Bygg själv skrivbord med smarta detaljer

Av endast en mdf-skiva kan du bygga ett gediget och billigt skrivbord. Bygg-själv-skrivbordet ser enkelt ut, men är fullt med fina detaljer som hylla för datorn och inbyggt skrivunderlägg. Och så kan du bygga skrivbordet för endast 600 kr.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
600 kronor

Intro

Du kan naturligtvis köpa ett skrivbord för ett par hundra kronor. Men du får som regel inte mera än du betalar för, och kvaliteten är ofta – liksom priset – låg.

För samma pengar kan du också köpa en mdf-skiva. Om du utnyttjar hela skivan kan du snickra ett tufft och gediget skrivbord på 80 x 122 cm. Allt du behöver utöver skivan är en rundstav, en handfull skruvar och några trevliga timmar i verkstaden.

Om du väljer att snickra detta billiga skrivbord får du inte bara ett bord av riktigt hög kvalitet. Du får också en hylla för datorn och en praktisk låda för transformator och alla de sladdar, som annars hänger och dinglar över bordskanten. Skrivbordet kan därför både stå fritt på golvet eller placeras mot en vägg.

Slipp måla bygg-själv-skrivbordet

Du kan välja att köpa en av de vanliga bruna mdf-skivorna att snickra skrivbordet av. Det betyder i så fall att du både måste grunda och måla bordet. Om du som här köper en infärgad mdf-skiva ska bordet bara ha en omgång möbelvax innan det kan börja användas.

Se hur du bygger ett billigt skrivbord

Du kan bl.a. se hur du:

  • sågar ut skivan till skrivbordet
  • sätter ihop delarna till skrivbordet
  • sätter på skrivbordets bordsskiva
  • gör ett skrivunderlag till skrivbordet

Gör bordet av en enda mdf-skiva

Om du utnyttjar hela skivan kan du snickra ett stadigt skrivbord av en enda mdf-skiva på 122 x 244 cm.

Instruktion

01
Såga ut skivan 4 Steg

Du ska använda en standard mdf-skiva som är 122 x 244 cm. Du ska välja en 25 mm tjock skiva, som ger ett starkt och stabilt skrivbord. Om du vill snickra bordet av infärgad mdf, är det ofta nödvändigt att beställa skivan på byggmarknaden i god tid. De svarta mdf-skivorna är nämligen sällan en lagervara.

Gör en ritning som visar hur skivan ska delas upp eller använd den skiss vi har gjort här. Det är lättast att rita upp en del i taget. Då behöver du inte ta hänsyn till det material som försvinner i sågsnittet.

1

Såga ut skivan enligt skissen. Märk upp en del i taget, så att du kan såga varje snitt från kant till kant. Delarna sågas ut med cirkelsåg, som styrs med en styrskena eller en rak bräda.

2

Borra hål i tvärslåarna (C och D), hyllan (G) och konsolen (H) för träpluggarna (K). Hålen placeras 3,5 cm från änden och 2 cm från kanten. TIPS: Gör en borrmall av en skiva där hålen avsätts på de önskade avstånden.

3

Hålen borras med spiralborr eller kvistborr. Storleken beror på diametern på träpluggarna (K). De ska vara 25-35 mm. TIPS: Borra ner mot ett underlag, t.ex. en bräda, så att bakkanten inte fläks upp.

Här har vi använt en 28 mm borr för hålen och träpluggarna.

4

Såga ut träpluggarna (K) ur en 28 mm rundstav. Pluggarna ska vara 2 mm längre än skivan är tjock. Såga helst ut pluggarna med en kapsåg, så att de blir sågade med jämna, raka snitt.

Använd ev. en kloss att styra efter, så att pluggarna blir exakt lika långa.

02
Sätt ihop delarna 5 Steg

Mdf-skivor har många goda egenskaper, men skruvfasta i kanterna är de inte. Om du skruvar direkt in i kanten är risken stor att skivan fläks upp och att skruvarna inte kan dras åt så hårt. Därför har vi förstärkt fogarna genom att placera pluggar (K) av furu några centimeter från kanterna, så att skruvarna kan dras fast i pluggarna. När mdf-skivan kompletteras med sådana pluggar kan skruvarna dras åt hårt, och bordet får på det sättet starka och stabila fogar.

1

Börja med att skruva fast tvärslån (C) på sidan (B). Sidor och tvärslåar ställs på huvudet på ett plant underlag. Den bakre tvärslån (C) hålls 1 mm innanför bakkanten på sidan (B).

Förborra med en 5 mm borr genom sidan (B) och tvärslån (C) mitt för hålen för pluggarna.

2

Sätt träpluggarna (K) på plats i hålen sedan du förborrat i dem med en 3 mm borr. Sätt skruvarna i hålen på sidan (B) och spänn fast dem i pluggarna. Sätt lite lim på tvärslån (C) och sidan (B), det förstärker fogen.

3

Sidorna (B) och den smala tvärslån (D) fogas ihop på samma sätt med pluggar och skruvar. Den smala tvärslån placeras mitt på sidorna. TIPS: Med ett stort, plant bord kan du flytta upp arbetet till behaglig arbetshöjd.

Kanalkanten (F) limmas fast mot bottnen (E) och fogas ihop med sidorna (B) med pluggar och skruvar.

4

Vänd på bordet när tvärslåarna, sidorna och kabelkanalen är ihop-fogade. Konsolen (H) monteras längst ner på ena sidan. Den monteras lodrätt cirka 25 cm från framkanten och fästs på sidan med skruvar och pluggar.

5

Lägg hyllan (G) vågrätt mitt på konsolen (H). Den monteras liksom konsolen med två skruvar genom sidan (B). Hyllan förses med två träpluggar och spänns fast ordentligt.

03
Lös bordsskiva 5 Steg

Bordsskivan ska ligga lös ovanpå underredet, så att du kan skjuta den åt sidan eller ta bort den när du måste komma åt kabelkanalen. För att försäkra dig om att skivan ändå ligger stadigt kan du montera några styrklossar (J) på undersidan. Styrklossana placeras så att bordsskivan kan dras fram en bit, så att det går att komma åt kabelkanalen uppifrån.

Efter vaxning kan skrivbordet tas i bruk. Men innan du sätter igång med vaxningen kan du förse ditt skrivbord med ett par extra detaljer. Här har bordets kanter rundats av, och det har borrats hål för diverse kablar - både in till och ut ifrån kabelkanalen.

1

Förborra i de fyra styrklossarna (J) - två 4 mm hål i varje. Lägg bordsskivan med baksidan uppåt och ställ underredet upp och ner på bordsskivan. Rätta till delarna så att skivan ligger där den ska.

2

Montera klossarna (J) med 4 mm skruvar och lim. Det ska sitta två klossar på varje sida på längden ända ute vid sidorna (B). De bakre klossarna ska sitta tätt intill den breda tvärslån (C). De främre ska sitta tätt intill tvärslån (D).

3

Borra ett stort hål på vardera sidan av kabelkanalens botten (E) med en hålsåg. Då kan alla kablar föras ner i kabelkanalen.

4

Borra också hål i bordsskivan (A). Här har ett hål borrats i vardera hörnet, så att kablarna från skärm, tangentbord, mus, lampor, laddare och all annan elektrisk utrustning kan löpa ner i kabelkanalen.

5

Runda av kanterna på bordsskivan (A) med en handöverfräs. Det är en liten detalj som gör stor skillnad och ger bordet en slutlig finish. Även kanterna runt hålen rundas av.

04
Gör skrivunderlägg 7 Steg

1

Markera först var underlägget ska vara. Ställ därefter in handöver fräsen på ett djup som passar till linoleum biten, vanligen 3 mm. Fräs sedan kanten runt om med handöverfräsen. Arbetet bör helst utföras med hjälp av en styrskena.

2

Fräs bort resten av materialet innanför kanterna. Börja från ena änden och arbeta dig lugnt fram över ytan. TIPS: Om du arbetar inomhus kan du minska nerdammningen genom att ansluta en dammsugare till handöverfräsen.

3

Mät upp linoleumbiten. Genom att lägga den över utfräsningen kan du genom att trycka med ett finger hela vägen runt markera var biten ska skäras. TIPS: Värm linoleumbiten försiktigt med en värmepistol, så blir den smidigare.

4

Skär ut linoleumbiten på baksidan, där du med en blyertspenna markerat var den ska skäras. Skär exakt längs strecken med en vass hobbykniv. Skär gärna längs en metallinjal.

5

Limma fast linoleumbiten, men kontrollera först om den utskurna linoleumbiten passar exakt i utfräsningen.

Använd vanligt golvlim som du lägger ut i utfräs-ningen med en tandspackel.

6

Till sist poleras bord och underlägg med bivax. Det är en bra behandling innan bordet tas i bruk. Bivax skyddar mdf-skivan mot vatten och fukt och gör bordet lättare att sköta.

7

Kablarna är lätta att komma åt. Dra helt enkelt bordsskivan lite bakåt - och du får tillgång till kabelkanalen.

Material

25 mm svart mdf, 122 x 244 cm:
• 1 bordsskiva (A), 80 x 122 cm
• 2 sidor (B) à 70 x 78 cm
• 1 bakre tvärslå (C), 25 x 115 cm
• 1 främre tvärslå (D), 7 x 115 cm
• 1 kanalbotten (E), 10 x 115 cm
• 1 kanalkant (F), 7 x 115 cm
• 1 hylla för dator (G), 30 x 45 cm
• 1 konsol (H), 22 x 22 cm (delas i 45 graders vinkel)
• 4 styrklossar (J) à 5 x 10 cm

28 mm rundstav, furu
• 12 träpluggar (K)

Dessutom:
• 12 möbelskruvar à 6,3 x 80 mm
• 4 x 40 mm skruvar
• Pva-lim
• Linoleum
• Golvlim
• Bivax

Specialverktyg

• Cirkelsåg
• Styrskena
• Kapsåg
• Hålsåg
• Spiralborr eller kvistborr
• Handöverfräs

Tidsförbrukning

1-2 dagar för att snickra bordet, därefter målning.

Pris

Cirka 600 kronor.

Svårighetsgrad

Det är enkelt att snickra bordet, men resultatet blir bra bara om skivorna har sågats med precision.

Ritning

Så här sätts delarna ihop

Principen är enkel. De två sidorna (B) fungerar som ben och hålls ihop av två tvärslåar (C och D). Den breda tvärslån (C) ger bordet den nödvändiga stabiliteten. Den smala tvärslån (D) håller sidorna parallella. Bordsskivan ligger lös ovanpå och styrs av A klossarna (J).

Så här sätts delarna ihop

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.