Bygg ett lyxigt långbord - billigt

Köp ett par bänkskivor på rea och snickra sedan läckra och lyxiga möbler av hög kvalitet i storlekar som passar dig. Se här hur det går till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
15.000 kronor

Intro

Om du börjar med att skaffa ett par stavlimmade bänkskivor av ett vackert träslag på rea, så har du vad som behövs för att kunna snickra t.ex. läckra långbord och bänkar av alla bästa kvalitet. Lyxigt men billigt.

Arbetet kräver ingen stor maskinpark, men du bör ha en sänksåg med tillhörande sågskena. Därutöver behövs endast lim och maskeringstejp och förståslust att bli din egen möbelsnickare i ett par dagar. Se bara här vilka snygga långbord och bänkar du kan göra.

När du köper bänkskivor och vill göra möbler av dem, är det viktigt att få hem skivorna till ett torrt och uppvärmt rum. Du får inte låta dem stå i vedboden eller ett fuktigt garage för då finns risk att de slår sig. Och naturligtvis ska du köpa bänkskivorna på rea och spara pengar.

Instruktion

01
Mät och såga ut delarna 2 Steg

Börja arbetet uppifrån, dvs. med den stora bordsskivan som ska limmas ihop av en hel och en halv skiva. Har du möjlighet att arbeta utomhus är det en fördel för då slipper du sågspån inomhus.

Mät och markera på bänkskivorna var de ska sågas. För att få perfekt resultat ska du såga en rak och plan limyta på tre sidor av varje del, och det i sin tur innebär att bänkskivorna måste vara lite längre än det färdiga bordet.

1

Kapa skivorna. Lägg ihop de skivor som senare ska limmas ihop med varandra, och såga i skarven mellan dem så att de passar perfekt ihop. Eller också kapar du varje skiva vinkelrätt med sänksågen.

2

Skaffa ett ordentligt limbord. Det ska vara fullständigt plant och vågrätt för annars finns risk att skivorna vrider sig och blir skeva - och ska då kasseras.

02
Limma ihop skivorna 6 Steg

När skivorna har kapats är det dags att såga itu ett par på längden. Det är den sågade kanten som är hemligheten i fogen. För om den är plan och rak och de två arbetsstyckena passar ihop så får du en perfekt fog. Pressa ihop två skivor kant mot kant och fixera dem. Såga sedan i skarven mellan dem med din såg. Ställ in sågdjupet på 40 mm om skivan är 38 mm tjock.

När du sågar i så hårt trä som ek ska klingan vara fintandad och helst ny.

1

Spänn fast sågskenan och såga sedan i skarven mellan de två skivor som ska limmas ihop kant mot kant. När klingan sågar i båda skivorna kommer de att passa perfekt ihop.

2

Limma ihop skivorna med trälim. Det är en fördel att blanda lim och en smula vatten och pensla kanten med blandningen. Då fördelas limmet bättre på de två limytorna.

3

Spänn ihop skivorna med långa limknektar när limmet har fördelats. Spänn ihop så hårt att det pressas upp lim ur fogen, men inte så hårt att skivorna reser sig.

4

Såga nu en rak linje längs en av kanterna. När du vet att en sida är rak kan du mäta upp och såga till de andra sidorna så att du får en rätvinklad skiva.

5

Markera den raka sidan med ett kryss och ett streck upp över kanten på den sida som ska vara ovansida.

6

Slipa de limmade delarna efter ett par timmar. Om du har varit noggrann tidigare så går slipningen snabbt för då är ytan relativt plan och slät.

03
Montering av benen 7 Steg

Både benen och kanterna på bordsskivan ska geringssågas i 45 grader. Det är klokt att först göra ett par provsågningar i spillträ, så att du vet att sågen står på 45 grader. Det är nämligen viktigt att vinkeln är exakt 45 grader för annars blir fogen inte snygg och delarna glipar.

Benen, som i själva verket är gavlar, ska sågas vinkelrätt i den undre änden så att bordet står stadigt på golvet. Benen fästs på bänkskivan och fixeras med stark tejp.

1

Såga av kanten på bordsskivan i 45 grader. Gör en provsågning i spillträ när du har ställt in sågen.

2

Lägg bordsskivan mot benet och tejpa igen fogen Skivorna måste ligga plant och med ovansidorna uppåt. Var noga med att pressa fast den breda maskeringstejpen.

3

Skjut försiktigt ut gavelskivan över kanten och fäll sakta ner den till lodrätt läge. Här kan du ha stor hjälp av en medhjälpare för nu ska delarna vändas upp och ner.

4

Limma ihop delarna. Torka av limytorna och pensla med lite utspätt trälim på limytorna och låt dem få suga en stund. När du sedan limmar på riktigt fördelas limmet bättre.

5

Fäll upp benet lodrätt och tejpa fast det. Kolla hela tiden att det står lodrätt och att det pressas upp lim ur fogen. Om det inte kommer ut något lim ska benen fällas ner och mera lim läggas på.

6

Limma fast en stödlist i skarven. Använd en av de delar som du sågade bort när du fasade av kanten. Slipa den lätt med slippapper på den yta som blir synlig. Stryk lim på listen och lägg den på plats.

7

Spänn fast hörnlisten med tvingar. Detta ska göras försiktigt samtidigt som du kollar att benen är vinkelräta mot bordsskivan. Du behöver en hörntving eller en skyddsback med skåra på tvingen.

04
Avslutande finish 3 Steg

Nu är det dags att skapa en fin yta på bordet. Du ska också slipa alla kanter och det är viktigt att få dem släta och fina. Om du är ovan att hantera en slipmaskin kan du öva dig på lite av spillträet.

Det är en smaksak hur du vill att hörnen (kanterna) ska se ut. Här väljer vi att runda av kanterna en smula för att de inte ska kännas vassa. Om du vill kan du slipa dem ännu rundare och ”mjukare”.

1

Kapa hörnlisten med fintandad såg så att den sitter kant i kant med bordsskivan och benen. Ta bort tvingarna och maskeringstejpen. Överflödigt lim skärs bort med stämjärn.

2

Slipa hela bordsytan. Börja med att slipa den plan. Använd slippapper korn 60-80 och slipa diagonalt. Fortsätt med slippapper 120 längs med ådringen och sedan med slippapper 180 och 240.

3

Fasa av hörnen en aning så att de inte känns vassa men ändå förblir raka. Längst ner (mot golvet) slipas kanten av mera för att det inte ska brytas loss träflisor när bordet dras på golvet.

Material

• 3 bänkskivor, t.ex. 62 x 186 cm, 3,8 cm tjocka (finns på IKEA)
• Trälim
• Bred maskeringstejp
• Olja för bänkskivor

Specialverktyg
• Sänksåg med sågskena

Tidsförbrukning

Fyra–fem arbetsdagar.

Pris

Beror lite på hur mycket bänkskivorna kostar, men räkna med 13.000-15.000 kr.

Svårighetsgrad

Du får ett perfekt resultat med fina fogar om du är noggrann när du sågar.

Ritning

Möblerna har en enkel konstruktion

De exklusiva långborden tillverkas av stavlimmade, massiva bänkskivor av trä. Här använder vi ek.

Själva bordsskivan tillverkas av en hel bänkskiva och en halv (sågad på längden) som limmas ihop. De två benen, som ska vara lika breda som bordsskivan, tillverkas på samma sätt. Bordsskiva och ben har geringssågats i 45 grader och sedan limmats ihop med förstärkning av en trekantslist på insidan. Benen har slipats extra mycket nertill för att få en lätt avrundad kant som tål att bordet dras fram och tillbaka på golvet utan att träet splittras i stickor. Bänkarna (som är 43 cm höga och 43 cm breda samt 155 cm långa) görs på samma sätt.

Möblerna har en enkel konstruktion

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bord