Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ALLT om MDF-skivor

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

MDF är det givna valet vid tillverkning av möbler och snickerier. MDF-skivornas släta ytor och kompakta kanter gör det lätt att såga, slipa och måla dem. Men MDF-skivorna är ganska tunga att hantera och de sliter hårt på verktygen.

MDF skiva: Vad används mdf-skivor till?

Vad används mdf-skivor till?

Vanliga mdf-skivor kan suga till sig fukt och bör därför inte användas utomhus. De duger inte heller som bänkskivor i köket eller i badrummet. Men det finns både fukttåliga och vattenfasta mdf-skivor.

Hyllor av MDF skiva

Om du vill utnyttja platsen under snedtaket kan du skräddarsy ett hyllsystem av mdf-skivor. Skivorna kan också användas som stomme i andra möbler.

MDF skiva: Hyllor av MDF-skivor

ROBUSTA: Mdf-skivor är hårda och formstabila och eftersom de kan belastas är de lämpliga som hyllplan.

Skåpsluckor av MDF skiva

MDF-skivorna är perfekta om du vill snickra skåp och garderober. Arbetet är enkelt och går snabbt och du behöver inte spackla innan du målar ytorna.

MDF skiva: Skåpsluckor av MDF-skivor

Socklar och foderlister av MDF skiva

Till skillnad från spånskivor, som har sårbara kanter, har mdf-skivor fasta och hårda kanter som du till och med kan bearbeta med handöverfräs. Du kan också fräsa mönster på skivan – det är smart när du snickrar egna möbler eller tillverkar lister som socklar och foderlister.

MDF skiva: Socklar och foderlister av MDF-skivor

Såga upp mdf-skivor och fräs spår och profiler i bitarna. Då kan du till exempel pussla ihop egna, billiga och snygga socklar. Det är endast fantasin som sätter gränser.

Hur arbetar du med mdf-skivor?

Mdf-skivor kan bearbetas med alla vanliga handverktyg och maskiner. Men de är tunga att hantera och så hårda att de sliter verktygen. Sågtänder och eggar blir snabbt slöa. Eftersom mdf-skivorna är gjorda av träfiber, som ger ett fint damm, är det viktigt att du använder andningsmask.

MDF skiva: Hur arbetar du med mdf-skivor?
MDF skiva: Hur arbetar du med mdf-skivor?

Den största fördelen med mdf är att du kan bearbeta kanterna, t.ex. fräsa spår i dem, och du kan skapa profiler på sidorna. Om du inte är van att fräsa bör du öva dig på ett par spillbitar innan du skapar egna profilerade lister. Prova dig fram genom att runda av kanter, fräsa en not eller skapa profiler.

Mdf-bitar kan limmas och skruvas ihop men du kan även använda en lamellfräs och foga ihop med lameller (kex).

Läs mer om träskivor

MÅNGA VARIANTER AV MDF-SKIVOR:

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: VANLIG MDF
Mdf-skivor består av fint delade träfibrer som har blandats med lim och pressats ihop så hårt att skivorna får släta sidor. Vanlig mdf tål inte hög luftfuktighet och får endast användas inomhus.

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: SPÅRAD MDF
Du kan snickra möbler med runda former om du använder spårad mdf. Det enda som krävs är en form som fixerar skivorna medan limmet härdar. Limmar du ihop två skivor får du släta ytor.

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: GENOMFÄRGAD MDF
Har du lust att tillverka egna möbler kan du också använda genomfärgad mdf. Den är ingen lagervara på byggvaruhus utan måste beställas. Ytorna bör skyddas med klar klack.

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: BRANDHÄMMANDE MDF
Denna specialskiva är gjord främst för användning där du önskar hög brandsäkerhet. Du kan sätta upp brandhämmande skivor i tak och på väggar i t.ex. garaget och hobbyverkstan.

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: VATTENFAST MDF
I badrum, kök och andra fuktiga rum ska du använda fukttålig eller vattenfast mdf till dina projekt. I den fukttåliga skivan har man använt vattenfast lim, men du måste ändå skydda ytorna mot fukt.

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: FANERAD MDF
Om du vill snickra något som ska se ut att vara av massivt trä kan du använda fanerad mdf-skivor. Sådana skivor är klädda med en tunn faner. Den finns i flera träslag – ask, bok, ek, körsbär, lönn och valnöt.

MDF skiva: Varianter av MDF-skivor

MDF SKIVA: MELAMINKLÄDD MDF
När en skiva kläs med melamin blir den mer slitstark och tål fukt bättre. Melamin är ett hårt plastlaminat som limmas på mdf-skivorna eller blandas i ytbehandlingen. Melaminskivor är oftast vita.

MDF-skivor finns i olika tjocklekar

Specialversioner av mdf-skivor finns i flera tjocklekar, men inte i lika många som standardskivan. Denna kan du hitta i bl.a. dessa tjocklekar och använda till bland annat:

  • 3 mm till bakstycken på garderober
  • 6 mm till höga paneler som du sätter på en vägg
  • 9 mm till den mellersta delen på en gammaldags hög sockellist
  • 12 mm till foderlister
  • 16 mm till fönstersmygar
  • 19 mm till sidor, hyllplan och skåpdörrar
  • 22-25 mm till ett skrivbord som du gör själv
  • 40 mm till hårda arbetsbänkar
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka