Måla dig till ett snyggt betonggolv

Med ganska tunna lager av en nyframtagen “betongfärg” kan du skapa ett golv som kombinerar den råa industrikänslan med en superstark yta, och som är lätt att hålla efter i vardagen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
600 kr/m2

Med ett nytt och smart material kan du måla dig till ett rått betonggolv. Här skapas ett slätt och levande uttryck genom att "dra" i betongblandningen.

Intro

Den nyframtagna betongen från Conteco kan få nästan alla ytor att se ut som om de är gjutna i betong, och så är den lika tuff och tålig som den är hård. Det gör den otroligt robust, och med rätt slutbehandling får du en yta som trots sin råa och grova stil blir mycket lätt att rengöra.

Det kan verka lite komplicerat att arbeta med det nya materialet, men det beror på att man kan skapa en mängd olika ytor baserat på samma grundkomponenter. Genom att tillsätta mer eller mindre färgpigment hittar du din helt egna kulör, och genom att använda olika redskap, verktyg och tekniker skapar du ett uttryck i ytan som gör den levande och personlig.

Men följer du arbetsbeskrivningen så kan det inte gå fel. Det finns inget rätt eller fel, bara olika uttryck och variationer, och oavsett om du vill ha en enhetlig eller flammig yta behåller du betongens grundläggande egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

Instruktion

01
Så här blandas betongen 4 Steg

Först blandas färgpulvret helt upp med det torra betongpulvret, Betong Basic, och därefter blandas massan med den vätska du har i behållaren Mix & Primer.

Räkna med 600 gram Betong Basic per kvadratmeter i första lagret. Väg både färg- och betongpulver exakt, så du kan skapa samma ton om du behöver använda mer. Konsistensen ska påminna om tjock färg. Spara lite av den rekommenderade mängden vätska, så du har möjlighet att göra blandningen tunnare om det behövs.

1

Färgpulver och betongpulver mäts upp och vägs exakt. Ju ljusare ton och ju mindre mängd du ska använda, desto svårare är det att träffa helt rätt, om du behöver göra mer av samma kulör. Så varje gram räknas.

2

Färg- och betongpulvret blandas noga med en borrmaskin och omrörare. Blanda länge - även de minsta färgresterna kommer lämna tydliga spår. Vi för ner omröraren genom ett hål i locket, så att vi kan ge full gas.

3

Den rekommenderade mängden av Mix & Primer hälls upp i den hink som du ska röra ihop betongblandningen i. Räkna med en halv liter vätska till ett kilo betongpulver.

4

Betongpulvret (med färg) hälls upp i Mix & Primer under omrörning. Den färdiga blandningen ska stå och vila i tio minuter innan den används.

02
Första lagret betong läggs 3 Steg

Golvets första lager består av Betong Basic - den mest grovkorniga av de tre sorterna i Contecos system. Den är inte mer grovkornig än att den stryks ut i ett ca 0,5 mm lager.

1

Kanten ut mot väggar och trösklar kan appliceras med pensel. Det kan vara särskilt svårt att styra massan exakt med ett putsbräde, om du arbetar upp mot en synlig golvlist.

2

Betong Basic-blandningen stryks ut på golvet i ett tunt lager på ca en halv millimeter. Putsbrädet av stål stryker ut blandningen tunt och jämnt utan att du, som med en spackel, riskerar att dra av den.

3

Det torra betonglagret slipas när det är hårt nog att gå på. Vanligt slippapper korn 120 är oftast passande. Du kan slipa för hand, med excenterslip eller hyra en större maskin för större arbeten.

03
Ytan förseglas 3 Steg

När betongen har härdat i minst 12 timmar, är den dags att impregnera. Det sker i tre omgångar med två olika sorters medel. Först ett ganska tunt lager Color Sustainer och därpå ett par rikliga lager Betong Sealer. Det första skyddar betongens färg, det andra stänger ytan och gör den tät och lätt att sköta. Color Sustainer är färdig att använda, medan sealern är en tvåkomponentsprodukt, som du blandar genom att hälla två små flaskor Cross-linker i en liter Betong Sealer. Och så har du en öppning på två timmar att arbeta med blandningen, innan den härdar.

1

Ett tunt lager Color Sustainer masseras in på den rena ytan, som innan dess har fått torka i ett dygn (efter sista lagret betong). Sustainern ska torka i en timme innan du följer upp med Sealern.

2

Förseglingsvätskan blandas genom att två av de små flaskorna med Cross-linker hälls i en stor flaska Betong Sealer - det räcker perfekt till en första försegling av vårt golv som är 8 kvadratmeter. Se till att skaka noga.

3

Förseglingen appliceras på golvet med en roller. Vätskan skakas noga innan den hälls upp i en målarhink. Arbetet går snabbt med en roller på långt skaft. Efter en timme kan du ge golvet nästa lager.

Material

Tidsförbrukning

2-3 dagar.

Pris

4700 kr (8 m² golv).

Svårighetsgrad

Du kan egentligen inte göra något fel om du följer beskrivningen noga. Huruvida du får exakt det resultat du drömmer om beror, utöver noggrannhet och erfarenhet, även på lite tur.

Få överblick över produkterna

A. Mix & Primer används för att försegla den gamla ytan innan du sätter igång på allvar. Det är även den, du använder som vätska i betongblandningarna, oavsett om det är Basic, Medium eller Fine.B. Betong Basic är den torra betongblandningen du använder till det första lagret. Innan den rörs upp med Mix & Primer ska du blanda upp färgpulvret, Betong Color, i den torra blandningen till den kulör och ton som du vill ha.

C. Betong Color är här kolsvart och skapar de grå betongvariationerna, men du kan även få pulvret i andra färger. Pulvret blandas upp mycket noggrant i den torra betongen.

D. Betong Fine används till det avslutande lagret på golvet - i vårt fall andra lagret. Det rörs, precis som Betong Basic, upp till en färdig betongmassa med en passande mängd Mix & Primer. Vill du ha en mer rustik yta använder du den lite grövre Betong Medium.

E. Color Sustainer skyddar den kulör du ger golvet, så att utseendet bevaras under många år. Den ”masseras” ner i golvet i ett ganska tunt lager.

F. Cross-linker och Betong Sealer blandas och har som uppgift att göra betongen tät och lätt att hålla ren. Den blandade sealern ska användas inom två timmar, och den fördelas med en roller på golvet i två generösa lager.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betonggolv