Kontrollera din utomhusbelysning via Wi-Fi

Ska ditt hus också dekoreras till jul? Och helst utan att det lyser dygnet runt och drar onödigt mycket el? Ta då kontroll över belysningen med wifi.

Tänd, släck och programmera

Lösningen är en liten kontakt som du sätter i ditt eluttag utomhus. Sedan ansluter du kontakten till ditt wifi, och vips så kan du kontrollera julbelysningen med din telefon.

Du kan programmera belysningen att tändas och släckas vid de tidpunkter du vill, och du kan variera det från dag till dag. T ex kan du ställa in att ljuset ska tändas när skymningen faller och släckas vid midnatt och sedan tändas igen under de mörka morgontimmarna tills solen går upp.

Det finns många olika liknande kontakter och har du ett system som Philips Hue eller motsvarande kan du välja deras variant. Här har vi valt en kontakt från märket LEDVance, som inte kräver något annat än en wifi-uppkoppling.

Läs också: Vad är WiFi? Och hur fungerar det?

Så här programmerar du kontakten

Börja med att ladda ner LEDVANCE SMART+ WiFi-appen. Du kan antingen söka i App Store/ Google Play eller så du kan scanna in QR-koden på förpackningen och klicka på länken. Därefter ska du registrera en profil med e-mailadress och lösenord samt skriva in den kod som du får via e-mail. Appen är på engelska, men är väldigt enkel både att förstå och att använda.

Sätt därefter kontakten i ett eluttag - välj ett uttag inomhus och nära din router, medan du gör den första installationen och får app och kontakt att prata med varandra.

  1. Anslut en enhet genom att klicka på Add Device [1]. Om du redan har anslutit enheter så står de i en lista, och nya ska istället anslutas genom att klicka på plus [2].
  1. Klicka på fliken Auto Scan [3] och vänta tills din enhet dyker upp. Du kan också ansluta manuellt [4] genom att välja enheten i en lista, men det är lite mer besvärligt. Försök Auto Scan igen och flytta eventuellt kontakt och router närmare varandra, om det inte fungerar den första gången. Klicka på din kontakt [5].
  1. Vänta på att din kontakt installeras. Du blir ombedd att skriva in lösenordet till ditt trådlösa nätverk. När kontakten har installerats kan du eventuellt döpa om den [6]. Uppmanas du att installera ny programvara, gör då det. Klicka på Done [7] när du är färdig.
  1. Nu kan du flytta ut din kontakt till sin rätta plats. Orange bakgrund på skärmen betyder tänd, grå släckt. Tänd och släck med “knappen” [8] och gör en tidsstyrning med [9].
  1. Välj en tidpunkt [10] som kontakten ska tändas, och en eller flera dagar i veckan [11]. Gör detsamma för släckning, och gör eventuellt flera om du vill ha fler perioder eller dagar med ett annat program för belysningen.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Belysning