Snygg linoleum på bordsskivan – så här gör du

Bygger du ett bord med linoleum, får du en härligt mjuk och behaglig yta i exakt den färg du vill ha. Linoleum är lätt att arbeta med och limmas bara på den skiva som du sågat till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2.500 kronor
Gör du själv ditt skrivbord, får du det exakt så som du vill ha det - både vad gäller storlek, färg och val av ben.

Gör du själv ditt skrivbord, får du det exakt så som du vill ha det - både vad gäller storlek, färg och val av ben.

Intro

Linoleum på bordsskivor och andra möbelytor är på kraftig frammarsch - och med all rätt. Det är ett naturligt material som finns i oändligt många olika färger och mönster. Och den bara 2 mm tunna linoleumen är flexibel och kan därför sättas både vågrätt, lodrätt och på böjda ytor.

Den tunna linoleumen kan användas på i stort sett alla möbelytor, t ex bord, stolar, skåp, dörrar och köksluckor. På ytor med risk för att använda hårda rengöringsmedel och att det blir hack, t ex köksbänken, är linoleum dock inte den bästa lösningen.

Linoleum på bordsskiva – så här gör du

Vill du göra ditt eget linoleumbord måste du använda en helt slät skiva. Du kan köpa en ny skiva, t ex av MDF, spånskiva eller plywood, eller limma linoleum på en befintlig bordsskiva.

Instruktion

01
Sågning och limning av skiva 4 Steg

Skivan måste vara stark nog för att kunna motstå de spänningar som kan uppstå när ett starkt lim fäster en ny yta mot underlaget. Här använder vi en 12 mm plywoodskiva i björk. Den består av många lager och är stark nog för att få linoleum limmat på sig.

Skivan ska sågas till i rätt storlek. Eventuellt kan du få hjälp att såga till skivan på byggmarknaden.

1

Skivan sågas till i önskad storlek. Det görs enklast med en sänksåg med styrskena, men du kan även använda en cirkelsåg som förs längs en rak bräda, som här.

2

Slipa skivan, både på ovansidan och kanterna, så att alla ytor är helt jämna. Borsta därefter ytorna rena från damm.

3

Skär till linoleumet, först lite större än bordsskivan. Du får snyggast finish om du väntar med den slutliga tillskärningen av linoleumet tills det limmats fast på skivan.

4

Fördela limmet på skivan i ett jämnt lager. Det görs enklast med en mellanstor, fintandad spackel. Följ anvisningarna till det lim som du väljer att använda.

02
Klä skivan med linoleum 5 Steg

Nu ska du fördela limmet på linoleumet, som därefter trycks fast. Först görs det med handen och därefter med en roller som förs fram och tillbaka över ytan. Det trycker ut eventuella luftbubblor och ser till så att linoleumet fäster ordentligt.

När linoleumet sitter fast ordentligt, skärs det sista till i kanterna, så att det fluktar knivskarpt med skivans kant.

1

Fördela limmet på linoleumet med spack - eln så jämnt som möjligt. Gå så nära kanten du kan. Låt torka ca 10-15 minuter innan du lägger det på skivan.

2

Placera linoleumet, så att det sticker ut över kanterna hela vägen runt. Tryck först fast det med handen.

3

Tryck nu fast linoleumet ytterligare med rollern. Kör den över hela ytan med bra tryck, så att du säkerställer att de två limytorna får bra kontakt.

4

Flytta till sist rollern från mitten och ut mot kanterna. Skulle det finnas luftbubblor, blir du av med dem. Kör gärna rollern ända ut över kanten, så att du säkerställer god vidhäftning hela vägen ut i kanten.

5

Skär till linoleumet runt om kanten med en vass hobbykniv. Skär efter t ex en metallskena eller en rak bräda. Var noga med att kanten på linoleumet fluktar till 100 % med skivans kant.

03
Den sista finishen 5 Steg

När du har skurit bort överflödigt linoleum med en hobbykniv, gör du en sista finish av kanten med handöverfräsen. Här använder vi två olika stål för att få en helt perfekt finish. När du fräst färdigt, slipas kanterna så att de blir mjuka och behagliga att röra vid.

Och så ska det sättas på bordsben. De kan köpas som ett komplett set med medföljande skruvar.

Det är en bra idé att olja träskivan en gång runt kanterna, så att den bättre står emot t ex fettfläckar.

1

Fräs kanten på linoleumet, så att du får en helt jämn övergång mellan linoleum och skiva. Det är nästan omöjligt att skära till lika exakt med en hobbykniv.

2

Kanten slipas, så att du får en helt mjuk övergång mellan skiva och linoleum. Använd en slipmaskin med förhållandevis fint sandpapper t ex korn 180.

3

Kanten fasas av på linoleumet med det frässtål som skär snett. En avfasad kant ger en snygg finish och gör samtidigt kanten mer motståndskraftig för slag.

4

Montera benen. De sätts med lika stort avstånd till kanten. Fäst dem med skruvar som är lagom långa, max 12 mm, så att de inte går igenom linoleumet.

5

Det ger en härlig finish när kanten på linoleumet rundas av och träet stryks en gång med träolja.

Material

  • 12-mm-plywoodskiva (här björk)
  • Kontaktlim (här från Pattex)
  • 2-mm-linoleum (här från Forbo)
  • 4 metallben, inklusive skruvar

Tidsförbrukning

En dags arbete.

Pris

Ca 2.500 kronor.

Svårighetsgrad

Ett bra nybörjarprojekt.

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tips & Tricks

Frässtål för perfekt finish

Med en handöverfräs kan du säkerställa en helt jämn övergång mellan bordsskiva och linoleum. Kör först med ett kopierfrässtål, som tar bort de sista resterna av överflödigt linoleum. Använd därefter ett frässtål med sned kant. Det fasar av kanten så att den tål t ex slag bättre.

Frässtålet här är ett kopier-frässtål. Det skär helt raka kanter.

Det här frässtålet kallas fasfräs. Det fasar av kanterna med ett snett snitt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bord