Så här väljer du rätt ljuskälla

Det går inte längre att köpa glödlampor utifrån watt-talet. Nu är det lumen, ra och kelvin som gäller.

Med de gamla glödlamporna fanns det ett klart samband mellan deras ljusstyrka och energiförbrukningen, som mättes i watt. Två olika glödlampor med samma förbrukning gav också ungefär samma mängd ljus. Så är det inte längre.

Med moderna lågenergi- och LED-lampor har förbrukningen skruvats ner rejält, och sambandet är borta. Dessutom har konstruktionen och kvaliteten på ljuskällan nu avgörande betydelse för färgtemperaturen och färgåtergivningen.

Färgtemperaturen, som mäts i kelvin, avslöjar hur varmt eller kallt ljus som avges, medan färgåtergivningen, som mäts i Ra eller CRI, avslöjar hur bra en ljuskälla är på att återge färger. Med de gamla glödlamporna gav båda delarna sig själv.

Ljusstyrkan mäts i lumen, och det är särskilt den du ska titta efter. Väljer du en färgtemperatur runt 2.700 kelvin och en färgåtergivning på mer än 80 Ra har du generellt sett hamnat rätt. Men det finns ställen där det kan vara en
fördel att välja en annan ljuskälla som bättre passar till hur du använder rummet – t ex i köket, sovrummet eller hemmakontoret.

Förvirrande begrepp

Du kan ibland stöta på två andra begrepp som för många mest av allt ökar förvirringen: candela och lux.

Där lumen är den totala mängden ljus som skickas ut, så är candela hur mycket ljus som skickas ut i en bestämd riktning. Lux berättar hur mycket ljus som träffar en yta.

En lampa över ett bord skickar alltid ut samma mängd ljus mot bordet, men luxen som mäts på bordet beror mycket på avståndet.

Men som sagt: Använd bara lumen, Ra och kelvin.

Så här läser du produktdeklarationen:

Energiförbrukning

Så mycket energi förbrukar ljuskällan.

Många moderna ljuskällor har påtryckt ett extra watt-tal. Det berättar vad ljusstyrkan ungefär motsvarar om det var en gammeldags glödlampa.

Lumen – ljusstyrkan

Ljusstyrkan mäts i lumen och berättar hur mycket ljus som skickas ut – oavsett sort. Här kan du se hur många lumen en gammeldags glödlampa ungefär skickar ut, så att du har något att jämföra med.

Glödlampor ≈ Ljusstyrka
15 watt ≈ 140 lumen
25 watt ≈ 250 lumen
40 watt ≈ 470 lumen
60 watt ≈ 800 lumen
75 watt ≈ 1.050 lumen
100 watt ≈ 1.520 lumen

Sockel och dimbarhet

Ljuskällans sockel ska passa till fattningen. De vanliga skruvfattningarna till 230 volt är E14 och E27, medan GU10 används till 230-voltsspotlights. GU5.3 är det populäraste till 12-voltsspotlights.

Om ljuset kontrolleras med en dimmer ska du välja en dimbar ljuskälla. Äldre dimrar kan dock ofta inte dimra lågenergilampor och LED. Det kan därför vara nödvändigt att byta ut dimmern mot en nyare.

Kelvin – färgtemperatur

Färgtemperaturen mäts i kelvin och berättar om en ljuskälla ger ett varmt eller ett kallt ljus. Ju högre siffra desto kallare ljus. Dagsljus är på 6.000 kelvin, soluppgång och solnedgång på 2.000-3.000 kelvin och stearinljus omkring 2.000 kelvin. De flesta ljuskällor till hemmet ligger mellan 2.500 och 3.200 kelvin med 2.700 kelvin som ett säkert val på de flesta ställen. Med vissa smarta ljuskällor som Philips Hue och Ikea Trådfri har du möjlighet att ställa in färgtemperaturen.

Energimärkning

Från mars 2023 ska alla ljuskällor vara märkta med den nya energimärkningen. Den gamla märkningen är från en tid när ljuskällor var mindre effektiva än idag och skalans A+ och A++ lades till i takt med att effektiviteten blev bättre. Den nya skalan från A till G ställer större krav och en LED-lampa som tidigare var märkt A++ kan nu mycket väl vara märkt F.

Årlig förbrukning

Denna siffra anger hur många, kWh, kilowatt-timmar som ljuskällan drar på 1.000 timmar. Det motsvarar två timmar och 42 minuter om dagen i ett år.

Ra – färgåtergivning, livslängd i timmar och antal tändningar

En ljuskällas förmåga att återge färger mäts i Ra eller CRI. Ett lågt Ra-värde får färgerna att upplevas tråkiga och matta.

Bara solens strålar har en färgåtergivning på maximala 100. Gammeldags glödlampor ligger på 99, medan många lågenergilampor ligger mellan 80 och 90.

Allt över 80 är som utgångspunkt acceptabelt i hemmet, men det finns ställen där det kan vara en bra idé att gå högre – t ex i köket och över matbordet, där ett högt Ra-värde kan få maten att se mer inbjudande ut.

Denna siffra anger hur många timmar tillverkaren lovar att ljuskällan kan vara tänd. Vår erfarenhet är dock att vissa tillverkare är lite för generösa med den siffran.

Så många gånger lovar tillverkaren att ljuskällan klarar av att tändas och släckas.

Var ska du välja vad?

Det finns inte något perfekt facit när det handlar om om att välja ljuskällor till ditt hem. En ljuskälla med en färgtemperatur på omkring 2.700 kelvin och en färg-återgivning på mer än 80 Ra är ett säkert val, men om du vill få ut lite extra av belysningen där hemma så finns det platser där du med fördel kan välja något annat. Här får du Gör Det Självs bästa förslag på vilka ljuskällor du ska välja till vad.

Du kan aldrig välja en ljuskälla med för bra färgåtergivning (Ra-värde), men ett högt Ra-värde betyder också ett högre pris. Hur kraftfull en ljuskälla ska vara (lumen) beror delvis på hur många lampor du har i rummet. Om du vill ha mer ljus i ett rum är en kraftfullare ljuskälla ofta inte lösningen, eftersom det kan ge rummet en ojämn belysning med mycket ljusa och mörka områden. Ofta är en extra lampa lösningen.

Läs om de bästa ljuskällorna för ditt hem här:

 • A Sovrummet
  En dämpad, varm belysning gör det enklare att komma till ro.
  · Ljusstyrka: ca 250 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: upp till 2.700 kelvin

 • B Hallen/gången
  Det varma, vita ljuset ger en bra grund-
  belysning. Behöver du mycket ljus är det en bra idé att satsa på 800 lumen.
  · Ljusstyrka: ca 470-800 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700-3.300 kelvin

 • C Kontoret
  Ett starkt, lite kyligare ljus kan bidra till att öka koncentration och produktiviten.
  · Ljusstyrka: ca 800-1.000 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: 3.300-5.300 kelvin

 • D Badrummet
  Ett starkt ljus med bra färgåtergivning är en fördel om badrummet används t ex för att sminka sig.
  · Ljusstyrka: ca 800-1.000 lumen
  · Färgåtergivning: minst 90 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700-3.300 kelvin

 • E Barnkammaren
  I barnens rum är det en bra idé att välja en varm färgtemperatur på 2.700 kelvin som fungerar bra till både lek, avslappning och sömn. En sänglampa med ett svagare och ännu varmare ljus är inte en dålig idé.
  · Ljusstyrka: ca. 470 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700 kelvin

 • F Matbordet
  En bra färgåtergivning kan få maten att se mer tilltalande ut. Det kan vara lite svårt att hitta rätt ljusstyrka för både att äta och eftersittningen med ett glas vin. Så om du ska ha dimmer någonstans så är nog matbordet den bästa platsen.
  · Ljusstyrka: ca 470-800 lumen
  · Färgåtergivning: minst 90 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700-3.300 kelvin

 • G Vardagsrummet
  Ett varmt, vitt ljus är en bra grundbelysning.
  · Ljusstyrka: ca 470 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700-3.300 kelvin

 • H Tvättstugan
  Det varma, vita ljuset är en bra grundbelysning. Behöver du mycket ljus är det en bra idé att satsa på 800 lumen.
  · Ljusstyrka: ca 470-800 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700-3.300 kelvin

 • J Köket
  Ett starkt ljus gör det lätt att se vad du håller på med, medan en bra färgåtergivning kan få maten som du lagar att se mer inbjudande ut.
  · Ljusstyrka: ca 800-1.000 lumen
  · Färgåtergivning: minst 90 Ra
  · Färgtemperatur: 2.700-3.300 kelvin

 • **K Verkstan/garaget
  Ett starkt, lite kyligare ljus kan bidra till att öka koncentration och produktiviten.
  · Ljusstyrka: ca 800-1.000 lumen
  · Färgåtergivning: minst 80 Ra
  · Färgtemperatur: 3.300-5.300 kelvin

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Belysning