Rädda bordsskivan med snygg snickeridetalj

Fram med fogsvansen och stämjärnet! Vi ska en vända in i snickarboden och göra precisionsarbete som kan få de flesta tränördar att tappa hakan. Vi räddar en bordsskiva på det snygga sättet!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
100 kronor

Intro

Ju längre tid en träplanka ligger stilla och torkar inomhus i rumstemperatur, desto större är risken för att den spricker och att sprickorna vidgas.

Ja, du kan slå i några spik eller dra skruvar på tvärs från plankans baksida genom sprickan, eller sätta dit en (ful och klumpig) spikplatta. Men du kan också anta utmaningen och lösa problemet med en ”fjäril”.

En fjäril är kort och gott en liten kloss som fälls in över sprickan och håller ihop så att plankan inte slå sig och hindrar sprickan från att vidgas.

Förutom att en infälld fjäril är en väldigt snygg och läcker lösning, är det bra att den inte kräver någon stor maskinpark för att utföras. De enda verktyg du behöver är en såg, ett par stämjärn, borrmaskin, fil och hyvel.

Och för den sista helt exakta passningen behöver du en så kallad sickel (skrapa). Den finns att köpa från blygsamma 50 kr och uppåt på din lokala byggmarknad.

Valfria former och häftiga färger

Du kan forma din fjäril som du vill. Fjärilen i det här exemplet är av den klassiska sorten som liknar två trianglar som går in i varandra. Du kan ärligt talat ge den vilken kreativ utformning du vill, så länge den är smalare på mitten än i sidorna där träet ska hållas ihop på båda sidor om sprickan.

Och när du ändå väljer att kasta dig ut i ett snickeriprojekt som detta, kan du också välja vilket snyggt träslag du vill. Vi inbitna snickerientusiaster tycker till exempel att en svart ebenholts- fjäril är ett bra val för en bordsskiva av vitek från 1860. Mycket nöje!

Stort lycka till!

Instruktion

01
Rita fjärilen 4 Steg

Första steget på vägen är att hitta ett ämne som passar och att rita upp fjärilen. Hur stor den ska vara beror naturligtvis på bordsskivans storlek och hur stor spricka den ska täcka. Men oavsett detta ska du se till att den är stor och tjock nog för att hålla ihop skivan.

1

Markera klossens mitt. Därefter mäter du ut och markerar var på mittlinjen det ska sågas. Är klossen 5 cm bred, som här, mäter vi 1,5 cm in från var sida.

2

Rita nu fjärilens första diagonala sida. En vinkelhake är idealisk att använda sig av.

3

Sikta efter mittlinjens två prickar när du markerar de diagonala strecken - så är du säker på att de möts på rätt sätt.

4

Markeringarna är fina och symetriska, och när du är nöjd med mönstret är du redo för nästa steg.

02
Såga ut med stödkloss 4 Steg

När du sågar ut fjärilen gäller det att vara väldigt noggrann, så att den får helt skarpa och vinkelräta kanter och hörn. Har du tänkt såga med en fogsvans, som här, kan du med fördel använda en stödkloss att styra sågbladet med.

1

Tryck ihop stöd- och fjärilsklossarna i ett skruvstäd så som vi visar här.

2

Såga nu genom stödklossen i en vinkel så att sågbladet kommer fram till strecken på fjärilsklossen.

3

Såga ned till mitten av klossen, vänd på alltihop, och såga resten. Det är viktigt att du håller sågen helt vinkelrätt mot fjärilen. Till sist kan du eventuellt jämna till fjärilen med en fil.

4

Med en sickel skrapar du fjärilens kanter sneda (koniska) mikroskopiskt lite - så blir det mycket enklare att senare få fjärilen på plats.

03
Rita upp på bordet 2 Steg

Har du tänkt dig att fälla in fjärilen i kanten av bordsskivan, som här, kan du hålla fast den med en tving, medan du ristar in konturen med en kniv. Men ska den sitta längre in på bordsskiva, dit en tving inte når, kan du eventuellt limma fast den innan du ristar in konturen.

1

Kläm fast fjärilen, så att dess minsta yta är vänd ner mot bordsskivan (den smalaste koniska ytan). Se till att placera tvingen så att du ändå kan komma till när du ska rista.

2

Rista nu längs fjärilen med en vass kniv. Det är viktigt att du ristar tätt intill fjärilens kanter.

04
Stäm ut, limma fast 5 Steg

Nu ska du ”bara” stämma ut i brädan, limma och klämma fast fjärilen. Ja, det låter ju mycket enkelt, men det är precis nu det börjar bli svårt. Vi börjar med att borra många hål med ett träborr med borrstopp innanför markeringarna, och därefter stämmer vi ut försiktigt med stämjärn i olika storlekar.

1

Sätt ett borrstopp på din borrmaskin, eller sätt en bit tejp runtom själva borret. Hålen ska vara 2 mm kortare än vad klossen är tjock - de sista 2 mm tar vi senere bort med stämjärnet.

2

Med ett brett stämjärn markerar du försiktigt kanterna med ett slag. Kanterna ska vara helt lodräta.

3

Därefter stämmer du vågrätt ut mot kanterna - akta så att du inte kommer för långt ut. Nu skiftar du mellan att stämma lodrätt och vågrätt, tills hålet är helt perfekt.

4

Sätt trälim i botten och på sidorna av utstämningen samt på fjärilens botten och sidor.

5

Pressa ner fjärilen med tvingar och vänta tills limmet har torkat innan du slipar. Når inte tvingarna, kan du eventuellt lägga en bräda tvärs över bordsskivan och över fjärilen och använda tvingarna från bordets sidor.

Tidsförbrukning

4-6 timmar + torktid.

Pris

Ca 100 kr for en bit trä, en skvätt lim och en sickel.

Svårighetsgrad

Ja, det är svårt att göra i praktiken, och det kräver visst handlag för att stämma ut exakt. Men det är absolut inte omöjligt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bord