Därför ser de ut att fungera utan att göra det
Ibland kan den gamla transformatorn med järnkärna eller en nyare elektronisk transformator mycket väl få nya LED-spotlights att lysa. Men de fungerar inte som de ska och spottarna kommer att dö långt innan påstådd livslängd, som oftast ligger på 15.000-25.000 timmar.
Växelström:
En gammeldags transformator med järnkärna producerar växelström som växelvis går åt ena och åt andra hållet i ledningarna. Om transformatorn har en effektiv spänning på 12 volt, är den maximala spänningen 17 volt. Kopplar du en LED-spott, som alltid behöver likström, till transformatorn med järnkärna, kommer spotlighten, om den över huvud taget lyser, bara lysa när spänningen går åt ena hållet.
Spotten kommer därför blinka 25 gånger i sekunden. Det syns inte alltid med blotta ögat, men det går ut över ljuskvaliteten och livslängden. Maxspänningen på 17 volt minskar också livslängden betydligt.
Minimibelastning:
Elektroniska transformatorer behöver en minimibelastning för att fungera. Jämfört med LED har halogenspottar en betydligt högre förbrukning. Du kan därför uppleva att minimibelastningen klaras, om du testar att byta ut en spotlight till LED.
När du därefter byter ut alla minskas den totala belastningen till en nivå som transformatorn inte kan hantera, och spottarna kommer därför inte att lysa.
Hård start:
LED-spotlights behöver en lugn start, där spänningen ökas jämnt och kontrollerat på kort tid. Vissa elektroniska transformatorer ökar spänningen direkt, och en upprepad hård start kan förkorta LED-spottens livslängd.