Intro
Instruktion
01
Stora hål lagas
5
Steg
Är golvet fullt med hål måste de lagas innan du kan fortsätta. Allt löst material ska tas bort med en mejsel och hålen ska rensas. Ta hellre bort lite för mycket än för lite.
Det kan mycket väl finnas löst material även om du inte riktigt kan se det. Det kan du avslöja genom att knacka runt om hålet med en hammare och lyssna dig fram till om det finns löst material. Låter det ihåligt måste du sätta igång mejseln.
Rensa håligheter i golvet. Sätt en mejsel i borrhammaren och knacka bort all lös betong. Det går också med en vanlig mejsel och en hammare, bara långsammare. Till sist dammsugs hålen från allt löst material.
Grunda hålen. Vattenbaserad häftgrund/ dammbindare penslas ner i hålet. Se till att komma åt alla ytor, och stryk på rikligt. Grunden tränger ner och ger ett perfekt underlag för lagningsbruk.
Blanda lagningsbruket. Bruket blandas ut i vatten enligt instruktionerna på påsen. Ska du bara använda en liten omgång, blandar du det med en murslev. Annars används en omrörare i skruvdragaren.
Fyll bruket i hålet. Använd en murslev för att pressa ner det ordentligt, och från mitten och ut mot kanterna. Hacka igenom bruket med mursleven, så att eventuella luftbubblor försvinner.
02
Sprickor och små hål spacklas
4
Steg
När de stora hålen har lagats med bruk är det dags att titta på de småhål och sprickor som uppstår i alla betonggolv med tiden.
Här spacklar vi med en tvåkomponents epoxispackelmassa. Den är lite elastisk, så den kan följa eventuella rörelser i golvet utan att spricka.
När alla stora hål, sprickor och småhål är lagade kan du bara luta dig tillbaka och vänta tills bruk och spackelmassa har härdat. Det står på förpackningarna hur lång tid det tar innan du kan slipa.
Blanda epoxispackelmassan efter instruktionerna på burkarna. Det är viktigt för effekten att blandningsförhållandena blir exakta, så använd en köksvåg. Blanda spackelmassan i en ren plastbalja och blanda inte ihop mer än vad du hinner använda innan massan härdar.
Rensa sprickorna. Alla sprickor och småhål rensas från lös betong – här fungerar en gammal skruvmejsel riktigt bra. Dammsug emellanåt och avsluta med att pensla med lite häftgrund/dammbindare.
Fyll på med epoxispackelmassa. Den ganska flytande massan hälls i. Det går lätt om du häller från en gipsskål av gummi. Hjälp eventuellt till lite ner i sprickorna med en tunn spackel (japanspackel).
03
Golvet slipas
3
Steg
Använd en vinkelslip längs kanterna. Det finns särskilda “koppar” till vinkelslipen som är till för att slipa betong med. Kom ihåg att koppla till en grovdammsugare, för den här processen dammar våldsamt.
Hörnen är lite besvärliga. Här kan vinkelslipen inte nå ända in, men det finns speciella blad för betong till multiverktyget. Det låter och dammar mycket, men det är ditt enda alternativ.
04
Golvet lackas
7
Steg
När golvet har slipats jämnt dammsugs det noggrant flera gånger. Använd en grovdammsugare, eftersom det fina betongdammet med största sannolikhet kommer att förstöra din vanliga dammsugare.
Golvet ska lackas (eller målas med epoxifärg), men innan du sätter i gång ska det förseglas med dammbindare/ förseglare. Här använder vi en variant som ska blandas. Men det finns också färdigblandat i stora dunkar – då slipper du blanda själv.
Ytan förseglas. Blanda förseglaren/dammbindaren efter instruktionerna på förpackningen, om du inte har köpt färdigblandad. Vissa förseglare är färgade så att du enkelt kan se hur långt du har kommit.
Börja med kanterna. Använd en elementpensel – den kan komma in i alla vrår – och skydda väggen med en bit papp. Ska du lacka lite upp på väggen så ska förseglare strykas där också.
Rolla golvet med förseglare. Använd en långhårig roller och kom ihåg att sätta ett skaft på, så att du inte får ont i ryggen. Rollern rengörs efter användning med rinnande vatten.
Lacket blandas. Nästa dag blandas epoxilacket med härdare och blandas med en omrörare på skruvdragaren. Kom ihåg skyddsmask, handskar och skyddsglasögon när du arbetar med epoxi.
Lacket hälls upp i ett vanligt rollertråg. Köp en lös insats av tunn plast och lägg i tråget – då behöver du bara kasta insatsen när du har lackat golvet. Epoxilack är nämligen svårt att bara skölja av.
Rolla lacket på golvet. Tag först kanterna med en pensel precis som med förseglaren, och använd sedan rollern för att fördela lacket. Upprepa behandlingen nästa dag.
Material
- Dammbindare
- Lagningsbruk
- Epoxispackelmassa
- Epoxiklarlack
Specialverktyg
- Borrhammare med mejsel
- Putsbräda
- Murslev
- Multiverktyg
- Betongslip
- Grovdammsugare
Tidsförbrukning
2 dagar plus torktid (lack).
Pris
Cirka 3.000 kronor för 35 m² – plus eventuell hyra av golvslip.
Svårighetsgrad
En uppgift som tillhör de lite enklare.
Video
Tips & Tricks
Material
De material som används på bilderna kan vara svåra att få tag på. Därför har vi hittat liknande produkter på nätet och på byggmarkaden. Här från Hagmans.
Du ska så mycket som möjligt alltid använda produkter från en tillverkare, då kan du vara säker på att de fungerar optimalt tillsammans.