Profilera dina egna golvsocklar

Du spar mycket pengar på varje meter golvsockel om du själv sågar och fräser ut den i stället för att köpa dem färdiggjorda. I ett vanligt hus blir det snabbt en mindre förmögenhet – och du bestämmer själv hur de skall se ut.

Med cirkelsåg och handöverfräs kan du tillverka många meter golvsockel. Profilen bestämmer du själv, och även när du gör socklar med mycket enkla profiler finns det mycket pengar att tjäna.

Intro

Golvsocklarna skapar den slutliga finishen mellan golv och vägg. De finns i många utföranden från mycket enkla socklar med en övre rundad kant till mjukt svängda allmogeprofiler.

Priset varierar från 20-26 kronor upp till nästan det dubbla per meter beroende på profilens utseende. Men med en cirkelsåg och en handöverfräs kan du själv tillverka socklarna betydligt billigare. Och även om de bara skiljer sig lite grann från den billigaste modellen kan du snabbt spara mycket pengar, samtidigt som det är du och inte tillverkaren som bestämmer designen.

Här visar vi några exempel på hur du kan designa dina egna golvsocklar. Det hela börjar med en mdf-skiva, en cirkelsåg och en handöverfräs.

Instruktion

Om du vill ha höga socklar är det inte längre fråga om enbart priset. Sockeln här har vår egen design och något liknande finns inte att köpa. Den består av två lister av 22 mm och en list av 6 mm mdf-skiva.

Sågning av skivor

Vi utgår från mdf-skivor. Mdf har den fördelen framför furu att man inte behöver fräsa spår på baksidan. Mdf arbetar nämligen inte och slår sig därför inte. Nackdelen är att skivorna bara finns i vissa begränsade längder, vanligen 244 cm, så det behövs lite fler skarvar.

Förutsättningen för att man skall spara pengar på vanliga standardsocklar är att du själv sågar ut dem. På byggmarknaden skall de ha några kronor per sågsnitt, och då blir besparingen liten. Men om du är ute efter de dyra socklana med allmogeprofiler kan du ändå tjäna en hel del pengar även om du betalar för sågningen.

1

Det är viktigt att alla socklar blir exakt lika breda. Använd en stabil och alldeles rak rätskena att såga efter. Märk upp ordentligt och såga tätt intill blyertsstrecken.

2

Den enkla 16 x 68 mm golvsockeln är bara rundad i övre kanten. Övriga kanter på sockeln fasas av något med slippapper innan den målas.

3

Här sitter ett avrundningsstål i handöverfräsen. Kullagerstyrningen på detta frässtål sörjer för att stålet följer listens kant och skapar identiska avrundade kanter - meter efter meter.

Montering på vägg

1

En tät och exakt fog skapas på enklaste sätt om båda socklarna sågas av tillsammans. Här gör man detta med en ”handdriven” geringssåg, men sågningen kan också göras i en geringslåda eller med en kap- och geringssåg.

2

Väggens beskaffenhet bestämmer uppsättningen. På en plan gipsvägg kan golvsocklarna limmas upp, t.ex. med monteringslim. På trä och lättbetong kan man spika, och i tegel eller betong måste man förborra och plugga.

Tidsförbrukning

1-3 timmar per mdf-skiva beroende på profilen

Pris

Från cirka 5 kronor per meter

Svårighetsgrad

Med en handöverfräs är golvlister lätta att tillverka. De bredare listerna kräver en aning större händighet.

Tips & Tricks

Bara fantasin sätter gränser

DEN ENKLA OCH VANLIGASTE
Mycket enkel och klassisk golvsockel utsågad ur en 16 mm mdf-skiva, här med en höjd på 70 mm och fräst med ett avrundningsstål med kullager. Radien på avrundningen är 10 mm. På byggmarknaden finns denna list även med höjden 95 mm.

Det är här besparingen är minst i förhållande till att köpa socklarna. Ofta kan man med lite tur hitta färdigmålade mdf-skivor på rea till priser som inte lockar till inköp, hemtransport av de tunga skivorna, sågning och fräsning. I gengäld har de den höjd de har, och om du t.ex. tagit bort gamla socklar, som bara var ett par millimeter högre, är det nog värt att själv kasta sig över uppgiften och få ett elegant resultat - och kanske golvsocklar som bara är en aning mer spännande än de maskintillverkade standardprodukterna.

Den enklaste och vanligaste golvsockeln har bara en enkel rundning upptill. Därför är den också den billigaste att köpa. Ändå kan du lätt spara 5 kronor per meter.

DEN ENKLA MED KABELRÄNNA
En annan välkänd sockelprofil är den där övre kanten är fräst med en kvartsstavs-fräs med kullager. Radien på avrundningen är 10 mm. Här har vi använt 19 mm mdf-skiva då vi ville dölja en högtalarsladd bakom sockeln. Kabelrännan är fräst 12 mm djup med en 16 mm notfräs som styrs med parallellanslag. Rännan som leder ut sladden ur sockeln är fräst med en 8 mm notfräs. Profilen kan naturligtvis utföras utan kabelränna i en 16 mm pdf-skiva.

VIKTIGT: Undvik strömförande kablar i golvsockeln.

Markera var rännorna skall gå och fräs dem innan sockeln målas. Märk upp så att inte spikar eller skruvar skadar kabeln vid uppsättningen.

Kablarna läggs i kabelrännan och hålls eventuellt fast med maskeringstejp under uppsättningen.

ELEGANT KOMBINATION AV FLERA LISTER
Byggmarknaderna erbjuder ett mycket begränsat sortiment av golvsocklar med allmogeprofil. Sockeln här till höger har vi själva komponerat och skapat med tre olika frässtål. Den är uppbyggd av tre lister av 16 och 22 mm mdf-skivor.

Den nedre listen är 22 x 90 mm och den framåtvända ovankanten är profilerad med en kvartsstavsfräs. Det halvrunda inåtgående spåret är fräst 1,5 cm från underkanten med en 20 mm hålkälsfräs. Spåret är 1 centimeter djupt. I den övre bakkanten fräses ett 6 x 9 mm spår med en falsfräs. Den övre listen mäter 22 x 50 mm. Båda de framåtvända kanterna är frästa med kvarts-stavsfräs, och i den nedre bakkanten har det också frästs ett spår med falsfräsen.

Den nedre och den övre listen binds ihop med en list av 6 mm mdf, som limmas in i falsen. Denna list är 8 cm bred.

Bara fantasin sätter gränser för hur du utformar dina golvsocklar. Här har vi fräst och monterat ihop tre lister av mdf-skiva av olika tjocklek.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golv