Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Effektiv lösning om bordet vippar

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Du kan lätt få ett vippande bord att stå stadigt om du sätter ställskruvar under bordsbenen. Sedan har det ingen betydelse var du ställer bordet, för det kan alltid justeras att stå stadigt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 minuter
Pris
50 kronor

Intro

Ställskruven är genial. Den breda runda foten står stadigt och tack vare den gängade delen kan skruven dras in exakt så mycket att den kan utjämna en ojämnhet i underlaget.

Ställskruven finns i olika storlekar för olika stor belastning och den kan normalt justeras cirka 15 mm uppåt eller neråt. Den kräver förstås en mutter för att kunna justeras och här använder vi en islagsmutter.

Totalt kan mutter och skruv justera bordsbenet upp till drygt 20 mm.

Du ska välja borrstorlek efter diametern på ställskruvens fot. Först borrar du urtag för foten i bordsbenen, sedan borrar du hål för den gängade delen.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Markera mitten på bordsbenet genom att rita diagonalerna. Rita med linjal. På bilden ser du också de två delar som behövs för att justera bordsbenet.

2

Med en centrumborr förborras för den breda delen på ställskruven (fotplattan). Hålet ska vara så djupt att hela plattan försvinner in i benet. Här är foten 30 mm i diameter, så vi väljer 35 mm centrumborr till hålet.

3

När det stora hålet har borrats, fortsätter du med mindre borr (Ø 10 mm) och borrar ett hål för den gängade delen på ställskruven. Hålet ska vara så djupt att hela den gängade delen får plats.

4

Islagsmuttern kräver nu ingen förborrning utan knackas fast med lätta hammarslag. Se till att hakarna får fäste i träet. Därefter ska ställskruven dras i.

Tips: För att inte skada träet kan du slå på en bit rundstav som hålls mot muttern.

5

Nu kan du justera ställskruven uppåt eller neråt tills bordet inte vippar utan står stadigt. Med denna modell kan benet höjas upp till drygt 20 mm.

Tidsförbrukning

Cirka en halvtimme.

Pris

Drygt en 50- lapp per ben.

Svårighetsgrad

Du måste borra mycket exakt, men resten är lätt.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka