Jämna av betonggolvet

Här har två järnbeslag suttit ingjutna i betonggolvet. De är bortplockade och nu ska hålen fyllas, så att golvet kan jämnas av.

En kant knackas ur runt hålet så att reparationsbruket fäster bättre. De två hålen förvattnas, innan reparationsbruk slungas ner i hålen. Med reparationssleven jämnar man till och de två lagningarna slätas av med en våt kvast.

Det här golvet är ganska ojämnt, och muraren visar här hur man kan räta upp det med en självnivellerande spackelmassa.

Men först ska golvet grundas med en primer, som får spackelmassan att fästa ordentligt. Blandningsförhållandena är olika beroende på vilken produkt man använder, så följ anvisningarna på förpackningen.

Till den här säcken behövs fem liter vatten. Vi blandar bara en halv säck med 2,5 liter vatten. Massan ska blandas väl. Det gör man enklast med hjälp av en särskild omrörare som monteras i borrmaskinen.

Ett bra tips är att ha en spann rent vatten intill, där omröraren kan tvättas ur när spackelmassan är färdigblandad. Så är man säker på att massan inte härdar på omröraren. En sträng spackelmassa hälls ut på golvet från hörnet. Med en slev fördelas massan ut i hörnet och omkring vattenröret.

På de större ytorna använder man en bred golvspackel, minst 60 centimeter bred, för att fördela massan. Spackelmassan har den egenskapen att den flyter ihop av sig själv och nivellerar golvet. När massan torkat kan man gnugga golvet med en tegelsten för att få bort eventuella ojämnheter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betonggolv