Häftiga effekter med fiberljus

Fiberljus är genialt om du vill ha vackra ljuseffekter. Du slipper bekymra dig om fukt och värme. Och bäst av allt – du kan göra det själv.

För gör-det-självare är fiberljus en både lätt och säker väg till vackra ljuseffekter. Uppbyggnaden med en enda centralt placerad ljuskälla och fiberkablar som leder ljuset – och bara ljuset – ut dit där det ska lysa, innebär nämligen att du kan och får göra allt själv. Samtidigt slipper du bekymra dig om fukt eller värme där ljuset ska användas. Du kan därför utan problem sätta fiberljus i t.ex. trädgården, på uppfarten eller i duschkabinen.

Vackert ljus både ute och inne

Ljusboxen, där själva ljuskällan är placerad, finns både som inomhus- och utomhusmodell. Bägge kan dock användas till att få ljus ute i trädgården.

Utomhusmodellen, som tål regn och drivsnö, ska dock alltid installeras av en auktoriserad elinstallatör, medan du själv får installera inomhusmodellen. Har du möjlighet att placera ljusboxen i garaget eller i huset och sedan föra ut fiberkablarna genom ett hål i väggen, kan du således göra hela installationen själv. Du måste dock försäkra dig om att boxen är placerad torrt och att den är skyddad mot regn och kondens.

Var samtidigt uppmärksam på att vissa modeller kan väsnas litegrann, då de är utrustade med en fläkt för att kyla ner ljuskällan. Se därför till att ljusboxen är placerad på ett ställe där du inte störs av fläkten, och där den samtidigt kan göra sig av med värmen.

LÄS OCKSÅ: Galleri – 11 olika utomhusbelysningar

En armatur, många lampor

Kablarnas ändar, från vilka ljuset strålar ut, kan antingen användas direkt eller kopplas till en speciallampa, t.ex spotlights, uplights eller downlights. På det viset kan en enda lampa fördela ljuset till många olika lampor eller ljuspunkter.

Den centralt placerade ljuskälllan gör samtidigt att det är lätt att göra felsökningar, då det jämfört med traditionella ljusinstallationer är väldigt få platser det kan gå snett på.

Fiberkablarna mäter oftast 0,5-8 mm i diameter och finns i flera olika set med 50 eller fler kablar, och de kan köpas på löpmeter för runt 120 kronor/meter exklusive ljuskälla. Ljuskällorna kostar från runt 2.000 kronor. Sök på fiberljus på nätet så får du upp några olika butiker.

Så fungerar en installation med ljusledare

En bunt fiberkablar kopplas till en låda med en ljuskälla inuti. Ljuset leds genom fiberkabeln och kan användas direkt i den andra änden. Man kan även koppla ljusledarna till en speciallampa.

Fiberljus i stenläggningen

Om du ska anlägga en ny uppfart eller en trädgårdgång, har du möjlighet att välja ett hav av ljusinstallationer. Eller om du vill piffa upp en existerande uppfart, är fiberljust ett enkelt och smart sätt.

Fibertrådarna läggs ner mellan stenarna. Fogarna mellan stenarna är avlägsnade sen tidigare. Ändarna på fibertrådarna förs upp genom kakelkryss, som du i förväg har borrat ett litet hål i, som passar i fiberns tjocklek.

Kakelkryssen sätts i spänn mellan stenarna, så att fibertrådarna kommer upp på rätt plats, och i det mönster du önskar.

Fogarna täcks igen, så att fibertrå-darna sticker upp där de ska vara.

Fibertrådarna klipps eller skärs till. Se till att du kan se änden på de små trådarna. Det är nämligen här ljuset kommer ut.

Fiberljus i kakelplattor

Vill du ha häftiga ljuseffekter i badrummet är fiberljus en bra idé. Fibern är så tunn att den kan gömmas i t.ex. kakelfixet. Samtidigt slipper du bekymra dig om fukt.

De små fibertrådarna läggs ner direkt i det nylagda kakelfixet.

Fibertrådarna förs upp mellan plattorna på önskad plats och i önskat mönster.

Trådarna förs upp genom kakelkryss, som du i förväg har borrat ett litet hål i, som passar fiberns tjocklek. Trådarna klipps till med lite längd till godo.

Plattorna fogas, när kakelfixet har torkat helt. Det överflödiga fogbruket dras av med en hårt urvriden svamp.

Fibertrådarna skärs till i nivå med fogarna, när fogarna är helt torra.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Belysning