Är det bra ljus i ditt hus?

Har du rätt ljus vid spegeln i badrummet? Och i köket, när du hackar grönsaker? Vi ger dig goda råd om hur du bäst placerar lampor och annan belysning, så att du har optimala ljusför-hållanden, som passar just dina behov.

Ljus: Få bra belysning i hela hemmet

Få våra bästa råd så att du undviker de typiska missarna och får en bra belysning i hela huset.

Ett rum med bra ljus är ett rum som du trivs i, och som du har lust att stanna kvar i. Så här skulle du säkert vilja känna i alla husets rum, men många upplever att det finns platser i huset som är mer populära än andra, och ytor som nästan aldrig används. Orsaken kan mycket väl vara att ljuset precis där inte är tillräckligt bra och inte passar till det som du vill använda ytan till. Med rätt belysning överallt kommer du få större glädje av hela huset.

När du ska inreda ditt hem med ljus, ska du först ta reda på vilka ljusbehov som finns i de olika rummen. På några platser har du användning för arbetsljus, ex. i köket och i badrummet. På andra ställen passar det bättre med ett mer riktat ljus, ex. en läslampa vid sängen. Belysning som kan dämpas, eller lampor som endast ger mysljus behövs också, så att du täcker in alla olika ljusbehov som just du och ditt hem har.

LÄS OCKSÅ: Våra bästa tips för att gömma sladdar och kablar i hemmet

Välj en lampa med bra ljus

Det finns en uppsjö av lampor, spots och ljuspaneler att välja mellan. Det är en riktigt dålig idé att enbart välja en lampa utifrån dess utseende. Du ska först och främst välja utifrån hur den lyser, och ta reda på om den passar på den plats du tänkt ha den på, och det behov den ska täcka.

Olika sorters ljuskällor

När du väljer ljuskällor till ditt hem bör du välja efter funktion - och inte bara efter utseende, som många är benägna till. Här visar vi dig typiska exempel på ljuskällor - vilket slags ljus de ger, och hur de används på bästa sätt.

LAMPOR MED DIMMER är flexibla och kan både ge ett bra basljus och mysbelysning, ex. över matbordet.

SPOTLIGHTS I TAKET ger ett bra basljus, ex. i kök och badrum. Välj flexibilitet - att de kan vridas, och att ljuset kan dämpas.

LAMPOR MED VITA GLASSKÄRMAR ger diffust ljus, ex. vid en spegel, så du slipper skuggor i ansiktet, eller som mysbelysning.

LAMPOR MED STÄNGD SKÄRM gör att ljuset riktas mot något specifikt, ex. som läslampa eller arbetsbelysning i köket.

Vardagsrum

I många hem ligger vardagsrummet i direkt anslutning till köket. Det gör det till ett rum som du tillbringar mycket tid i, och både äter, läser, ser på TV, kopplar av i osv. Du har därför användning för både mysbelysning, arbetsljus, flexibelt ljus, t.ex. med en dimmer och så kallat diffust ljus, som ger ett mer generellt ljus i rummet.

När du väljer ljuskällor till vardagsrummet ska du i första hand välja några som täcker ditt behov av ljus. Och när du väljer olika sorters ljus, placerade i varierande höjder, skapar du samtidigt ett dynamiskt rum som du får lust att uppehålla dig i. Ljus kan också användas till att främhäva objekt, t.ex. din favoritmålning, eller skapa extra “rum”, ex. med en läslampa vid fåtöljen.

Det är en god idé att ha minst två-tre strömbrytare i vardagsrummet, så att du har möjlighet att använda ljuset så flexibelt som möjligt.

VANLIGA FEL
Du köper en lampa som du tycker är fin, och reflekterar inte över om den kan ge det ljus som behövs på just den plats du tänkt placera den.

Vardagsrum

Badrum

Ett annat centralt rum i hemmet är badrummet, där de flesta människor börjar och avslutar dagen. Här har du användning för ett bra basljus, som du kan få från spotlights i taket. Det är väldigt viktigt att du också har ett något diffust ljus vid spegeln, så att du inte får skuggor i ansiktet när du tittar dig i spegeln. Har du bara spotlights i taket, får du lätt skuggor i ansiktet, men de äts upp av diffust ljus som du ex. får från ett par lampor med vit glasskärm. De ger bra ljus både till rakning, makeup och tandvård.

Spegelbelysning är något av det allra svåraste. Bäst belysning här ger glödlampor i opalglas runt spegeln, som ofta används på teater. Det finns även ljuspaneler, som är gjorda för att sitta ovanför en spegel.

När du ska placera din ljuskälla i duschutrymmet bör du tänka på att den inte sätts rakt ovanför din kropp. Då kommer du skugga dig själv. Placera den istället lite framför eller bakom där kroppen oftast står.

VANLIGA FEL
Det finns inget diffust ljus vid spegeln, så du får skuggor i ansiktet.

Badrum

Sovrum

Du behöver inget ljus när du ska sova, men kanske läser du en stund innan du somnar, och då har du användning för en läslampa. En med stängd skärm, så att ljuset kan riktas just dit du behöver det, utan att störa andra. Det finns sänglampor där ljuset kan dimmas, vilket är smart.

Ofta har du även en garderob i sovrummet, och då behöver du ett bra basljus för att hitta dina kläder.

Basljus kan du t.ex. få med spotlights eller en bra lampa med kraftigt ljus i taket. Eller så kan du välja garderober med inbyggd belysning.

VANLIGA FEL
Du placerar en lampa mitt i rummet, med en dålig ljuskälla som inte kan lysa upp rummet tillräckligt.

Sovrum

Entré

Du går ut och in genom dörren till ditt hem många gånger - ibland i dagsljus och ibland när mörkret lagt sig. Oavsett när på dygnet, är det viktigt att du har bra ljusförhållanden här. Du ska hitta ytterkläder, väskor och nycklar, och kunna se ordentligt när du knyter skorna. En ljus och vänlig entré med bra ljus ger inte bara dig en trevlig upplevelse, utan även dina gäster som kommer på besök.

VANLIGA FEL
Du placerar dina spotlights precis i gångstråket, så du skuggar dig själv.

Entré

Kök

I många hem är köket ett centralt rum - en samlingspunkt där hela familjen träffas. Här lagas inte bara mat flera gånger om dagen. Kanske är det en plats för läxläsning, datorsurfande, sällskapspel, samtal osv. Rummets många olika funktioner ger därför även ett blandat ljusbehov.

Köket bör ha ett bra basljus - åter igen är spotlights i taket en bra idé. Kom ihåg att de inte behöver sitta på samma avstånd från varandra, men däremot placeras där behovet finns.

Ett bra arbetsljus är ett måste, så att du kan se vad du står och gör. Det kan du ex. få om du monterar ljuspaneler under överskåpen. Det kan också vara ett par pendellampor med stängd skärm, som riktar ljuset ner dit du ofta står och arbetar, t.ex. vid vasken eller diskbänken.

VANLIGA FEL
Du har dåligt arbetsljus, och ser inte vad du arbetar med, eftersom du har spotlights i taket som är placerade så att du skuggar dig själv.

Kök

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Belysning