Från förstörd betong till exklusivt golv

Även det mest slitna och förstörda betonggolvet kan komma att se ut som golvet i en lyxlägenhet på Manhattan om du ger det en omgång epoxispackel och -lack. Det är inte speciellt dyrt. Det är inte heller supersvårt. Och sedan håller det i många år. Vi visar hur – steg för steg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
3.000 kronor för 35 m²

Intro

Laga de stora hålen, spackla igen de små sprickorna, slipa det hela och avsluta med en omgång epoxi.

Det är receptet på ett supersnyggt betonggolv, och i den här artikeln visar vi hur du går i mål med det.

Till de allra flesta uppgifterna kan du klara dig med en vinkelslip med en slipkopp. Men om du ska ge dig på en jättestor golvyta, kan du hyra en så kallad betongslip. Det kostar omkring 1.000-1.500 kronor per dag.

Beskrivning för att slipa ett betonggolv

I den här beskrivningen visar vi dig hur du:

 • lagar stora hål i golvet
 • spacklar igen små sprickor
 • lackar golvet

Instruktion

01
Stora hål lagas 5 Steg

Är golvet fullt med hål måste de lagas innan du kan fortsätta. Allt löst material ska tas bort med en mejsel och hålen ska rensas. Ta hellre bort lite för mycket än för lite.

Det kan mycket väl finnas löst material även om du inte riktigt kan se det. Det kan du avslöja genom att knacka runt om hålet med en hammare och lyssna dig fram till om det finns löst material. Låter det ihåligt måste du sätta igång mejseln.

1

Rensa håligheter i golvet. Sätt en mejsel i borrhammaren och knacka bort all lös betong. Det går också med en vanlig mejsel och en hammare, bara långsammare. Till sist dammsugs hålen från allt löst material.

2

Grunda hålen. Vattenbaserad häftgrund/ dammbindare penslas ner i hålet. Se till att komma åt alla ytor, och stryk på rikligt. Grunden tränger ner och ger ett perfekt underlag för lagningsbruk.

3

Blanda lagningsbruket. Bruket blandas ut i vatten enligt instruktionerna på påsen. Ska du bara använda en liten omgång, blandar du det med en murslev. Annars används en omrörare i skruvdragaren.

4

Fyll bruket i hålet. Använd en murslev för att pressa ner det ordentligt, och från mitten och ut mot kanterna. Hacka igenom bruket med mursleven, så att eventuella luftbubblor försvinner.

5

Dra av överflödigt bruk med en putsbräda. Använd den också för att jämna till ytan genom stora runda rörelser långt ut på golvet.

02
Sprickor och små hål spacklas 4 Steg

När de stora hålen har lagats med bruk är det dags att titta på de småhål och sprickor som uppstår i alla betonggolv med tiden.

Här spacklar vi med en tvåkomponents epoxispackelmassa. Den är lite elastisk, så den kan följa eventuella rörelser i golvet utan att spricka.

När alla stora hål, sprickor och småhål är lagade kan du bara luta dig tillbaka och vänta tills bruk och spackelmassa har härdat. Det står på förpackningarna hur lång tid det tar innan du kan slipa.

Blanda epoxispackelmassan efter instruktionerna på burkarna. Det är viktigt för effekten att blandningsförhållandena blir exakta, så använd en köksvåg. Blanda spackelmassan i en ren plastbalja och blanda inte ihop mer än vad du hinner använda innan massan härdar.

Rensa sprickorna. Alla sprickor och småhål rensas från lös betong – här fungerar en gammal skruvmejsel riktigt bra. Dammsug emellanåt och avsluta med att pensla med lite häftgrund/dammbindare.

Fyll på med epoxispackelmassa. Den ganska flytande massan hälls i. Det går lätt om du häller från en gipsskål av gummi. Hjälp eventuellt till lite ner i sprickorna med en tunn spackel (japanspackel).

Skrapa bort överflödig spackelmassa med en stålspackel. Även här är japanspackeln smart. Den är billig, så du kan bara slänga den efteråt om det sitter rester av epoxi på den. Låt alla lagningar torka.

03
Golvet slipas 3 Steg

Använd en vinkelslip längs kanterna. Det finns särskilda “koppar” till vinkelslipen som är till för att slipa betong med. Kom ihåg att koppla till en grovdammsugare, för den här processen dammar våldsamt.

Hörnen är lite besvärliga. Här kan vinkelslipen inte nå ända in, men det finns speciella blad för betong till multiverktyget. Det låter och dammar mycket, men det är ditt enda alternativ.

Till sist slipas hela golvet med en betongslip. Den kan hyras och finns i olika storlekar, beroende på golvets storlek. En slip kostar 1.000-1.500 kronor i hyra per dag. Kom ihåg att transport tillkommer.

04
Golvet lackas 7 Steg

När golvet har slipats jämnt dammsugs det noggrant flera gånger. Använd en grovdammsugare, eftersom det fina betongdammet med största sannolikhet kommer att förstöra din vanliga dammsugare.

Golvet ska lackas (eller målas med epoxifärg), men innan du sätter i gång ska det förseglas med dammbindare/ förseglare. Här använder vi en variant som ska blandas. Men det finns också färdigblandat i stora dunkar – då slipper du blanda själv.

1

Ytan förseglas. Blanda förseglaren/dammbindaren efter instruktionerna på förpackningen, om du inte har köpt färdigblandad. Vissa förseglare är färgade så att du enkelt kan se hur långt du har kommit.

2

Börja med kanterna. Använd en elementpensel – den kan komma in i alla vrår – och skydda väggen med en bit papp. Ska du lacka lite upp på väggen så ska förseglare strykas där också.

3

Rolla golvet med förseglare. Använd en långhårig roller och kom ihåg att sätta ett skaft på, så att du inte får ont i ryggen. Rollern rengörs efter användning med rinnande vatten.

4

Lacket blandas. Nästa dag blandas epoxilacket med härdare och blandas med en omrörare på skruvdragaren. Kom ihåg skyddsmask, handskar och skyddsglasögon när du arbetar med epoxi.

5

Lacket hälls upp i ett vanligt rollertråg. Köp en lös insats av tunn plast och lägg i tråget – då behöver du bara kasta insatsen när du har lackat golvet. Epoxilack är nämligen svårt att bara skölja av.

6

Rolla lacket på golvet. Tag först kanterna med en pensel precis som med förseglaren, och använd sedan rollern för att fördela lacket. Upprepa behandlingen nästa dag.

7

Nu är golvet färdigt, och vid rengöring med vanligt golvrengöringsmedel håller det sig snyggt i många år.

Material

 • Dammbindare
 • Lagningsbruk
 • Epoxispackelmassa
 • Epoxiklarlack

Specialverktyg

 • Borrhammare med mejsel
 • Putsbräda
 • Murslev
 • Multiverktyg
 • Betongslip
 • Grovdammsugare

Tidsförbrukning

2 dagar plus torktid (lack).

Pris

Cirka 3.000 kronor för 35 m² – plus eventuell hyra av golvslip.

Svårighetsgrad

En uppgift som tillhör de lite enklare.

Video

VERKTYG: Så här använder du borrhammaren

I den här videon lär du dig allt om den urstarka borrhammaren. Med rätt inställning och rätt tillbehör på maskinen kan du lätt arbeta dig genom tegelväggar och betong och göra krävande rivningsarbeten, t ex om kakel och klinker ska tas bort.

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tips & Tricks

Material

De material som används på bilderna kan vara svåra att få tag på. Därför har vi hittat liknande produkter på nätet och på byggmarkaden. Här från Hagmans.

Du ska så mycket som möjligt alltid använda produkter från en tillverkare, då kan du vara säker på att de fungerar optimalt tillsammans.

Dammbindare

Vattenbaserad, ger en dammfri grund för övermålning med t ex epoxi

Lagningsbruk

Snabbtorkande och lättarbetat. Lagertjocklek från 1 till 25 mm.

Epoxispackel (2-komponent)

För småhål/sprickor i trä, betong m m innan epoxilack.

Epoxiklarlack (2-komponent)

Klar lack i glans 90. Mycket hög slitstyrka och lång hållbarhet.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Betonggolv