Så spacklar du ett plant betonggolv

Oavsett om du ska lägga klinker eller trägolv, eller montera ett nytt kök, så är ett helt plant golv den bästa utgångspunkten. Här visar vi hur du gör.

Så spacklar du ett plant betonggolv

Det är viktigt att alla ojämnheter fylls ända upp med golvspackelmassa. När golvet är helt rakt är det mycket enklare att arbeta vidare med det.

Upphöjningar ska slipas av, och ojämnheter (fördjupningar) ska jämnas ut med självutjämnande golvspackelmassa. Är golvet väldigt ojämnt ska hela ytan jämnas till med självutjämnande golvspackelmassa.

Alla kan jämna till ett golv. Det blir lite svårare när du ska överblicka ett stort område. När det bara handlar om ett par håligheter kan du räkna med att lägga en timme eller två på projektet.

Pris:

  • Ca 500 kronor

Material:

  • Självutjämnande golvspackelmassa
  • Primer

SÅ GÖR DU:

1. Använd ett långt vattenpass till att kontrollera hur plant betonggolvet är. Det får inte vara mer än 3 mm mellan undersidan av vattenpasset och golvet. Markera fördjupningar och upphöjningar med en penna.

2. Slipa bort upphöjningar med en vinkelslip med diamantslipkopp. Använd handskar, dammask och hörselkåpor.

3. Dammsug betonggolvet noga med en grovdammsugare innan du fortsätter. Använder du en vanlig dammsugare ska du byta påse ofta, och det fina dammet sliter dessutom hårt på den.

4. Det är viktigt att stryka primer på de områden som ska spacklas. Det binder dammet och ger en god fästförmåga för golvspackelmassan.

5. Blanda golvspackelmassan med vatten, och vispa samman med en borrmaskin med påmonterad visp/ omrörare. Vispa tills alla klumpar är borta, och massan fått en yoghurtliknande konsistens. Häll ut en passande mängd på golvet.

6. Fördela spackelmassan jämnt med en bred spackel. Lägg gärna på lite för mycket spackelmassa, så att du har något att ”dra av” i efterhand.

7. Dra av spackelmassan med en helt rak bräda, som förs i zigzagrörelser. Släta sedan ut med en bred spackel, och vänta sedan tills spackelmassan är helt torr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betonggolv