Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Beslag

Det finns en uppsjö av olika beslag. På dessa sidor hjälper vi dig hitta de beslag du bör använda till ditt gör det själv-projekt.

Beslag

Det finns en uppsjö av olika beslag, som alla är formgivna utifrån deras specifika ändamål. Här på sidorna hittar du hjälp och råd kring vilka beslag du bör använda till ditt gör-det-självprojekt.

Hålplattor

Hålplatta är som namnet antyder en flat platta med hål i. Det är därför det mest simpla byggbeslaget. Beslaget är utskuret ur standardplattor med hålen jämnt fördelade. Just därför behöver du vara noga med att hitta rätt storlek på plattan/fästet och följa avståndet mellan skruvarna, så att träet inte spricker.

Vinkelbeslag

Vinkelbeslaget är det vanligaste beslaget, och det finns i en mängd olika storlekar från 1,5 till 4 mm. Beslagen har ofta “för många” hål och kan användas i olika positioner och på olika sätt. Ofta är hålmönstret också olika på de två flikarna, så att beslag och skruvar kan placeras helt rätt. Var uppmärksam på att du inte kommer placera skruvarna så långt ut att virket spricker.

LÄS OCKSÅ: Bygg med vinkelbeslag

Balksko

Den vanliga balkskon är ett smart beslag som skruvas upp på en stolpe, en bjälke eller en vägg, varefter den vågräta bjälken läggs ner i beslaget och skruvas fast. Önskas uppgiften lösas med ett mer diskret beslag kan man använda ett dolt beslag.

Stolpsko

Stolpskon binder ihop lodräta stolpar och vågräta bjälkar med gjutet fundament. Beslagen bär konstruktionen, luftar den fri från fukt – och nog så viktigt: håller den nere om vind och blåst försöker lyfta upp den. Du kan gjuta fast beslagen direkt, eller vänta till stolpen eller kanske hela konstruktionen är på plats.

LÄS OCKSÅ: Så använder du stolpskor

Placerar skruvarna korrekt i beslaget

Skruvarna gör inte lika stor nytta överallt på beslaget – och nyttan av varje hål beror på hur allt belastas. Utöver att ta hänsyn till kantavstånd och avstånd mellan skruvarna bör du placera skruvar där belastningen på beslaget är stort. Och det krävs fler skruvar där belastningen drar skruvarna utåt, än där belastningen korsar dem.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka