Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjut ett fint bord i trä och betong

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du har du lust att gjuta ett eget unikt betongbord kan du använda en uppklippt murarhink som gjutform och en säck färdigblandad betong, som bara ska röras ut med vatten. Här har vi tillfört en fräck detalj, och gjort plats åt en bit gedigen ek i bordsskivan, men utelämnar du detta är uppgiften ganska enkel.

Snyggt bord i trä och betong

Så här gör du

Så här gjuta du ett betongbord: Skær en murerbalje til, så du kan bruge den som støbeform, og placér formen oven på en plade

1. Skär eller klipp till en murarhink, så du kan använda den som gjutform. Placera formen ovanpå en skiva.

Så här gjuta du ett betongbord: Betonen blandes efter anvisningerne og hældes op i støbeformen

2. Betongen blandas enligt anvisningarna och hälls upp i gjutformen. Slå på formen, så ev. luftbubblor försvinner ur betongen. En bit masonitskiva sågas till och pressas ner i betongen i formen.

Så här gjuta du ett betongbord: Betonpladen tages ud af støbeformen, når den har stået og hvilet i 2-3 uger, så betonen er hærdet

3. Betongskivan tas ut ur gjutformen, när den har stått och vilat och härdat i 2-3 veckor. En del av masonitskivan sitter kvar på bordsskivan, men det skrapas lätt bort med en spackel. Gjuter du på riktiga gjutplattor kan du undvika att det sker.

Så här gjuta du ett betongbord: Skru flanger fast til bordbenene i masonitpladen på bagsiden

4. Skruva fast fästena till bordsbenen på baksidan av masonitskivan. Benen är köpta färdiga på nätet, och fästen följde med. Det är klokt att förborra för skruvarna.

Så här gjuta du ett betongbord: Såga till en träskiva till så att den får samma form som mallen i gjutformen

5. Såga till en träskiva till så att den får samma form som mallen i gjutformen, och limma fast den i “hålet” med silikonmassa. Träskivan sågas till med en sticksåg.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

Skydda ytan

Det är en bra idé att skydda betongytan, så den blir smutsavvisande och mer motståndskraftig mot fläckar. Här är de olika möjligheterna:

  • Lack ger en tät, tålig och halvblank yta. Ett tåligt tvåkomponentslack kan användas till alla betongytor, men vanligt lack bör endast användas till till betongytor som inte utsätts för vatten.
  • Olja gör ytan mörkare och mer blank. Den ger ett bra skydd mot vatten och smuts och appliceras lätt med en trasa.

  • Vax framhäver betongens marmorerade uttryck och ger en silkesmatt yta som kan poleras mer eller mindre blank. Ger bra skydd mot vatten och smuts.

  • Såpa ger ett måttligt skydd mot slitage och bevarar ett naturligt matt utseende. Passar till möbler där slitage och vattenpåverkan är minimal.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om att gjuta i betong

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka