För gör-det-självare är fiberljus en både lätt och säker väg till vackra ljuseffekter. Uppbyggnaden med en enda centralt placerad ljuskälla och fiberkablar som leder ljuset – och bara ljuset – ut dit där det ska lysa, innebär nämligen att du kan och får göra allt själv. Samtidigt slipper du bekymra dig om fukt eller värme där ljuset ska användas. Du kan därför utan problem sätta fiberljus i t.ex. trädgården, på uppfarten eller i duschkabinen.

Vackert ljus både ute och inne

Ljusboxen, där själva ljuskällan är placerad, finns både som inomhus- och utomhusmodell. Bägge kan dock användas till att få ljus ute i trädgården.

Utomhusmodellen, som tål regn och drivsnö, ska dock alltid installeras av en auktoriserad elinstallatör, medan du själv får installera inomhusmodellen. Har du möjlighet att placera ljusboxen i garaget eller i huset och sedan föra ut fiberkablarna genom ett hål i väggen, kan du således göra hela installationen själv. Du måste dock försäkra dig om att boxen är placerad torrt och att den är skyddad mot regn och kondens.

Var samtidigt uppmärksam på att vissa modeller kan väsnas litegrann, då de är utrustade med en fläkt för att kyla ner ljuskällan. Se därför till att ljusboxen är placerad på ett ställe där du inte störs av fläkten, och där den samtidigt kan göra sig av med värmen.

En armatur, många lampor

Kablarnas ändar, från vilka ljuset strålar ut, kan antingen användas direkt eller kopplas till en speciallampa, t.ex spotlights, uplights eller downlights. På det viset kan en enda lampa fördela ljuset till många olika lampor eller ljuspunkter.

Den centralt placerade ljuskälllan gör samtidigt att det är lätt att göra felsökningar, då det jämfört med traditionella ljusinstallationer är väldigt få platser det kan gå snett på.

Fiberkablarna mäter oftast 0,5-8 mm i diameter och finns i flera olika set med 50 eller fler kablar, och de kan köpas på löpmeter för runt 120 kronor/meter exklusive ljuskälla. Ljuskällorna kostar från runt 2.000 kronor. Sök på fiberljus på nätet så får du upp några olika butiker.

Hämta artikeln

Hämta artikeln och få inspiration till hur du kan använda den smarta belysningen. Vi visar hur du lägger fiberljus i beläggningen utomhus och i badrumsgolvet.