Så här läser du produktdeklarationen:
Energiförbrukning
Så mycket energi förbrukar ljuskällan.
Många moderna ljuskällor har påtryckt ett extra watt-tal. Det berättar vad ljusstyrkan ungefär motsvarar om det var en gammeldags glödlampa.
Lumen – ljusstyrkan
Ljusstyrkan mäts i lumen och berättar hur mycket ljus som skickas ut – oavsett sort. Här kan du se hur många lumen en gammeldags glödlampa ungefär skickar ut, så att du har något att jämföra med.
Glödlampor ≈ Ljusstyrka
15 watt ≈ 140 lumen
25 watt ≈ 250 lumen
40 watt ≈ 470 lumen
60 watt ≈ 800 lumen
75 watt ≈ 1.050 lumen
100 watt ≈ 1.520 lumen
Sockel och dimbarhet
Ljuskällans sockel ska passa till fattningen. De vanliga skruvfattningarna till 230 volt är E14 och E27, medan GU10 används till 230-voltsspotlights. GU5.3 är det populäraste till 12-voltsspotlights.
Om ljuset kontrolleras med en dimmer ska du välja en dimbar ljuskälla. Äldre dimrar kan dock ofta inte dimra lågenergilampor och LED. Det kan därför vara nödvändigt att byta ut dimmern mot en nyare.
Kelvin – färgtemperatur
Färgtemperaturen mäts i kelvin och berättar om en ljuskälla ger ett varmt eller ett kallt ljus. Ju högre siffra desto kallare ljus. Dagsljus är på 6.000 kelvin, soluppgång och solnedgång på 2.000-3.000 kelvin och stearinljus omkring 2.000 kelvin. De flesta ljuskällor till hemmet ligger mellan 2.500 och 3.200 kelvin med 2.700 kelvin som ett säkert val på de flesta ställen. Med vissa smarta ljuskällor som Philips Hue och Ikea Trådfri har du möjlighet att ställa in färgtemperaturen.
Energimärkning
Från mars 2023 ska alla ljuskällor vara märkta med den nya energimärkningen. Den gamla märkningen är från en tid när ljuskällor var mindre effektiva än idag och skalans A+ och A++ lades till i takt med att effektiviteten blev bättre. Den nya skalan från A till G ställer större krav och en LED-lampa som tidigare var märkt A++ kan nu mycket väl vara märkt F.
Årlig förbrukning
Denna siffra anger hur många, kWh, kilowatt-timmar som ljuskällan drar på 1.000 timmar. Det motsvarar två timmar och 42 minuter om dagen i ett år.
Ra – färgåtergivning, livslängd i timmar och antal tändningar
En ljuskällas förmåga att återge färger mäts i Ra eller CRI. Ett lågt Ra-värde får färgerna att upplevas tråkiga och matta.
Bara solens strålar har en färgåtergivning på maximala 100. Gammeldags glödlampor ligger på 99, medan många lågenergilampor ligger mellan 80 och 90.
Allt över 80 är som utgångspunkt acceptabelt i hemmet, men det finns ställen där det kan vara en bra idé att gå högre – t ex i köket och över matbordet, där ett högt Ra-värde kan få maten att se mer inbjudande ut.
Denna siffra anger hur många timmar tillverkaren lovar att ljuskällan kan vara tänd. Vår erfarenhet är dock att vissa tillverkare är lite för generösa med den siffran.
Så många gånger lovar tillverkaren att ljuskällan klarar av att tändas och släckas.