LED – förvisar andra ljuskällor till mörkret

Led-lampor tillhör framtiden. Strömförbrukningen är mindre, livslängden större och ljuset varmare än det från glödlamporna. Dessutom är värmeutvecklingen minimal och lamporna kan användas överallt. Led-lamporna förvisar klassiska spar- och halogenlampor till mörkret.

Hållbar och energivänlig LED

Led är en förkortning av Light Emitting Diode (ung. ljusgivande diod).Dioden är elektronisk och förvandlar energi (ström) till ljus. Dioden utvecklar nästan ingen värme och därmed slits lampan inte lika mycket som en glödlampa eller halogenlampa.

En halogenlampa använder 10 % av energin till ljus medan resten blir till värme. Eftersom led-lampan inte avger någon värme kan du placera armaturen nästan exakt var den behövs utan att tänka på t.ex. brandrisken. Du kan dessutom sätta upp många armaturer utan att oroa dig för elräkningen. Du kan t.ex. ersätta en 60 W glödlampa med 10 led-lampor utan att öka strömförbrukningen.

Redaktionen rekommenderar: Få häftiga effekter med fiberljus

Led ger varmare ljus

Ett av de stora problemen med energisparlampor har varit att de gett ett ganska kallt ljus. Och det har irriterat många eftersom vi i Norden behöver mycket ljus på vintern. När det gäller en lampas förmåga att återge färger så ska du kolla lampans Ra-värde (Rendering Accuary, ung. återgivande). Och led-lamporna har här fina värden.

Dagsljus har ett Ra-värde på 100. Ju högre värde, desto bättre återges färger. Glödlampor och halogenlampor har ett Ra-värde på 98-99 medan energisparlampor ligger lågt, mellan 80 och 85. Led-lampor ligger mellan 85 och 95.

Men ju högre Ra-värdet är, desto högre blir priset på lampan. Det är ju diodens kvalitet som är utslagsgivande för ljusets kvalitet.

Så här väljer du rätt led-lampa

Experter inom belysning föreslår att du väljer lampor med ett Ra-värde på 90 eller högre, i varje fall på ställen där du verkligen vill ha en så perfekt färgåtergivning som möjligt.

Lumen är det värde som används när vi talar om en lampas prestanda, alltså ljusstyrka. Det är därför alltid lumen som du ska jämföra för att skilja mellan olika ljuskällor. En gammaldags glödlampa på 60 watt ger mellan 700 och 800 lumen.

Om du vill byta ut en sådan glödlampa ska du välja en led-lampa som ger ungefär lika många lumen. Men du bör också undersöka hur varmt eller kallt sken lampan ger. Färgtemperaturen uttrycks i kelvin (K) och är värdet 2600–3000 K, så är skenet varmt. Mellan 3500 och 4000 är skenet neutralt. Med varmt ljus menas ljus från en halogenlampa medan neutralt ljus definieras som dagsljus. Dagsljuset mitt på dagen är cirka 5000 K.

LÄS OCKSÅ: Galleri – 11 olika utomhusbelysningar

Kolla lumenvärdet

Vi har nästan alltid vält glödlampor efter antal watt. Men watt används för att tala om hur mycket energi lampan förbrukar och därför kan watt inte användas när du köper en led-lampa. Du ska i stället se efter lumen, som anger lampan ljusflöde.

VÄLJ RÄTT LAMPA

GLÖDLAMPOR:
15 watt
25 watt
40 watt
60 watt
75 watt
100 watt

LED-LAMPOR:
140 lumen
250 lumen
470 lumen
800 lumen
1050 lumen
1520 lumen

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Belysning