Galleri – 11 olika utomhusbelysningar

Utomhusbelysning – gör det själv eller inte?

Det är praktiskt att ha belysning utomhus runt om huset, längs trädgårdsgången och i förråd och uthus. Möjligheterna är många – även om du gärna själv vill stå för monteringen av din utomhusbelysning.

Om du vill göra det själv förutsätter det dock att du använder lågvoltslampor – alltså lampor som inte är direkt kopplade till 230 volt. Den sortens lampor säljs ofta i set som är enkla att installera, och som kopplas via en transformator som gör om 230 volt till exempelvis 12 eller 16 volt.
Dessa set kan du själv installera, men du får inte ändra sladdarnas längd eller på annat sätt modifiera dem.

Utomhusbelysning på batteri

Du kan även köpa batteridriven belysning. Vissa av dem är så energisnåla att du inte behöver tänka på att byta batterier mer än en gång per år.

Utomhusbelysning: Utomhusbelysning på batteri

Ofta räcker det att byta batteri på din utomhusbelysning en gång per år.

Lampor som kopplas direkt till vägguttag (230 volt) kräver att en auktoriserad elektriker installerar dem.

Utomhusbelysning med rörelsevakt

Det finns ingen anledning till att du själv ska komma ihåg att tända och släcka utebelysningen, om du inte vill ha den tänd hela natten. Om du väljer utomhusbelysning med rörelsevakt tänds lamporna endast vid rörelse i närheten.

Ofta är lampor med rörelsevakt det mest praktiska: när de registrerar rörelse tänds de under en kort stund innan de släcks igen. Du kan oftast ställa in hur mörkt det ska vara för att lamporna ska tändas, och hur länge de ska vara tända efter att de har registrerat rörelse.

Vissa lampor har inbyggd rörelsevakt, men du kan koppla vilken utomhusbelysning som helst till en extern sensor som sköter tändning och släckning. En sensor som drivs av 230 volt ska installeras av en auktoriserad elektriker.

Galleri: Inspiration till utomhusbelysning

Utomhusbelysning: Atria. Kvadratiska LED-spotlights

1. Atria. Kvadratiska LED-spotlights

En del av Techmars Garden Light-serie, som är enkel att installera själv. Kan användas under vatten. Mäter 4,2 cm i höjd, 4 cm i bredd.

Utomhusbelysning: Cool LED-spot

2. Arigo. Cool LED-spot

Från Techmars smarta Garden Light–serie, där du väljer ljuskällor, transformator, de nödvändiga kontakterna och förlängningskablarna. Lampan är 10 cm hög, 9 cm bred.

Utomhusbelysning: X solar. Låt solen lysa på natten

3. X solar. Låt solen lysa på natten

Solar är en serie kvalitetslampor med solcellsteknologi, som är framtagen för att passa nordiska förhållanden. Det innebär att solcellerna kan klara sig med den begränsade mängd solljus som våra breddgrader erbjuder, och ändå leverera en tillfredsställande belysning. Finns som stående, väggmonterad och med husnummer.

Utomhusbelysning: Vitex. Mjukt LED-ljus för trädgårdsstig och infart

4. Vitex. Mjukt LED-ljus för trädgårdsstig och infart

Passar bra längs trädgårdsstigen eller altankanten, där man vill ha mindre riktad belysning än med spots. Mäter 36,5 cm i höjd, 10 cm i bredd.

Utomhusbelysning: Cube LED. Väggmonterade designlampor

5. Cube LED. Väggmonterade designlampor

Med sina två ljuskällor på 3 watt kan lamporna lysa hela natten utan att elräkningen skjuter i höjden. Det krävs elektriker för att dra fram el till transformatorn, men resten kan du göra själv. Mått: 10 x 10 x 10 cm.

Utomhusbelysning: Andros. LED-lampor i rostfritt stål

6. Andros. LED-lampor i rostfritt stål

Klassificerad IP67, så de kan monteras både i trädgårdsstig och takfot. Diameter 9,6 cm, höjd 6,5 cm.

Utomhusbelysning: Paros. Ljuskällor för uteplatsen eller verandataket

7. Paros. Ljuskällor för uteplatsen eller verandataket

De fina små lamporna lämpar sig väl som kantbelysning på uteplatsen eller under verandataket Lampornas diameter är 2,6 cm och höjden 2,4 cm.

Utomhusbelysning: Astrum. LED minilampa

8. Astrum. LED minilampa

De små 4 cm LED-lamporna kan användas på många ställen – även där det inte finns mycket plats. De kan till och med användas under vatten. Från Techmars Garden Light-serie, där du beställer ljuskällor, transformatorer och förlängningskablar, och sedan monterar delarna utan behov av verktyg. Mäter 2,8 cm i höjd och 4 cm i diameter.

Utomhusbelysning: Mr Beams, LED Security Light Dual Head

9. Mr Beams, LED Security Light Dual Head

De två kraftiga lamporna på 500 lumen kan vridas och vinklas, så att det starka ljuset hamnar där du vill ha det. Ingen tjuv kan gömma sig i mörket när sensorn registrerar tjuven på tio meters avstånd. Drivs av fyra D-batterier, som håller minst ett år vid normalt bruk.

Utomhusbelysning: Nordlux Scorpius

10. Nordlux Scorpius

En klassisk prisvärd ljuskälla för utomhusbruk, passar bland annat på muren eller staketet.

Utomhusbelysning: Klassisk utomhuslampa

11. Klassisk utomhuslampa

Finns i många varianter. Ger bra belysning, till exempel vid huvudingången.

När är en lampa en utomhuslampa?

För att du ska kunna använda en lampa utomhus måste den vara tätad mot vatten. Lampors täthet anges utifrån en IP-skala som går från 0 till 6. För utomhusbelysning som skyddas av ett uthängande tak eller liknande krävs minst IPX1.

Sitter lampan fritt utsatt för väder och vind på en vägg, krävs minst IPX3. Gäller det en fristående lampa, eller en lampa som sitter mindre än en halv meter över markhöjd, ska den vara klassad IPX eller högre.

Montering av utomhusbelysning – den enklaste lösningen

En lampa som bara ska ha ett nytt batteri en gång om året eller mindre, är den absolut lättaste lampan att montera. Det vanligaste är att du skruvar upp ett beslag, som lampan klickas fast i. Och när batteriet ska bytas är det bara att ta loss lampan och byta ut batteriet mot ett nytt.

Nackdelen med batteridrivna lampor är att de – för att spara på batteriet – ofta är förinställda till att endast lysa i 10-30 sekunder åt gången, varpå de släcks (om de inte registrerar rörelse).

Utomhusbelysning med Led

Många utomhusbelysnigar har led-ljuskällor, då det är strömsparande. En led-ljuskälla, som bara ska ge tillräckligt ljus för att du ska kunna orientera dig i mörket, använder så lite ström att du knappt kan se dess förbrukning på elräkningen. Särskilt om en sensor släcker lamporna så snart ingen rör sig i närheten av dem.

De batteridrivna lamporna använder led av samma anledning.

Din utomhusbelysning gör ditt hus säkrare

Inbrottstjuvar kan vill helst arbeta ostört. Därför kan din utomhusbelysning fungera förebyggande mot inbrott. Detta gäller särskilt om du väljer utomhusbelysning med rörelsevakt. När en inbrottstjuv närmar sig huset tänds lamporna tack vare en rörelsevakt, och då kan inte tjuven "arbeta" i fred.

Utomhusbelysning: Din utomhusbelysning gör ditt hus säkrare

En kraftig ljuskägla från din utomhusbelysning med sensor hjälper dig att hålla inbrottstjuvarna borta.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Belysning