Belysning

Inred ditt hem med rätt belysning, eller byt dina lampor till en mer ekonomisk lösning. Oavsett vad du gör, kan du på dessa sidor hitta inspiration och vägledning för att inreda ditt hem med ljus.

  Belysning - Ljus till hemmet

  När vi inreder vårt hem är den invändiga belysningen avgörande för hur ett rum kommer fungera, och hur det upplevs. För att få rätt belysning är det inte bara att hänga ner några lampor från taket. Det är mycket att ta hänsyn till när du inreder ditt hem med belysning.

  Belysning inomhus

  Den viktigaste belysningen i vårt hem är den belysning vi har inomhus. Det är belysningen inomhus som är med och bidrar till vilken stämning det är i hemmet, och det är även belysningen inomhus du ska ta ställning till när du inreder ett rum.

  Energivänlig LED

  Skal du installera ny belysning, så bör du använda LED-lampor. De moderna lamporna ger ett behagligt ljus och så är de även snälla mot din elräkning och miljön, då de är enormt energieffektiva. När du väljer LED-lampor ska du titta efter lampans Ra-värde, som visar hur bra lampans ljus är på att återge färger. Därutöver ska du titta på lampans färgtemperatur, som anges i Kelvin.

  LÄS OCKSÅ: Så här byter du från halogen till led-spotlights

  Belysning i badrummet

  I badrummet har du användning för en bra grundbelysning, som du kan få från spottar i taket. Det är väldigt viktigt att du också har en diffus belysning vid spegeln, så du inte får skuggor i ansiktet när du tittar dig i spegeln. Har du bara spottar i taket får du lätt skuggor i ansiktet, med de reduceras av en diffus belysning, som du t.ex. får från ett par lampor med vit glasskärm.

  Belysning i köket

  I många hem är köket ett centralt rum där hela familjen samlas. Här lagas det inte bara mat flera gånger om dagen, där görs även läxor, surfas på datorn, samtalas osv. De många olika funktionerna ger ett blandat behov av belysning. Rummet ska ha ett bra grundljus, och här är spottar i taket en bra idé som belysning. Kom ihåg att de inte behöver placeras på lika stort avstånd från varandra, utan ska sitta där behovet av belysning finns. En bra belysning vid köksarbete är ett måste, så du kan se vad du gör. Det kan du t.ex. få genom att montera belysning under överskåpen.

  Belysning i vardagsrummet

  Vardagsrummet är ett rum där du uppehåller dig mycket och både äter, läser, ser på TV, slappnar av, gör läxor osv. Därför har du användning för både mysbelysning ex. med dimmer, och så kallad diffus belysning som ger ett mer generellt ljus i rummet. När du ska välja ljuskällor till vardagsrummet ska du först och främst välja något som täcker dina behov av belysning. Och när du väljer olika typer av belysning, placerad i varierande höjder, skapar du samtidigt ett dynamiskt rum, som du har lust att vara och stanna kvar i.

  Belysning utomhus

  Under de mörka månaderna är det också viktigt att det är ordning på belysningen utomhus. Belysning av gångstråk är så klart viktigt, så man tar sig fram säkert. Solcellslampor och system som kör på lågvolt ser till att du enkelt själv kan sätta upp belysning utomhus. Fiberbelysning, som du ex. kan lägga i din plattgång, är ett annat snyggt och spännande sätt att få belysning utomhus.

  LÄS OCKSÅ: Utomhusbelysning – du kan sätta upp själv