Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här byter du från halogen till led-spotlights

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Du kan spara mer än 80 procent av elförbrukningen genom att byta ut dina 12V halogenspotlights mot ledlampor. Men du måste samtidigt byta ut transformatorn mot en avsedd för ledsystem.

Ledspotlights

Ut med halogen- och in med ledlampor. Det är enkelt att byta ut lampan i dina spotlights, men transformatorn måste också bytas ut till en avsedd för ledsystem, för att dina nya ledspotlights ska fungera.

Ledlamporna har med tiden ersatt den traditionella glödlampan i hemmets alla lampor. Ljuskvaliteten blir allt bättre och besparingen på elräkningen är glädjande.

Nu har turen kommit till dina takspotlights. Ljuskvaliteten i 12V-ledlamporna har blivit så bra att det finns all anledning att byta ut de gamla halogenlamporna mot ledspotlights.

ÖVERSIKT: Vad heter sockeln?

Även här är besparingen ansenlig: Har du exempelvis sax 10-watts halogenlampor i köket kan du byta ut dem mot sex 1,2-watts ledlampor – på så sätt minskar strömförbrukningen från 60 watt till imponerande 7,2 watt!

Ledspotlights kräver en ny transformator

Halogenlampor drivs antingen av en elektronisk transformator (som ofta är lätt och avlång) eller en järnkärnetransformator (i regel stor och tung).

Därför finns det två anledningar till att de gamla transformatorerna till halogenlamporna inte fungerar tillsammans med ledlampor.

  1. Minimibelastning
  2. Växelström eller likström

Ledspotlights kräver därför en annan typ av omvandlare, en led-transformator. När du byter från halogen- till ledlampor måste du också byta ut den gamla transformatorn mot en som är avsedd för ledlampor.

Spara 90 procent på elräkningen med ledspotlights

När du väl har bytt ut lamporna och transformatorn kan du glädjas åt markant lägre strömförbrukning i dina spotlights. En 10-watts halogenlampa kan ersättas med en 1,3-watts ledlampa – det vill säga drygt en tiondel av strömförbrukningen.

Ledlampornas livslängd är också markant längre – upp till 20?000 timmar – jämfört med halogenlampornas i bästa fall 4?000 timmar.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka