Utomhusbelysning – du kan sätta upp själv

Man får väl inte sätta upp utomhusbelysning själv? Jo, nu får man det! Lågspänningssystem och solcells-drivna lampor gör det möjligt så nu får alla chans att sätta upp en egen belysning utomhus. Här får du ett antal förslag på lampor som kan visa väg och lysa upp.

Den primära uppgiften för en belysning utomhus är att lysa upp gångytor, ytterdörr, infart och t.ex. carport och uthus – alltså områden där du och dina gäster går eller kör när det är mörkt. Belysningen får förstås inte blända. Men samtidigt som ljuset har en praktisk funktion kan det medverka till att framhäva detaljer, snygga partier eller växtligheten på tomten.

Tänk på att rikta ljuset dit där det verkligen behövs och inte mot alla andra ställen. Överväg rörelsevakter, alltså sensorer, som släcker ljuset när det inte behövs.

Sedan var det detta med elräkningen: led-lampor drar nästan ingen ström och solcellslampor får gratis energi från solen.

Redaktionen rekommenderar: Är det bra ljus i ditt hus?

1. Atria. Kvadratiska led spotlights

En del av Techmars Garden Light-serie, som man rätt lätt kan installera kan själv. Kan även placeras under vatten. Cirka 4 cm hög och 4 cm bred. 225 kr.

2. Arigo. Cool LED

Lampa ur Techmars Garden Light smarta serie av byggsatser där du kan välja lampor, transformatorer, behövliga kontakter och skarvsladdar. Lampan är 10 cm hög och 9 cm bred.
Pris för två lampor, transformator och 10 meter sladd cirka 1300 kr.

3. XLED SOL. Låt solen lysa på natten

Solar är en serie kvalitetslampor som drivs med hjälp av solceller. Det innebär att solcellerna trots allt klarar sig med de rätt få soltimmar våra breddgrader bjuder på och ändå är de kapabla att ge tillfredsställande ljus. Finns som stående lampa, för väggmontering och med husnummer.
Priser mellan 2000 kr och 2500 kr.

4.Vitex. Mjuk led-belysning för gångar och infart

Passar riktigt bra längs en gång eller längs en terrass där man inte vill ha lika målinriktad belysning som den från spotlights.

Storleken är 36,5 cm i höjd och 10 cm i bredd.

Pris för en sats med 10 meter sladd, transformator och två lampor ligger på 1100 kr.

5. BOX LED. Smarta lampor för väggmontering

Med sina två 3-wattslampor kan armaturen lysa i stort sett dygnet runt utan att knäcka ekonomin. Elektrikern ska dra ström till transformatorn men resten klarar du själv. Storleken är 10 x 10 x 10 cm.
Pris cirka 2475 kr

6. Andros. Led-lampor av rostfritt stål

Har fått klass IP67 vilket innebär att de kan monters under taksprånget och längs gångar. Diameter 9,6 cm, höjd 6,5 cm.
Prisbild inkl. transformator 1900 kr.

7. Paros. Ljuspunkter på terrassen eller längs fasaden

De små och nätta lamporna passar fint längs en terrass eller under taksprånget. Lamporna är bara 2,6 cm höga och 2,4 cm breda. För 10 lampor i rostfritt stål ger du cirka 1100 kr inkl. transformator.

8. Astrum. LED minilampa

De små led-lamporna på endast 4 cm passar på många ställen, även där det inte finns så mycket plats. De kan till och med monteras i vatten.

Techmars Garden Light – en byggsats där du beställer lampor, transformator och skarvsladdar för att sedan klicka ihop delarna utan att använda verktyg. Lamporna är 2,8 cm höga och 4 cm i diameter. Pris 175 kr/st.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Belysning