Det här behöver du
Steg för steg
Äldre matbord/soffbord är ofta fanerade så att endast den yttersta millimetern är ädelträ. Så om bordsskivan har djupa repor och brännmärken ska man inte förvänta sig att de går att slipa bort.
Här visar vi metoden på en oljad yta. Om bordet är lackat behöver det bara slipas och lackas om.
Vi avfettar bordet med cellulosaförtunning. Du kan också använda målartvätt eller trärengöring, men då får du en längre torktid innan du kan slipa.
Fett och olja tvättas bort med cellulosaförtunning. Arbetet ska helst utföras utomhus eftersom ångorna är farliga att andas in. Pensla ut rikligt med förtunning på bordet och torka rent med trasa.
När bordsskivan har torkat, slipas den med planslip eller excenterslip. Börja med slippapper korn 100, torka rent och fortsätt med slippapper korn 200. Torka bort allt slipdamm fortlöpande med torra trasor eller dammsug.
Nu kan du oljebehandla skivan. Häll ut en skvätt träolja på bordet och fördela den med en trasa eller en nylonskursvamp. Lägg ev. på mera olja och arbeta in den så att ytan håller sig fuktig i knappt en halvtimme.
Torka bort all olja med bomullstrasa efter 20-30 minuter. Tänk på att oljeindränkta trasor och svampar kan självantända. Se därför till att du lägger dem i en lufttät behållare (t.ex. en gammal syltburk) innan du kastar dem.