Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Belysning

Inred ditt hem med rätt belysning, eller byt dina lampor till en mer ekonomisk lösning. Oavsett vad du gör, kan du på dessa sidor hitta inspiration och vägledning för att inreda ditt hem med ljus.

Belysning - Ljus till hemmet

När vi inreder vårt hem är den invändiga belysningen avgörande för hur ett rum kommer fungera, och hur det upplevs. För att få rätt belysning är det inte bara att hänga ner några lampor från taket. Det är mycket att ta hänsyn till när du inreder ditt hem med belysning.

Belysning inomhus

Den viktigaste belysningen i vårt hem är den belysning vi har inomhus. Det är belysningen inomhus som är med och bidrar till vilken stämning det är i hemmet, och det är även belysningen inomhus du ska ta ställning till när du inreder ett rum.

Energivänlig LED

Skal du installera ny belysning, så bör du använda LED-lampor. De moderna lamporna ger ett behagligt ljus och så är de även snälla mot din elräkning och miljön, då de är enormt energieffektiva. När du väljer LED-lampor ska du titta efter lampans Ra-värde, som visar hur bra lampans ljus är på att återge färger. Därutöver ska du titta på lampans färgtemperatur, som anges i Kelvin.

LÄS OCKSÅ: Så här byter du från halogen till led-spotlights

Belysning i badrummet

I badrummet har du användning för en bra grundbelysning, som du kan få från spottar i taket. Det är väldigt viktigt att du också har en diffus belysning vid spegeln, så du inte får skuggor i ansiktet när du tittar dig i spegeln. Har du bara spottar i taket får du lätt skuggor i ansiktet, med de reduceras av en diffus belysning, som du t.ex. får från ett par lampor med vit glasskärm.

Belysning i köket

I många hem är köket ett centralt rum där hela familjen samlas. Här lagas det inte bara mat flera gånger om dagen, där görs även läxor, surfas på datorn, samtalas osv. De många olika funktionerna ger ett blandat behov av belysning. Rummet ska ha ett bra grundljus, och här är spottar i taket en bra idé som belysning. Kom ihåg att de inte behöver placeras på lika stort avstånd från varandra, utan ska sitta där behovet av belysning finns. En bra belysning vid köksarbete är ett måste, så du kan se vad du gör. Det kan du t.ex. få genom att montera belysning under överskåpen.

Belysning i vardagsrummet

Vardagsrummet är ett rum där du uppehåller dig mycket och både äter, läser, ser på TV, slappnar av, gör läxor osv. Därför har du användning för både mysbelysning ex. med dimmer, och så kallad diffus belysning som ger ett mer generellt ljus i rummet. När du ska välja ljuskällor till vardagsrummet ska du först och främst välja något som täcker dina behov av belysning. Och när du väljer olika typer av belysning, placerad i varierande höjder, skapar du samtidigt ett dynamiskt rum, som du har lust att vara och stanna kvar i.

Belysning utomhus

Under de mörka månaderna är det också viktigt att det är ordning på belysningen utomhus. Belysning av gångstråk är så klart viktigt, så man tar sig fram säkert. Solcellslampor och system som kör på lågvolt ser till att du enkelt själv kan sätta upp belysning utomhus. Fiberbelysning, som du ex. kan lägga i din plattgång, är ett annat snyggt och spännande sätt att få belysning utomhus.

LÄS OCKSÅ: Utomhusbelysning – du kan sätta upp själv

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka