Smart bänkskiva av tunnsågat trä

Bygg en personlig bordsskiva av trä i tunna skivor som limmas på en stadig skiva av björkplywood. Olika träslag ger bordsskivan dess speciella utseende.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En helg
Pris
500 kronor
Smart bänkskiva av tunnsågat trä

Bordsskivan är gjord av fyra olika träslag.

Intro

Både du och bordscirkelsågen får jobba när de cirka 80 tunna träskivorna ska sågas ut.

Det måste bli superexakt och det kräver att du är enormt noggrann, så att det inte blir mellanrum som syns på skivan.

Men då får du också en läcker bordsskiva som är helt unik.

De många träskivorna limmas på en skiva av björkplywood som gör att din bordsskiva blir superstadig.

I byggbeskrivningen får du följande:

  • Förslag till sågriktning i träet.
  • Komplett materiallista med allt som du behöver.
  • Detaljerad steg-för-steg-beskrivning som hjälper dig hela vägen.
  • Resultatet av de olika träslagen – före, under och efter lackning.

Instruktion

01
Såga till stavarna 3 Steg

Det är storleken på dina träbitar och hur du vill att det ska se ut som bestämmer hur stora stavar du kan göra. I vårt fall mäter de 12 x 5 x 0,6 cm. Stavarna kan inte vara mycket tunnare, då är risken att de knäcks medan du arbetar med dem.

Till vårt bord på cirka 75 x 50 cm ger det omkring 80 stavar. Det tar tid att göra så många snitt. 2-3 timmar om du arbetar koncentrerat. De flesta behöver dock en paus eller tre under tiden.

Det är en bra idé att såga med en tunn klinga, vilket ger mindre spill.

1

Såga till bitarna på bredden. I vårt fall innebär det en bredd på 12 cm.

2

Kapa bitarna i 6 mm tjocka skivor. Det är inte alla sågar som kan ställas in så tunt. I så fall läggs en distans mellan träet och anhållet och de 6 mm mäts från distansen.

3

Till sist sågas alla stavarna till på höjden. Vi sågar på båda sidor, så att alla ytor blir helt raka och likadana. Våra skivor ska vara 5 cm höga.

02
Sätt ihop skivan 6 Steg

De många stavarna kan läggas i hur många olika mönster som helst, och det är upp till dig att hitta ett som passar din smak. Och du bestämmer naturligtvis också själv om bordsskivan ska vara fyrkantig eller ha någon annan form. Vårt bord ska vara bönformat.

När du har ritat upp bordsskivans form på en bit papper i skala 1:1 och klippt ut mallen, läggs stavarna så att de helt täcker mallen.

1

Stavarna läggs i det önskade mönstret, så att de täcker mallen. Det är ovansidan på bordsskivan som vänds uppåt. Mallen har klippts ut av papper och har exakt den form som bordsskivan ska ha.

2

Stavarna tejpas tätt ihop när mönstret är på plats. Först tejpas åt ena hållet och sedan åt det andra.

3

Häll lim på skivan av björkplywood som ska utgöra bordsskivans undersida. Innan dess har skivan pallats upp med fyra reglar på stolpar, vilket gör det lättare att därefter tvinga ihop skivan.

4

Häll lim på skivan med de hoptejpade trästavarna. Limmet hälls på den sida som det inte sitter tejp på. Limmet fördelas på de båda ytorna med den fintandade tandspackeln.

5

De två limmade ytorna läggs mot varandra. Björkplywooden ska täcka hela det hoptejpade området som ska utgöra den slutliga bordsskivan.

6

Skivorna tvingas ihop medan limmet torkar. Här används en gammal spånskiva och fyra reglar. För att vara säker på att det bildas tryck över hela skivan har klossar lagts under mitten på varje regel. Låt limmet torka helt i ett dygn.

03
Såga ut skivan 4 Steg

Nästa dag, när limmet har torkat, är det dags att såga ut skivan. Eftersom vi har valt att göra en skiva med runda former krävs det en sticksåg. Gör du i stället en fyrkantig bordsskiva, med raka hörn, ska du använda en cirkelsåg.

När skivan har sågats ut tas tejpen bort och alla ytor slipas, innan det är dags för den slutliga ytbehandlingen.

1

Formen ritas upp på bordsskivan med hjälp av mallen. Vänta med att ta bort tejpen tills skivan har sågats ut.

2

Såga ut bordsskivan med en sticksåg. Ett fintandat blad ger det renaste snittet. Till de rundade formerna bör du arbeta utan sticksågens pendelfunktion.

3

Slipa bordsskivans kant med en slipkloss. Börja med grovt sandpapper, omkring korn 80, och avsluta med ett fint sandpapper, omkring korn 240.

4

När tejpen tas bort kan du för första gången se din bordsskiva. Den återstår bara att slipa den och därefter behandla med lack innan benen skruvas på. Åter igen börjar vi med korn 80-sandpapper och avslutar med det ultrafina korn 240.

Material

  • Bitar av olika träslag
  • 21 mm-björkplywood, 75 x 50 cm

Dessutom:

  • Trälim D3
  • Maskeringstejp
  • Sandpapper (korn 80, 120, 180 och 240) Lack (alkydlack)
  • Trä för att spänna ihop medan limmet torkar

Specialverktyg

  • Bordscirkelsåg
  • Fintandad tandspackel
  • 8 tvingar

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

Omkring 500 kr, om du har rester av olika träslag liggande. Är så inte fallet kan du köpa svarvämnen. I så fall blir priset ungefär det dubbla.

Svårighetsgrad

Det är inte det mest komplicerade projektet. Men det kräver att du är väldigt noggrann med sågen. Annars blir det hål i bordsskivan.

Video

Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bord