Smart soffbord med dold förvaring

Det hemliga utrymmet mitt på bordsskivan gör det enkelt att stoppa undan t ex fjärrkontroller och magasin så att du inte behöver se dem när de inte används.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

De flesta känner nog igen att soffbordet fylls med fjärrkontroller, tidningar, mobilladdare och mycket annat.

Med det här smarta soffbordet kan du få ordning i oredan. Vi bygger ett soffbord där det ingår en dold förvaring, så att du slipper se det du inte använder.

Och så länge du tar god tid på dig för utsågningen av delarna till bordet är det ett relativt enkelt projekt att ge sig på. Vi har valt att behandla det färdiga soffbordet med vit olja, men du kan så klart själv välja hur ditt soffbord slutligen ska se ut.

Instruktion

01
Såga ut delarna 2 Steg

Bordsskivebrädorna (A och B), benen (D) och de två sargdelarna (C) sågas ut från en 26 mm bänkskiva av limträ. Bordsskivebrädorna är rätvinkliga. De kan därför kapas direkt efter måtten i materiallistan medan sargdelarnas runda former och benens sneda vinklar med fördel först kan ritas upp på en pappmall.

När delarna är utsågade ska de slipas helt släta. Det kan göras för hand eller med t ex en bandslip.

1

Rita upp alla delarna på limträskivan. Benen (D) och sargdelarna (C) ritas enklast genom att först göra en mall av papp.

2

Såga ut delarna. De rundade formerna sågas med en sticksåg medan det raka snitten görs bäst med en cirkelsåg med en skena. Slipa alla ytor så att de blir helt släta.

02
Kexa ihop skivan 4 Steg

Bordsskivebrädorna (A och B) fogas ihop med hjälp av så kallade kex. Med en lamellfräs görs ett litet spår där träet ska fogas ihop. De små kexen, lamellerna, limmas ihop här och håller på så sätt ihop ramen. Vi använder två kex i varje fog.

1

Lägg upp de fyra bordsskivebrädorna (A och B). Lägg två kex vid varje fog, så att de fördelas jämnt. Här hålls cirka 2 cm avstånd till kant och 1,6 cm avstånd mellan kexen. Markera kexens placering och namnge fogarna så att du vet hur brädorna ska passa ihop.

2

Fräs ut efter markeringarna. I förväg har lamellfräsen ställts in efter brädornas tjocklek.

3

Montera bordsskivebrädorna (A och B) med kex och lim. Dessförinnan är det en bra idé att kontrollera så att utfräsningarna passar ihop.

4

Spänn ihop bordsskivan med ett par långa tvingar och låt limmet torka.

03
Montera bordet 4 Steg

Bordet hålls ihop av en sarg som görs genom att bottenskivan (J) monteras på de två sargdelarna (C). Det ger samtidigt ett utrymme under bordsskivan. Det är det som vi senare använder för förvaring. Skruvarna till benen (D) döljs genom att de skruvas i från insidan.

1

Bottenskivan (J) fästs på sargdelarnas (C) böjda sida med lim och 1,2 x 20 mm dyckert. Du kan efteråt runda till bottenskivans hörn med sandpapper.

2

Förborra med ett 4 mm borr där benen (D) ska monteras på sargen (C). Benens placering har i förväg markerats med blyerts.

3

Skruva fast benen (D) i sargen (C) från insidan med 4,0 x 40 mm skruv. Använd två skruvar per fog.

4

Montera bordsskivan på benställningen. Det görs med lim på kontaktytorna och en 5,0 x 60 mm skruv genom ett förborrat hål i varje hörn på sargen (C). Bottenskivan (J) spikas fast på de korta sidorna med 1,2 x 20 mm dyckert.

04
Gör låset 5 Steg

Det dolda utrymmet öppnas med hjälp av en enkel mekanism. En sprint som har gjorts av en list trycker upp den avtagbara bordsskivan av björkplywood några centimeter, så att du kan få in dina fingrar under och lyfta av skivan.

1

Listerna (H) monteras med lim och 1,2 x 20 mm dyckert. Avståndet till bordets ovankant ska vara 9 mm. Mitt på den ena sidan lämnas en öppning på 1,8 cm till låssprinten.

2

En liten list (F) monteras rätt över öppningen med lim och dyckert. Låssprinten (E) placeras i hålet så att den står helt i lod och dess placering på bottenskivan (J) markeras.

3

Stäm ut i bottenskivan (J) där låssprintens (E) placering har markerats. Var försiktig så att skivan inte går sönder.

4

Limma stoppklossen (G) på baksidan av låssprinten (E) så att den inte faller ur. Klossen ska sitta så att låssprintens ovankant fluktar med listerna (H).

5

Bordet behandlas med vit olja som gnids in med en trasa. Den avtagbara bordsskivan grundas först. Därefter målas den med interiörlack.

Material

26 mm tjock limträskiva:

 • 2 bordsskivebrädor (A) à 17 x 70 cm
 • 2 bordsskivebrädor (B) à 17 x 46 cm
 • 2 sargdelar (C), se mått på ritning
 • 4 ben (D), se mått på ritning

5 x 17 mm list:

 • Låssprint (E), 15 cm
 • List (F), 5 cm
 • Stoppkloss (G), 2 cm
 • Lister till bordsskiva (H), totalt 1,6 m

4 mm plywood:

 • Bottenskiva (J), 62 x 72 cm

9 mm björkplywood:

 • Avtagbar bordsskiva (K), 36 x 46 cm

Dessutom:

 • 8 kex, storlek 20 1,2 x 20 mm dyckert
 • 4,0 x 4,0 mm och 5,0 x 60 mm skruv Trälim Grund Interiörlack
 • Träo lja

Tidsförbrukning

En dag plus torktid.

Pris

Från 500 kronor. Det beror på träslaget.

Svårighetsgrad

Ett hyfsat enkelt projekt, men var noggrann vid mätning, markering och sågning. Det är några delar som måste passa ihop.

Ritning

Bordet består främst av stavlimmat trä som finns av olika slag och som ofta kan hittas som erbjudande på byggmarknaden. Undersidan kläs med 4 mm plywood och i mitten av bordsskivan sitter en skiva av 9 mm plywood, som inte väger för mycket när den ska lyftas av.

Video

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Rätt längd på spik och skruvar

Video

Fördela limmet med en pensel

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Bord