Gjut själv betonggolv

Det krävs övning för att få den självnivellerande spackelmassan helt jämnt fördelad på golvet. Men då belönas du också med ett snyggt betonggolv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
10.000 kronor

Intro

Betonggolv är populära - och på goda grunder.

De är råa och snygga. De är slitstarka och lätta att hålla rena. Och så är de idealiska för golvvärme.

Har du sådan tur att du har en betongplatta i huset, kan du själv gjuta det lyxiga betonglagret som ger den rätta storstadskänslan.

Instruktion

01
Rengöring och övertäckning får man inte spara på 5 Steg

För att få det extra betonglagret att häfta vid underlaget ska underlaget vara fullständigt rent, dammsuget och primat. Primern stänger porerna i underlaget, så att fukten inte för snabbt dras ur den betongspackelmassa som läggs ut. Händer det så härdar den nämligen inte ordentligt och hållbarheten försämras.

Övertäckningen är också viktig - betongen kan inte låta bli att stänka och den är väldigt svår att få bort när den härdat färdigt.

1

Underlaget skrapas rent från färgrester, mattlim och annat. Målet är att betongunderlaget ska vara öppet och oskyddat, så att primern kan tränga in och säkerställa en ordentlig vidhäftning.

2

Då ska det dammsugas. Allt som har skrapats loss ska naturligvis tas bort, men golvet ska också dammsugas noggrant. Dammsug ett par gånger, tills allt damm är borta.

3

Övertäckning. Det är en bra idé att täcka en meter upp längs väggarna. Det är mycket enklare att ta bort pappret än att behöva slipa bort en miljon betongstänk.

4

Självhäftande kantband. Ett speciellt skumplastmembran, som är självhäftande och köps på rulle, ska nu användas.

5

Säkring av kanterna. Det självhäftande kantbandet sätts hela vägen runt. Det ger några millimeters luft mellan det nya betonglagret och väggarna, så att betongen kan arbeta vid härdningen.

02
Primer och armering avslutar förberedelserna 3 Steg

Primern säkerställer vidhäftningen och försluter ytan. Det självhäftande glasfibernätet från Bostik armerar betongspackelmassan och minskar risken för sprickor. Ungefär som armeringsjärn.

1

Primern hälls upp i en hink eller en balja, stor nog för den kvast som den ska påföras med. En vanlig sopkvast går bra.

2

Kvasten genomfuktas med primer och den fördelas jämnt över golvet. På vissa ställer suger golvet mer än på andra.

3

Lägg ut armeringen. När primern har torkat, rullas den självhäftande armeringen ut med 5-10 cm överlapp och trycks fast.

03
Maskiner är svåra att undvika 2 Steg

Man kan mycket väl blanda betongspackelmassan för hand och hälla ut den från en hink - men det kan lätt gå galet om ytan är för stor.

1

Hyr en betongblandare och en pump. Betongspackelmassan ska blandas ordentligt och gjutas ganska direkt inpå. Därför är en blandare och en pump en bra investering. Och inte minst till stor hjälp!

2

Hyr en slipmaskin. När golvet har gjutits och härdat, ska det slipas. Det kan bara göras med en professionell maskin.

04
Betonggolvet ska slipas så att det blir helt blankt 2 Steg

Betongspackelmassan ska ha torkat helt och härdat färdigt innan den får slipas. Det vill säga efter minst 12 timmar.

Hyr en golvslipmaskin och köp slipskivor med korn 80, 120 och 180. Golvet ska slipas tre gånger med dammsugning emellan. Använd dammask, betongdamm i halsen är inte bra.

05
Grundpolish och golvpolish avslutar projektet med glans 5 Steg

För att täppa igen alla de pyttesmå hålen som finns i betongen, fyller man dem med grundpolish. Det påförs med en mopp i tre omgångar med torktid emellan. Torktiden beror på temperaturen och luftfultigheten, men 2-4 timmar är normalt.

Den allra sista finishen kommer med golvpolishen, som förseglar ytan. Golvpolishen får påföras först när grundpolishen har torkat helt – det kan ta några dagar beroende på luftfuktigheten.

1

Grundpolishen hälls direkt från dunken ut på golvet. Första omgången går det åt riktigt mycket, så köp rejält och kom överens om att lämna tillbaka överblivna dunkar

2

Grundpolishen fördelas med golvmoppen, och här är det viktigt att arbeta vått i vått, så att det inte bildas ränder. Upprepa behandlingen totalt tre gånger

3

Använd en mopp till båda sorternas polish – en vanlig kvast eller pensel kan göra ränder som är allt annat än vackra.

4

Avsluta med golvpolish. När grundpolishen är helt torr ska man påföra två lager golvpolish. Om man väljer en matt eller en blank version är inte så noga. Den påförs precis som grunden.

5

Allra sist skärs de blå distansremsorna av längs golvet och golvlisterna sätts. Nu kan man möblera.

Material

  • Täckpapp
  • Kantband
  • Lip 54 Primer
  • Glasfibernät
  • Lip 210 Golvspackelmassa
  • Jontec Technique F2h Grundpolish
  • Jontec Matt F2f Golvpolish

Specialverktyg

  • Betongblandare
  • Polermaskin

Tidsförbrukning

Räkna med att lägga ca 3 arbetsdagar fördelat över 10-12 dagar.

Pris

20 m² kostar ca 10.000 kronor förutom hyra av maskiner.

Svårighetsgrad

Det krävs övning föratt få den självnivellerande spackelmassan helt jämnt fördelad på golvet.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betonggolv