Skapa nya socklar av mdf och lister: Höga socklar

Om du vill sätta upp höga sockellister, ska du absolut göra dem själv. Dels för att du då får dem exakt som du vill ha dem, dels för att det blir billigare. Du skapar demlätt av mdf-skiva och vanliga standardlister.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
125 kr/m

Intro

Det har blivit modernt att sätta upp höga socklar i gammal stil, trots att det i många år har ansetts vara både dyrt och besvärligt. Nu signalerar socklarna exklusiv inredning.

Det är fortfarande besvärligt att sätta upp dem, eller i varje fall att skaffa dem. För de är inte lagervara på brädgårdar och byggmarknader. Du kan beställa höga socklar på ett snickeri, men det blir dyrt, så det blir mycket billigare (och säkert lika bra) att göra dem själv.

Det går att hitta allmogesocklar i upp till 145 mm höjd, men om sockeln ska sättas i en gammal bostad, där det redan finns socklar, så ska den förstås se ut som dem. Det kommer den också att göra, men det kräver lite pussel. Du får prova dig fram med mdf-skiva och standardlister tills du blir nöjd.

Inspireras av originalet

På brädgårdar och byggvaruhus finns endast få sockellister, och därför kan det bli nödvändigt att göra egna, om de ska passa ihop med de gamla.

Om du ska snickra egna socklar och de ska passa ihop med gamla socklar, är det bäst att såga av en bit av den gamla, så att du kan se profilen. Då blir det lättare att välja rätt lister när du står på brädgården. Här har vi satt ihop en hög sockel av mdf-skiva och fem olika lister. Men som du kan se, går det att nöja sig med två lister - om utseendet inte är så viktigt.

Instruktion

01
Förberedelse 3 Steg

När du ska köpa delar till din höga sockel är det praktiskt att ha en bit av den gamla med dig. Då kan du lättare se vilka lister som kan användas. En annan lösning är att du ritar av profilen hemma och tar med dig ritningen.

När man kikar på gamla socklar bortsett från allmogevarianter, så har de ofta byggts upp av en profil längs golvet och en avslutande profil upptill. Mellan dessa finns ett plant område. Detta skapar vi av mdf-skiva medan profilerna byggs upp av olika lister.

Den gamla sockeln ska sågas till så att du lätt kan ansluta den nya.

1

Mät de bef ntliga socklarna. Det är viktigt att du är noggrann med mätningen, för annars blir det svårt att hitta lister som passar och att skapa en ny sockel med samma utseende som den gamla.

2

Såga av listerna i 45 graders vinkel i kortändarna. Sågspåret blir snyggast och skarven osynlig om du använder kap-och geringssåg eller handgeringssåg. Det går dock att använda geringslåda med tillhörande såg.

3

De gamla socklarna ska också sågas i 45 graders vinkel för att du ska kunna skarva dem med de nya på ett så snyggt sätt som möjligt. Här används en multicutter, men det kan gå bra även med stämjärn och hammare.

02
Bygg upp sockeln 7 Steg

När du skapar den nya sockeln, bör du börja med den svåra hörnskarven och arbeta dig bort från hörnet.

Börja med mdf-skivan. Om golvet är ojämnt kan det vara nödvändigt att palla upp skivan lite så att den sitter vågrätt. I äldre bostäder kan golvet ha satt sig och då sitter inte socklarna vågrätt.

Här limmar vi fast mdf-skivan på väggen och fortsätter sedan genom att sätta fast andra lister. Du kan också försöka återskapa sockeln innan du skruvar eller limmar fast den på väggen. Du kan också passa på att måla den färdiga sockeln innan den sätts på plats.

1

Sätt upp mdf-skivan. Här är det nödvändigt att palla upp den så att den hamnar vågrätt (golvet är inte plant). Om du gör mdf-skivan lite smalare kan ev. ojämnheter ”tas upp” vid golvet och senare döljas av den nedersta listen.

2

Stryk monteringslim på baksidan och fäst skivan med skruvar upptill och nertill. Sätt skruvarna så att de senare täcks av lister. Då minskar du spackelarbetet och slipningen.

3

Fäst listerna med lim och smala dyckertar och bygg nu upp din sockel. Här har du mycket stor nytta av en dyckertpistol. Du kan ev. hyra en.

4

Såga till de breda listerna vid dörrfodret innan du fäster dem. Om topp- eller bottenlisterna är tjockare än foderlisten hyvlar du av den mot fodret i en vinkel på cirka 20-30 grader, så att det inte sticker ut en skarp kant.

5

Den sista profilen sågas till och sätts fast under den stora kvartstavlisten med lim och dyckertar. Nu har vi satt fast alla listerna.

6

För att dölja hörnskarvarna lägger du på lite akrylfogassa. Klicka ut lite fogmassa och fördela den fint med ett finger så trollar du bort alla skarvar och springor. Akrylfogmassa kan målas över.

7

Till sist spacklas och målas sockeln två gånger - om du inte redan har målat dem. Då kan du nöja dig med att bättringsmåla alla skarvar med pensel och där du har slagit i dyckertar.

03
Snygga hörnskarvar 4 Steg

Väggarna är sällan raka i gamla bostäder, och det måste du ta hänsyn till när du skarvar socklarna i hörnen. Här visar vi med modeller hur du kan skapa en snygg hörnskarv med lister som du har köpt färdiga och bara ska måla.

Innan du startar din kap- och geringssåg och kapar flera lister i 45 grader, gör du klokt i att kontrollmäta väggvinklarna. De är sällan 90 grader och då duger det inte att såga listerna i 45 grader. Det ger sällan snyggt resultat. Nej, mät och såga med den skevhet vinkeln har, så blir det snyggt. Se här hur du ska bära dig åt.

1

Såga sockeln i 45 grader längst upp på den profilerade delen. Den släta biten av sockeln sågas av i rät vinkel 1 cm längre in.

2

Skjut in sockeln på plats i hörnet. Den ligger an mot väggen endast med den lilla övre spetsen.

3

Lägg vinkeln på golvet och håll den mot sockeln så att du kan se hur skevt den andra sockeln ska sågas. Överför vinkeln till den andra sockeln.

4

Såga till den andra sockeln. Längst upp har vi sågat 45 grader, men den släta delen har sågats i samma vinkel som väggen.

Material

• Mdf-skiva, 12 mm tjock
• List, 15 x 70 mm
• Kvartstav, 9 x 9 mm
och 22 x 22 mm
• Hålkällist, 12 x 12 mm
• Smyglist, 9 x 15 mm

Dessutom:
• Dyckertar, 35 x 1,2 mm
• Skruvar, 4,2 x 55 mm trallskruv
• Trälim och monteringslim
• Färg och akrylatfogmassa

Specialverktyg
• Multicutter
• Dyckertpistol

Tidsförbrukning

Cirka en arbetsdag för 6 löpmeter sockel.

Pris

Räkna med 100-125 kr per löpmeter.

Svårighetsgrad

Det är i regel relativt enkelt att skapa en ny sockel, men var noggrann när du limmar så att listerna hamnar rätt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel