Det kan vara lite av ett pussel att få stavarna på plats, och det är bra att ha några extra stavar så att det inte gör något om någon stav blir förstörd.

4

Limma fast stavarna. Dra ut ett lager par-kettlim på bordsskivan i en tjocklek på cirka 1 mm och pressa ned stavarna i limmet. Påför inte för mycket åt gången - håll dig till ett par stavar.

5

Då har stavarna limmats fast. Det överblivna har sågats bort så att bordet har sin slutgiltiga form.

04
Bordet behandlas med epoxi 6 Steg

När stavarna har limmats på plats är det dags att täta mellanrummen mellan träbitarna, så att ytan blir slät. För att göra detta använder vi epoxi som blandas med svart färg för att skapa ännu mer effekt på det fiskbensmönstrade bordet.

När sprickorna har tätats och bordet har slipats, täcker vi det hela med ett lager genomskinligt epoxi. Det är helt valfritt, men det ger en snygg, skinande effekt och en slitstark yta.

1

Blanda färg och epoxi. Vi har köpt en flaska med färgpigment av märket System Three. Detta blandar vi med epoxi så att massan blir svart.

2

Epoxin påförs med spruta. Vi fyller ganska försiktigt på med epoxi i mellanrummet mellan stavarna. Se till att inte spruta på för mycket.

3

Då har alla mellanrum tätats. Det är nu helt tätt mellan alla skarvar. När epoxin är torr slipas hela bordet slätt med en excenterslip med kornstorleken 120.

4

Påför olja på bordet. Vi väljer en mörk olja till bordet så att träet ger intryck av att ha en patina. Torka bort överbliven olja och påför minst två skikt.

5

Häll epoxi över bordet. När oljan har torkat i ett dygn, använder vi en spackel till att fördela epoxin. Se till att inte hälla på för mycket.

6

Nu är bordet klart. Epoxin är torr efter ett par dygn och ram, sarg och ben har målats svarta. Ytan blir så spegelblank att blommorna på bordet speglas i epoxin.

Material

 • Furu till stavarna. Vi har skurit ut dem ur några trähyllor av furu, men parkettstavar kan också användas.
 • Spånskiva till bordsskivan
 • Epoxi
 • Svart pigment till epoxifärg (här System Three)
 • Parkettlim
 • Vinkelbeslag till sargen

Specialverktyg

 • Putshyvel
 • Bordscirkelsåg

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

Ca 4 500 kr för det som visas.

Svårighetsgrad

Det tar tid att såga till stavarna, och det ska vara helt exakt, men det är inte svårt.

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Bord